Hirdetés

Budgie: ígéretes asztali felület Linuxhoz



|

Nyerő páros: megkötések nélküli Linux a Chrome OS egyszerűségével.

Hirdetés

A néhány héttel ezelőtti KDE Plasma 5 cikkünkben szóba került, hogy a Linuxot rengeteg asztali környezettel lehet használni, így mindenki megtalálhatja a számítását. Az elkövetkező hónapokban meglátásunk szerint sokakat meglepetésként fog érni, mikor a semmiből előtűnik majd a jelenleg 0.8-as verziónál tartó Budgie Desktop felület első stabilnak nyilvánított változata.

Hirdetés


Valahonnan ismerős

Látókörünkbe kerülésekor azonnal tudtuk, hogy a Budgie-t muszáj lesz kipróbálnunk, még ha egyelőre félkész állapotban is van, azaz mindennapos használatra semmiképp sem ajánlott. A kipróbálásának több módja is van: egyrészt hivatalos tárolók használatával több népszerű Linux-disztribúcióra is telepíthetjük (ilyenkor problémák lehetnek a témázással), másrészt pedig a fejlesztőinek saját Evolve OS disztribúcióját is installálhatjuk. Mi puszta kíváncsiságból az utóbbi lehetőséggel éltünk, azonban a disztribúció erősen béta állapotát és sajátos csomagkezelő rendszerét figyelembe véve ezt csak a Linux világában jártasaknak ajánljuk.


A bejelentkezés után szinte sokkolóan hatott a Budgie egyszerűsége: egy szép háttérkép, a bal alsó sarokban egy programindító menü, a jobb alsó sarokban pedig egy értesítési terület. Valamiképp nagyon felszabadítóan hat ez a szellősség. A programindító menü szintén nincs túlbonyolítva: a fejlécébe kattintva kereshetünk, a baloldalán az alkalmazások kategóriái láthatóak (Grafika, Internet és társaik), míg a jobboldalán az épp kiválasztott kategóriába sorolt programok ikonjai jelennek meg. Az alkalmat megragadva dicséretet érdemel az ikonválasztás, az Evolve OS alapértelmezetten a színes és modern Numix-Circle pakkot használja.


Az Evolve OS alapértelmezett programválasztéka mondhatni csak a szokásos: Firefox böngésző, Thunderbird levelező, gedit szövegszerkesztő. Magával a felülettel nem érkezik túl sok egyéni program, a Budgie erősen a GNOME 3 asztali felületre épül. Ez azonnal nyilvánvaló, ha megnyitunk bármilyen rendszeralkalmazást, a készítők nem variáltak semmit az ablakok kinézetén, amely ellen nincs kifogásunk.


Természetesen lehetőség van a Budgie testre szabására, a felület opcióit a programindító menü ikonjára jobbklikelve érhetjük el, plusz az Evolve OS-ben a szokásos Beállítások és Finomhangoló eszköz alkalmazások is rendelkezésre állnak. A testre szabhatóság terén nem lehet megszólni a felületet, minden elvárható részletét (például ikonkészlet, ablakdekoráció, gyorsbillenytűk, értesítési terület, Tálcára kitűzött programindító ikonok) szájunk íze szerint alakíthatunk.


Szeretettel várjuk a stabil verziót

Meglátásunk szerint a Budgie nagyot fog szólni, mikor elkészül az első stabil verziója (konkrét dátum még nincs): a Chrome OS-hez hasonlóan egyszerű és szellős, azonban attól eltérően a Linux teljes ereje bújik mögötte, bármilyen megszokott linuxos programmal együttműködik. A Chrome OS esetében nem ez a helyzet, a Google basáskodásának hála a Chromebookokra lényegében semmit sem telepíthetünk a Chrome webtárhely kínálatán túl.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.