Hirdetés

CD/DVD/Blu-ray író és backup alkalmazás a júniusi PC World mellé



|

Júniusi nyomtatott magazinunk teljes verziója egy teljes körű CD/DVD/Blu-ray író alkalmazás, amely lemezkép-állományok kezelésére és borítók nyomtatására is alkalmas.

Hirdetés

A szoftver – több Ashampoo alkalmazáshoz hasonlóan – egyetlen főablakból áll, innen érhetjük el az összes funkcióját. Érdemes kiemelni, hogy az alkalmazás feladatalapú, tehát nekünk nem a használandó funkciót kell kiválasztanunk, hanem azt, hogy mit szeretnénk csinálni, a szoftver pedig a megfelelő modulját indítja el. A Burning Studio többé-kevésbé tud magyarul, bár a magyarítás néhány helyen nem sikerült a legjobban, de azért általában meg lehet érteni, hogy miről is van szó. Segítségével az optikai lemezekkel kapcsolatos legtöbb feladat elvégezhető, legyen szó állományok és mappák írásáról, zenei korongok készítéséről vagy lemezkép-fájlok kezeléséről.

 

ashampoo_1.jpg
 A program összes funkciója elérhető a főablakán keresztül

 

Legfontosabb funkciója természetesen az állományok és mappák lemezre írása. Erre két módszert is kínál, az első a „hagyományos” eljárás, ilyenkor mi szépen összeválogatjuk a lemezre kerülő dokumentumokat, majd kiírjuk. A második egy adatmentő programrész, amely a megadott mappákat és állományokat tömörítve, kódolva, lemezek méretére automatikusan darabolva írja ki. Lehetőségünk van úgynevezett kivétel szabályok létrehozására, amelyekben megadhatjuk, hogy mely állományok maradjanak ki a mentésből. Az adatmentő funkció érdekessége, hogy nemcsak lemezre, hanem bármely más adathordozóra is elkészíthetjük a mentésünket, valamint az, hogy nemcsak az archívum mentésére, hanem visszaállítására is alkalmas.

 

ashampoo_2.jpg
Egy adatmentő programrész is belekerült a csomagba
 


Természetesen a zenei korongok kezelését is rábízhatjuk az alkalmazásra. Itt semmilyen meglepő funkciót nem találunk, a számok mentése mellett (grabbelés) hagyományos zenei CD-t és MP3/WMA állományokkal megtöltött korongot is készíthetünk. A filmeket tartalmazó lemezeknél (ma már kissé idejétmúlt) Video CD-t és Super Video CD-t is létrehozhatunk, meglévő DVD-Video fájlstruktúrából DVD-filmet égethetünk, valamint természetesen sima adatlemezt is előállíthatunk, amelyen videofájlok vannak.
A program kiválóan teljesít a képállományok kezelésében is, meglévő lemezből előállíthatunk ISO, CUE/BIN és saját ASHDISC-formátumot, ezeket természetesen lemezre is írhatjuk a szoftver segítségével. Képfájlt nemcsak meglévő lemezből, hanem állományokból összeállítva is készíthetünk.

ashampoo_3.jpg

 

 A szakértő mód segítségével megváltoztathatjuk a fájlrendszert és rendszerindító lemezt is készíthetünk

 

Mindezek mellett a program persze néhány extra funkcióval is rendelkezik, ilyen a teljes lemez másolása, az újraírható korongok törlése és az úgynevezett szakértői lemezírás használata. Ez utóbbinál kicsit szabadabb kezet kapunk az elkészülendő lemez paramétereinek megadásához. Megváltoztathatjuk a lemezünk fájlrendszerét és rendszerindító korongot is készíthetünk.
Az Ashampoo Burning Studio borító és lemezgrafika készítéséhez is segítséget nyújt, képet és szövegeket helyezhetünk el a papíron, sőt akár előre elkészített témák közül is választhatunk.
A program kezelését a következő oldalon bemutatjuk egy példa segítségével, amelyben az adatmentő programrész működését próbáljuk ki.


Adatok:

  • Állományokat és mappákat tartalmazó lemezek készítése
  • Adatmentés és -visszaállítás
  • Zenei és filmeket tartalmazó korongok előállítása
  • Lemezmásolás
  • Lemezkép készítése meglévő lemezből, illetve állományokból
  • Lemezkép írása
  • Borító- és korongnyomtatási lehetőség
  • Magyarított felület

 

 

1. Igen ritka, hogy CD-író programban találunk adatmentő részt, éppen ezért foglalkozunk ezzel példánkban. Ezen funkció eléréshez válasszuk ki a főablakban a Fájlok és mappák mentése... pontot, majd ezen belül a Fájlok és mappák backupjának elkészítése pontot.

ashampoo_kezel_1.jpg

 

2. Egy fastruktúrát és egy állománylistát kapunk. Itt kell bejelölnünk (kipipálnunk) azokat a mappákat, illetve állományokat, amelyeket szeretnénk, ha bekerülnének a mentésbe. Egy adott mappára ráállva annak tartalma megjelenik a jobb oldali ablakban.

 

ashampoo_kezel_2.jpg

 

3. Természetesen előfordulhat, hogy a kijelölt mappákból nem minden állományt szeretnénk lementeni. Ilyenkor használhatjuk a Kivétel listát, amelyet az alul látható Kivétel-szabályok szerkesztése... gombra kattintva érhetünk el.

 

ashampoo_kezel_3.jpg

 

4. A lementendő állományok és mappák beállítása után megadhatjuk, hogy lemezre vagy adott mappába kerüljenek az állományok, valamint jelszóval védhetjük, tömöríthetjük és darabolhatjuk is az archívumunkat. Példánkban mi helyi fájlba mentettünk és tömörítettünk is.

 

ashampoo_kezel_4.jpg

 

5. A folyamat elindulása után érdemes a jobb felső sarokban található Részletek láthatók gombra kattintani, hiszen ilyenkor egy sima állapotjelző csík helyett folyamatos tájékoztatást kapunk, hogy éppen hol tart a művelet.

 

ashampoo_kezel_5.jpg

 

6. A mentésünk visszatöltésénél a program automatikusan megjeleníti a korábbi mentéseket egy listában. A mentés kiválasztása után szabadon tallózhatunk benne és kiválaszthatjuk a visszaállítandó állományokat és mappákat a mentésnél megismert módszerrel.

 

ashampoo_kezel_6.jpg

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.