Hirdetés

Boldog születésnapot, Windows XP!



|

Hazánkban továbbra is piacvezető a már 11 éves operációs rendszer.

Hirdetés

A Windows 8 tegnapi rajtjára való összpontosítás miatt szinte teljesen elsikkadt, hogy a redmondiak legsikeresebb operációs rendszere betöltötte a 11. életévét. A Windows XP-t 2001. október 25-én indította világhódító útjára a Microsoft, hazánkban pedig a Gemius Ranking ezen hír írásának pillanatában aktuális statisztikája szerint 46,2 százalékos részesedéssel továbbra is piacvezető. Mögötte 43,3 százalékkal a Windows 7 áll, míg a ranglista harmadik helyét 3,12 százalékos piaci résszel a Windows Vista foglalja el.

(A kép forrása: Wikipedia / Szajd)


A Windows XP számos érdekessége közül a legfontosabb az volt, hogy ettől a verziótól kezdve a Microsoft már az otthoni felhasználóknak is fejlettebb hálózat- és jogosultságkezeléssel rendelkező NT kernelt adta, nem pedig a Windows 95 óta hegesztgetett, részben még DOS-os időkből származó kódokat is felvonultató régit.


Az operációs rendszer kiterjesztett támogatási ciklusa 2014. április 8-án fog megszűnni, érdekességként íme minimum rendszerigénye: 233 megahertzes processzor, 64 MB RAM, 800×600 pixeles kijelző, 1,5 GB szabad merevlemez-terület.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.