Hirdetés

Camtasia Studio - A júniusi teljes verzió



|

A képernyőn zajló dolgok videóra rögzítésére, szerkesztésére és e felvételek lejátszására alkalmas komplett csomagot tartalmaz júniusi teljes verziónk.

Hirdetés

Igazi nagyágyú a Camtasia Studio a változó képernyőtartalom mozgóképként való rögzítésére, nem véletlen, hogy a PC Studio, illetve a PC World TV szoftvertesztjeinek felvételeit mi is ezzel az alkalmazással készítjük el. Éppen ezért nyújtjuk át örömmel olvasóinknak a program 2.0.5-ös változatát, amely minden olyan eszközt tartalmaz, amellyel a képernyőn lejátszódó eseményeket tudjuk rögzíteni, hangalámondással ellátni, menüt készíteni hozzá, az egészet megvágni, és különböző formátumokba exportálni.
Az alkalmazás használatához interneten keresztül beszerezhető regisztrációs kulcsra van szükségünk. (Kulcs nélkül a program 30 napos próbaverzióként működik!) A kódkérő oldalon a Name mezőbe értelemszerűen a nevünket kell írni, a Country legördülő menüből válasszuk ki Magyarországot (Hungary), az E-mail Addressnél pedig adjuk meg e-mail címünket. Természetesen működő e-mail címre van szükségünk, hiszen a kód ide érkezik meg. Amint megkaptuk a válaszlevelet, telepítsük az alkalmazást, amely első indításkor azonnal fel is ajánlja a regisztrációt: ehhez a felugró ablakban válasszuk az I have software key pontot, és adjuk meg a kódkérő oldalon használt nevünket és az e-mailben kapott kulcsot.

 

cam_1_web.png

 


A program hat, egymástól jól elkülöníthető, és akár a Start menüből külön-külön is elindítható modulból épül fel. Ezek közül a Camtasia Studio fogja össze a másik öt működését: ha rajta keresztül végzünk el mindent, akkor a rögzítés teljes munkafolyamatát egybefogja, és később a felvett klipek összevágására is használható.
A csomag lelke a Camtasia Recorder, amely nevéhez méltóan a legnehezebb feladatot, a képernyőn zajló folyamatok rögzítését végzi. Ebben rengeteg lehetőségünk van a felvétel paramétereinek beállítására, szinte a végtelenségig hangolhatjuk, hogy mit és miként vegyünk fel. Az első és legfontosabb beállítási lehetőség, hogy a képernyő mely részét rögzítjük. Ez nyilván lehet a teljes képernyő, de ha akarjuk, akkor csak egy előre megadott területet vagy egy bizonyos ablak tartalmát rögzíti. Szabadon rendelkezhetünk arról, hogy mi legyen a hanggal. Ha fontos, akkor természetesen rögzíthetjük a gépen lejátszott hangokat, de akár külön hangjelzést rendelhetünk az egér megnyomásának jelzéséhez vagy a billentyűzet bármely gombjának lenyomásához. Természetesen, ha akarjuk, akkor teljesen hang nélküli felvételt is készíthetünk.
Precízen konfigurálhatjuk, mi legyen az egérmutatóval. Ha nem lényeges, akkor egyszerűen lehagyhatjuk a felvételről, hogy ne zavarjon, de ha fontos, akkor mind a mozgását, mind a kattintásokat külön jelzőszínnel emelhetjük ki. Extra lehetőségként feliratot vagy akár vízjelet is elhelyezhetünk a felvételen már rögzítés közben (sőt, akár később is).

 

 

cam_2.png

 


A felvétel indítása előtt a Camtasia ablakát érdemes lekicsinyíteni, hogy ne zavarjon bele a rögzítésbe, és a Tálca értesítési területén szereplő ikonján vagy gyorsbillentyűkön keresztül vezérelni. Ez az ikon egyébként jelzi, hogy éppen mit csinálunk: piros, ha nincs felvétel, és villog, ha rögzítünk. Érdemes megjegyezni, hogy a program alapesetben a saját, direkt a képernyő rögzítésére kifejlesztett kodekjét használja, amely kis méretben tökéletes minőséget eredményez. Bár más kodekek használatára is van lehetőségünk, ez nem javallott, hiszen a végeredmény lényegesen nagyobb és csúnyább lesz.
Rögzítés után több dolog is történik egyszerre: egyrészt elindul automatikusan a Camtasia Player, amelyben megtekinthetjük felvételünket, másrészt az megjelenik a Camtasia Studio alkalmazásban további feldolgozásra. Érdemes még szót ejteni a csomag további elemeiről, amelyek ugyan annyira nem fontosak, mint a Recorder vagy a Studio, de további lehetőségeket nyújtanak. Nevéből is sejthetően a Camtasia Menu Makerrel menüt készíthetünk korábbi felvételeink egyszerű elérésére és megosztására, elsősorban CD-re vagy DVD-re. A program egy futtatható állományt generál, és az összes felhasznált felvételt egy helyre másolja, hogy könnyen elérhető legyen a menü és a benne található összes filmecske. Ehhez nagyon hasonlít a Camtasia Theater, amely Flash-formátumú menük készítéséhez nyújt segítséget. A csomag utolsó, még nem említett tagja, a Camtasia Audio Editor egy egyszerűen kezelhető, hullámgörbés hangszerkesztő.

 

cam_3.png




Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.