Hirdetés

Burn-in: Tesztelje PC-jét maximális terhelésen!



|

Hogyan teszteljünk le egy új, még ki nem próbált számítógépet, és hogyan keressük meg a hibák okait?

Hirdetés

Számítógépünk hardveres meghibásodásait sokszor még a szakértőknek is nehéz megkeresni és azonosítani. Számukra nyújtanak segítséget az úgynevezett stress-test programok, amelyek bizonyos hardverelemek folyamatos, közel százszázalékos dolgoztatásával előbb-utóbb előhozzák a hibát, ezzel némi támpontot adva annak pontos lokalizálásához.

 

Ám nem ez az egyetlen olyan eset, amikor hasznunkra válhatnak ezek a „beégető" alkalmazások. Ha számítógépünk teljesítményét kevésnek érezzük, és túlhajtással próbáljuk behozni a lemaradást, érdemes az új beállításokat ily módon letesztelnünk. Sokkal kellemetlenebb tud lenni az, amikor az első blikkre stabil számítógép pár órával később egy hibaüzenet kíséretében újraindul, ezzel tönkretéve több óra munkánkat vagy éppen legjobb játékunkat.

 

CPU Burn-in 1.01

Alapvetően négy főbb részegység jöhet szóba, amelyek rejtélyes hibákkal keseríthetik meg életünket. Ezek közül első a processzor, amely meghibásodását kék halállal vagy nemes egyszerűséggel megálló számítógéppel jelzi. Tesztelésére remek alkalmazás az összes Windows-verzióval kompatibilis CPU Burn-in, amely az ALU-t és az FPU-t egyaránt megdolgoztató, ismétlődő rutinokat tartalmaz.

 

cpuburnin_1.png

 

Tapasztalataink szerint ezzel a programmal érhető el a legnagyobb hőmérséklet, ráadásul kezelése is felettébb egyszerű. Mindössze elindítjuk az EXE-állományt, majd megadjuk, hogy mennyi ideig szeretnénk futtatni az alkalmazást. Ha számítógépünk hatórányi nyúzást kibír hibamentesen - a naplózórutint természetesen hagyjuk bekapcsolva -, minden bizonnyal nem a központi egységünkkel lesz problémánk. Ha többmagos processzort kívánunk tesztelni, egyszerűen annyiszor indítsuk el a CPU Burn-int, ahány magunk van, természetesen mindegyiket ugyanazon beállításokkal. Erre azért van szükség, mert a program mindössze egy szálon fut, és csak ily módon érhetünk el többmagos, illetve többprocesszoros rendszereken teljes terhelést.

 

Prime95 24.14

Alternatív processzortesztnek kiváló lehet a rendkívül számításigényes, prímszámokat kereső rutinokat futtató Prime95. A lelkes tuningolók sokáig csak ezt ismerték el mint a stabilitás mércéjét.

 

prime95.png

 

Kezelése nem sokkal nehezebb, mint az előző alkalmazásé. A program elindítása után az Options menüben válasszuk a Torture Test pontot. A megjelenő ablakban több opció tárul elénk: ezek közül az első lehetőség csak a processzor FPU-ját teszteli. A másodikkal maximális hőtermelést érhetünk el - processzorteszt esetén ezt érdemes használni.

 

A harmadik opció már a memóriát is alaposan megdolgoztatja - ha nem hibát keresünk, hanem pusztán a stabil működésről akarunk meggyőződni, hasznunkra válhat. Ha 1-2 óra nyúzás után sem találkozunk hibával, az igen jó eredménynek számít.

 

Mint nevéből is láthatjuk, a MemTest régi harcos, mindazonáltal a folyamatos frissítéseknek köszönhetően rendkívül hasznos társ lehet napjaink legújabb számítógépeihez is. Működése nagyban eltér az eddig bemutatott programokétól, ugyanis nem Windows alatt fut. Bootolható flopilemezt vagy CD-t kell készítenünk a mellékelt csomag segítségével, majd a rendszert újraindítva, a BIOS-ban a megfelelő eszközt kiválasztva elindul a kék képernyőn futó, DOS-parancssoros felhasználói felület. Erre azért van szükség, mert az operációs rendszer elindulása után zárol bizonyos területeket, ahova a tesztprogramok nem nyernek betekintést - márpedig a teljes memóriatesztnél erre is szükség van.

 

memtest.png

 

A MemTest automatikusan futtatja a teszteket, ha pedig véget ér, ismétli azokat. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a program nemcsak a RAM-modulokat teszteli, hanem a processzor gyorsítótárait, valamint a memóriavezérlő áramköröket is - így ha tesztelés közben esetleg hibát tapasztalunk, még nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy a hiba az operatív tárban van. Először is kezdjük el egyesével eltávolítani a memóriamodulokat, ily módon ismételve a tesztet. Ha erre nincs lehetőségünk, vagy nem vezet eredményre, kísérletezgethetünk a cserélgetéssel is, ha pedig minden kötél szakad, próbáljunk a számítógépbe más modulokat is.

 

Az utóbbi művelettel könnyen kiszűrhetjük, ha lapkakészletünk a hibás - a processzor gyorsítótáraiban jelentkező gondokat pedig felismerjük majd a címzésről, az üzenetek ugyanis az L1/L2 teszt közben fognak megjelenni.

 

Lavalys Everest Ultimate Edition

Az alapvető hardverek további tesztelése során nem hagyhatjuk ki a világhírű Everest - régebbi nevén AIDA - új változatait, amelyeket Miklós Tamás fejleszt. A fizetős, ám 30 napos próbaverzióként is kipróbálható program kiváló tesztkörnyezetet kínál a processzor, az FPU, az operatív tár, valamint a merevlemezek „beégetéséhez".

 

everest.png

 

Egyszerűen belépünk az Eszközök menü Rendszer stabilitástesztjébe, majd kiválasztjuk a kívánt elemeket, és a Start gombra kattintunk. Az alsó grafikonokon a processzorhasználatot, valamint a különböző részegységek hőmérsékletét is figyelemmel követhetjük. A tesztek egymást átfedve indulnak el, így a számítógépnek nincs ideje „pihenni" - ilyen jellegű próbánál ez rendkívül fontos.

 

A merevlemez-beégető rendkívül hasznos eszköz. Bár a SMART-funkció kiváló visszajelzést ad a mechanika öregedéséből származó rendellenességekről, a melegedés is okozhat rejtett hibákat. Napjaink nagy teljesítményű, nagy kapacitású háttértárolói jelentős mennyiségű hőt termelnek, amelynek elvezetésére pusztán a fémburkolat, valamint a számítógép váza áll rendelkezésre, ez pedig nem mindig elegendő. Ha tehát nem jutunk eredményre a többi stabilitási teszttel, ne felejtsük el ellenőrizni a merevlemezeket is.

 

Manapság egyre nagyobb szerepet kapnak a grafikus kártyák. A HD-anyagok megfelelő visszajátszására, valamint a Windows Vista Aero futtatására képes eszközök lassan minden új PC alapvető részegységeivé válnak, ezért megfelelő működésük elsődleges szempont. A különféle grafikai gyorsítók a hibajelenségek rendkívül széles palettájával tudnak szolgálni: ezek a háromdimenziós alkalmazások közben tapasztalható képhibáktól a rendszertelen fagyásokig terjedhetnek.

 

vgastab.png

 

Remek választás lehet az önálló programok közül a Video Card Stability Test. Bármilyen operációs rendszerrel képes együttműködni - telepítés után csak a Start gombra kell kattintanunk, majd türelmesen várni fél-egy órát. Beépített képhibakereső algoritmust is tartalmaz, így nem kell hosszú időn át a monitorra merednünk.

 

3Dmark06

 

Utoljára hagytuk ezt a közismert tesztprogramot. Elsősorban a grafikus kártyát izzasztja meg, de a háromdimenziós renderelés közben a memóriát és a processzort is munkára fogja - ráadásul a nagyméretű textúrák mind a merevlemezről töltődnek. Sokrétűsége okán hasznos társ lehet a teszteléshez, végtelenített, loop módban két-három órát futtatva könnyen fényt deríthetünk vele arra, hogy számítógépünk valóban megbízhatóan működik-e.

 

Az általunk ajánlott tesztprogramok sokaságából bizonyára mindenki megtalálja a neki megfelelő változatokat. Ha egyedi hardverhibára bukkanunk, könnyű dolgunk van - egy-egy ilyen jelenség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott elem tönkrement.

 

Túlhajtás nélkül is előfordulhat, hogy az alulméretezett hűtés miatt hosszas kínzás után instabil lesz a rendszer. Ezt az EVEREST-ben a vészesen emelkedő rendszerhőmérsékletekből láthatjuk. Viszonylag egyszerűen segíthetünk rajta egy-két pluszventilátor beépítésével, a számítógépház oldalának leszerelésével időszakos megoldást barkácsolhatunk - hosszabb távon viszont csak egy jobban szellőző burkolat beszerzése segít.

 

Egy alulméretezett vagy épp gyenge minőségű tápegységgel is rosszul járhatunk. Érdemes az alul elhelyezett, nagyméretű ventilátorral felszerelt típusokat választani, lehetőleg ezekből is a márkásabbakat. Egyrészt csendesebbek, a hűtésük is jobb, másrészt a gépház belsejéből is több levegőt képesek elszállítani, ami az előbb részletezett okok miatt jöhet kapóra.

 

Legyünk tehát résen, és ne feledjük: mindig az egyszerűbb vagy épp olcsóbb megoldásoktól haladjunk a bonyolultabbak és drágábbak felé. A stabil működés kérdése néha csak egyetlen beállításon múlik, bizonyos esetekben azonban csak az alkatrészek cseréje segít.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.