Hirdetés

Camtasia Studio 5



|

Megújult az egyik legismertebb képernyőtartalom-felvevő szoftver. Az új verzió nagyobb tudású és könnyebben kezelhető.

Hirdetés

Valószínűleg nem kell bemutatni olvasóink számára a Camtasia Studiót: korábbi változata még teljes verzióként is szerepelt egyik tavalyi CD mellékletünkön. A szoftver a kiváló képernyőtartalom-felvevő mellett komplett videoszerkesztőt és egyéb modulokat is tartalmaz, így teljes körű szolgáltatást nyújt a képernyőn zajló események rögzítésétől az elkészült, megvágott videó publikálásáig.

 

cs1.png

Az új Camtasia Recorder felülete: ennél már nem is lehetne egyszerűbb


Kijelölés egyszerűbben

A felvételkészítő Camtasia Recorder eddig sem volt egy bonyolult program, de a különböző beállítások elvégzéséhez végig kellett járnunk az összes menüt és/vagy eszköztárat. Az 5-ös verzió már magától felismeri a képernyőn levő objektumokat – az alkalmazások ablakait, azok belső tartalmát (menü, eszközsávok, párbeszédpanelek stb.) –, így a precíz képbeállítás, területkijelölés jóval egyszerűbbé vált. A kijelölés eredményét egy új panel mutatja a képernyő sarkában, ahol a finomhangolására is lehetőség van. Míg korábban kézzel kellett állítgatni az alkalmazásokat ahhoz, hogy az ablak megfeleljen a készülő videó méreteinek, most már a program képes előre beállított (szabványos) képméreteket „rákényszeríteni” a kijelölt ablakra, így az éppen a kívánt nagyságú lesz. A beállításokat eltárolja, ily módon azok legközelebb már egyetlen kattintással előhozhatók.

 

cs2_.jpg

A program magától felismeri az alkalmazások ablakait, azok belső területét


Egy egér ne ugráljon...

Ha felvétel közben megállítjuk a rögzítést egy pillanatra az gombbal, eltárolja az egérkurzor utolsó pozícióját, majd a folytatásnál visszarakja ugyanarra a pontra a kurzort. A szünetben tehát nyugodtan egerészhetünk, a videón nem fog össze-vissza elugrálni az egér. A felvétel végeztével az eredmény azonnal ellenőrizhető, majd menthető vagy kidobható – természetesen az automatikus mentési lehetőség továbbra is rendelkezésre áll.

 

Videót méret után

Sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy kisméretű videót szeretnének készíteni, ám a program, ami rögzítésre kerülne, ennél nagyobb ablakban dolgozik. Ilyenkor vagy beállítjuk a kisebb felvételi területet, és azt tologatjuk az ablak fölött (megnehezíti a precíz rögzítést), vagy felvesszük a teljes ablakot, amelyet azután lekicsinyítünk a videó méretére, ami viszont pocsék képminőséget eredményez. Az új SmartFocus funkció lehetővé teszi, hogy a teljes ablakot vagy képernyőt rögzítsük, majd a vágásnál, amikor megadjuk a végleges videó méretét, automatikusan felismeri, hogy a képnek mely részén történik valami, és intelligensen ránagyít az adott területre, magától változtatja a nagyítás mértékét, továbbá az egérkurzort ügyesen követve mozgatja a nézőpontot. A végeredmény sokkal látványosabb, dinamikusabb, ráadásul az esetek többségében pixelpontos is.

 

cs3.jpg

A kijelölés finomhangolása, elmentése után indulhat a felvétel


Képernyőfelvétel a webre is

Sokat fejlődtek a program Flash-export képességei: a szerkesztés végeztével az egész videót „összecsomagolhatjuk” egyetlen Flash-videó (SWF) állományba, amely könnyen beágyazható weboldalakba. Saját beépített lejátszója teljes képernyős nagyítást is tud, sőt tartalomjegyzéket is készíthetünk hozzá, ahonnan közvetlenül ugorhatunk az egyes jelenetekhez.

 

*

A Camtasia Studio fő hátránya, hogy a TechSmith mindenáron csomagban árulja, mégpedig meglehetősen magas áron. Tekintve, hogy a legtöbb felhasználó már rendelkezik valamilyen saját vágószoftverrel, egy külön megvásárolható, olcsóbb Camtasia Recorder rendkívül népszerű termék lehetne a cég palettáján.

 

 

Adatok

  • Kényelmesen kezelhető, intelligens felvevőmodul
  • Saját, gyors kodek (TSCC) képernyőrögzítéshez
  • Webkamerás kép a képben rögzítési lehetőség
  • Tökéletes minőség kisebb képméret esetén is
  • Precíz videovágási lehetőségek
  • Intelligens zoom és nézőpontmozgatás
  • Egyszerű fájlmegosztás Flash formátumon keresztül
  • Saját Flash-alapú videolejátszó fejlett funkciókkal
  • Hangszerkesztő, médialejátszó és menükészítő modulok
  • Számos oktatóanyag a TechSmith weboldalán
  • Vista alatti működés
  • Ár: 299 dollár (kb. 52 000 Ft)

 

 

Érékelés

Előny: teljes körű megoldás a rögzítéstől a publikálásig, jóval könnyebben kezelhető, új, intelligens SmartFocus modul, sokoldalú Flash-videolejátszó

Hátrány: drága, a képernyőfelvevő önmagában nem vásárolható meg

Teljesítmény: 92%

Szolgáltatás: 90%

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.