Hirdetés

Build 2015: PC-vé válhatnak a Windows 10-es mobilok!



|

Megvan a Spartan végleges neve, Chrome és Firefox bővítményeket is használhat.

Hirdetés

Magyar idő szerint tegnap késő délután a Microsoft megnyitotta a szoftverfejlesztőknek szervezett BUILD 2015 konferenciáját. A nyitó előadás egy gigászi 3 órás menet volt, amely során a cég illetékeseinek olyan mennyiségű érdekes és meglepő információt sikerült rázúdítaniuk a közönségre, hogy a performansz után azok feltehetően már szédültek a betonon. Az újdonságok döntő többsége Olvasóink számára nem relevánsak, kivéve a következő bekezdésekben taglalt érdekességeket.
 

Hirdetés


Számítógéppé válhatnak a Windows 10-es mobilok

Emlékeztek arra, mikor néhány évvel ezelőtt a Canonical dokkolt állapotban, monitorhoz, billentyűzethez és egérhez csatlakoztatva számítógéppé akarta változtatni az Ubuntut futtató mobilokat? A Microsoftnak is tetszett az ötlet. Joe Belfiore szerint a megfelelő Windows 10 rendszerű okostelefonokkal ez teljesen kivitelezhető lesz. Ráadásul az univerzális windowsos alkalmazások kezelőfelületét a fejlesztők már a kezdetektől fogva több típusú eszközre is elkészítik, így dokkolt állapotban a mobilos felület helyett az alkalmazások PC-re optimalizált felülete fog megjelenni a monitorunkon vagy tévénken.
 


Végül a slusszpoén: miközben mi mondjuk táblázatot kezelünk a „számítógépes üzemmódban” lévő Windows 10-es mobilunkon, addig magát a telefont odaadhatjuk a gyereknek, hogy például mesét nézzen rajta.
 


Android és iOS appok portolása

A Microsoft eddig meglehetősen sikertelenül próbálta rávenni a fejlesztőket, hogy a Google Androidon és Apple iOS-en lévő alkalmazásaikat portálják át Windows és Windows Phone rendszerekre. A problémát megoldandó a Microsoft most új szoftverfejlesztői készleteket készített, amelyek segítségével nagyon egyszerűvé válik átírni a meglévő szoftvereiket univerzális Windows-alkalmazásokká. Néhány kattintásnál azért több munkáról van szó, de a fejlesztők felhasználhatják a már megírt Java, C++ és Objective-C kódjaikat. A Microsoft még az Android és iOS saját belső API-jainak nagyját is leklónozta, hogy a lehető legteljesebb mértékben minimalizálja a fejlesztők időráfordítását. Kíváncsiak vagyunk, hogy utóbbi miatt vajon nekimegy-e majd valaki a bíróságon a vállalatnak…


Megvan a Spartan végleges neve, és nagyon-nagyon kiegészíthető

Dobpergés: az eddig csak Project Spartan kódnéven ismert új böngésző végleges neve Microsoft Edge. A logója egy újratervezett Internet Explorer logó. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a böngésző Joe Belfiore szerint nagyrészt kompatibilis a meglévő Google Chrome és Mozilla Firefox bővítményekkel, nagyon minimális munkával jár majd a fejlesztőik számára azokat teljesen kompatibilissé tenniük az Edge böngészővel. Teljesen ésszerű a lépés, csak nem számítottunk rá.
 


Visual Studio Code – Mac és Linux rendszereken is

A Microsoft új és teljesen ingyenes taggal bővítette a Visual Studio családot. Nevéből sejthetően a Code egy egyszerű és gyors, de elég intelligens kódszerkesztő. Ráadásul Mac és Linux rendszereken is natívan fut. Furcsa volt látni, ahogy a színpadon való demózása közben a Microsoft munkatársa egyszer csak átváltott Mac OS X-re, majd Ubuntura. Letöltés.
 

(Fotó: Scott Hanselman)


Fejlődik a HoloLens

A Microsoft gőzerővel dolgozik a holografikus élményt kínáló Hololens hardveres-szoftveres platformján, a munka fókuszát az elmúlt hónapokban a praktikus felhasználási lehetőségek feltérképezése jelentette. Az egyik érdekesebb példa, hogy egy építkezésen lévő építész konferenciahívás közben meg tudja tekinteni az épület tervrajzát, miközben megmarad a mozgási szabadsága is.
 


Windows 10

Végezetül megemlítendő, hogy a Microsoft demózta a számítógépekre tervezett Windows 10 pár kisebb-nagyobb újdonságát is. Némelyik ezek közül elérhető az esemény után kiadott új előzetesben (build 10074, a szokásos frissítés mellett ISO-képfájlban is letölthető), a többi a következő hetekben megjelenő újabb előzetesekben lesz csak benne, ilyen például a csiszolásokat kapott záróképernyő. Megemlítendő még, hogy bármely Windows 10-es eszközön lehetőségünk lesz a mobilszámlánk rovására alkalmazásokat vásárolni, nem csak az okostelefonos verzió fogja támogatni ezt a funkciót.


A build 10074 főbb újdonságai: visszatért az Aero Glass, az élő csempék 3D-ben foroghatnak az új információ kijelzésekor, a Cortana keresőmezője integrálva lett a Start menübe, megújult több értesítési hang. Az új előzetest időszűke miatt a cikk írásának idejéig nem tudtuk kipróbálni, de egyes elemeiről a közeljövőben talán megejtünk majd egy cikket, hiszen sok minden változott mióta utoljára foglalkoztunk a témával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.