Hirdetés

Bootolható Lion USB-ről



|

Egy bootolható Mac OS X pendrive hasznos segítség lehet olyankor, ha saját vagy ismerőseink OS problémáit kell megoldanunk.

Hirdetés

Akkor is nagyon jól jöhet, ha sűrűn váltunk számítógépet, és szeretnénk az alapbeállításokat egyszerűen telepíteni. Jómagam is hasznosnak találtam, hiszen egy pendrive-ra felmásolva az összes szükséges programot és fájlokat nagyon egyszerűen egy életképes médialejátszót tudok faragni bármely Mac-kompatibilis gépből. A Mac OS X Lionnal és egy ingyenes programmal most mindennél könnyebb egy bootolható USB meghajtót létrehozni. Csak pár perc, a Lion és egy minimum 4 GB-os pendrive szükséges hozzá.

Előkészítés

Az első lépés az, hogy a Liont felmásoljuk a pendrive-ra. Sajnos amikor az App Store-ból letöltjük a telepítőt és frissítjünk Lionra, a rendszer automatikusan kitörli a letöltött fájlt, így valószínűleg újra le kell töltenünk azt. Ez egy egyszerű, de időigényes folyamat. Nyissuk meg az App Store-t, majd nyissuk ki a megvásárolt elemeket. Itt megtaláljuk az OS X Liont is. Töltsük le újra a fájlt. A letöltési idő a saját internetkapcsolat gyorsaságától függ, nekem negyed óra volt. A feladat egyszerűsítése érdekében töltsük le az ingyenes Lion DiscMaker alkalmazást. Csak a másolásért letölteni egy külső programot feleslegesnek tűnhet, de ez nagyban leegyszerűsíti az egész későbbi telepítést is.

Bootolható meghajtó létrehozása

A Lion DiscMaker ezt a folyamatot egy szempillantás alatt elvégzi. Indítsuk el az alkalmazást úgy, hogy a pendrive be van dugva és a Lion fájlok az alkalmazások mappájában vannak. A program ekkor megkérdezi, hogy DVD-t vagy USB meghajtót szeretnék bootolhatóvá tenni. Itt válasszuk az USB-t. Ha egy olyan Mac van a birtokunkban, amely optikai meghajtóval is rendelkezik, akkor készíthetünk DVD-alapú másolatot is. Én inkább az USB-s megoldást szeretem, mert ilyenkor bármikor hozzáadhatok fájlokat a telepítéshez. Ezután válasszuk ki azt a meghajtót, amire szeretnék felmásolni a rendszert. Ha olyan pendrive-ot használunk, mely csak 4 GB tárhellyel rendelkezik, a program figyelmeztet minket arra, hogy nem tudunk teljes OS X Lion csomagot feltelepíteni rá, a „további beszédhangok” kihagyásra kerülnek majd. Lássuk be, ez nem nagy veszteség. Kattintsunk az OK-ra, majd a megjelenő ablakban, melyben újra figyelmezet a program minket, hogy minden adatunk elveszik a pendrive-ról, kattintsunk az „Erase then create the disk” gombra.
A másolás pár percet vesz igénybe, ezalatt néhány ablak automatikusan megnyílik majd a Finderben, de a program mindent automatikusan elvégez. Csak arra kell várnunk, hogy eltűnjön a „Copy in progress, please wait..." üzenet a képernyőről, ami a másolás végét jelenti. Amint ez megtörténik, máris egy bootolható USB pendrive-val rendelkezünk, amellyel rendszer-visszaállítást, rendszertelepítést végezhetünk.

Ha még maradt hely a pendrive-on, hozzáadhatjuk kedvenc programjainkat és fájljainkat is a későbbi telepítések megkönnyítésére. Természetesen ezek az állományok nem elérhetőek bootoláskor, de a telepítés végeztével rögtön kéznél vannak, amivel időt takaríthatunk meg.
Azt vegyük figyelembe, hogy egy ilyen módon előállított bootloható meghajtó sosem képes helyettesíteni egy teljes értékű Mac OS X Lion rendszerű számítógépet, de a megtakarított időt és a kényelmet figyelembe véve mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki ezt a lehetőséget.
Sok szerencsét!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.