Hirdetés

Botrány után: letölthető a Windows Movie Maker 2.6



|

A javított a vistás Movie Maker most már 3D hardver nélkül is működik.

Hirdetés

A gond legfőbb oka a megfelelő grafikus vezérlő hiánya. Mivel a Vista Home Basic változata nem tartalmazza a 3D-s megjelenítést használó Aero felületet, ezért a Vista Capable minősítéshez korábban nem volt szükség ilyen alkatrészre a gépben. Ha pedig egy ilyen gépre valaki a Vista fejlettebb verzióját telepítette, hamar rájött, hogy frissen, Vista-képesként megvásárolt gépe nem hajlandó az Aero felületet futtatni, függetlenül attól, hogy a feltelepített Vista változat támogatja azt.

 

WMM26.jpg
Szépen fut az új Windows Movie Maker 3D gyorsítás nélkül, akár virtuális gép alatt is

 

A 3D-s grafikai gyorsítást sajnos nem csak az Aero felület használja a Vistában; sem a Windows Movie Maker – ez része a Vista Home Basicnek is –, sem a Windows DVD-készítő nem indul el nélküle. A Microsoft alaposan megelőzte korát evvel az „apró” fejlesztéssel, hiszen ma még a profi videofeldolgozó rendszerek (pl. Adobe Premire) sem követelik meg a 3D-s hardver meglétét.

 

Nem csoda hát, hogy a magukat becsapottnak érző vevők beperelték a Microsoftot a megtévesztő Vista Capable minősítések miatt. A per igazából még el sem kezdődött, de a Microsoft már változtatott is a minősítések kiadásának rendjén. A kérdés csak az, hogy az áruházak polcait megtöltő, korábbi „Vista Capable” gépeken vajon ki fogja kicserélni a címkét?

 

Történt más is e témában a Microsoft háza táján: szép csendben, harsonaszó nélkül kiadták a Windows Movie Maker módosított verzióját Vistára. A 2.6-os verzió már nem igényli a 3D-s hardver meglétét, így bármilyen vistás gépen lehet vele videót szerkeszteni. Az új Movie Maker bármelyik Vista verzióra feltelepíthető, de csak alapverzióként működik, azaz HD felbontású filmet nem készíthetünk vele, ehhez továbbra is a csak a Vista Home Premium és Ultimate verzióban fellelhető, 3D-gyorsítást igénylő eredeti Movie Maker alkalmas.

 

Szerencsére az új verzió nem írja felül a régit – a Start menüben egy új Windows Movie Maker is megjelenik a régi mellett –, így ha gépünkbe utólag bekerül egy Vistát is támogató modern grafikus kártya, a korábbi verzióval ki tudjuk használni a 3D-gyorsító előnyeit filmkészítés közben.

 

A Windows Movie Maker 2.6 magyar verzióban is letölthető, a magyar nyelvű program angol Vistára is telepíthető.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.