Hirdetés

Comic Life: készítsünk képregényt!

|

Néha úgy érezzük, hogy az egyszerű képsorozatok és albumok felett kissé eljárt az idő. Ha szeretnénk kicsit feldobni a legutóbbi kirándulás vagy buli képeit, akkor album helyett készítsünk képregényt!

Hirdetés

Az Apple gépek használóinak ismerős lehet a Comic Life szoftver ugyanis korábbi verzióját ingyenesen adták a Macintoshokhoz. Windowsos körökben méltatlanul kevesen ismerik, pedig nagyszerű alkotások készíthetők evvel az alig 30 dolláros (kevesebb mint 6000 Ft) shareware-rel, s a remek végeredmény inkább némi humorérzéket feltételez, semmint komoly grafikai vagy számítógépes ismereteket.

 

cl.jpg

 

A jó ötlet mellett persze szükségünk lesz még egy minél változatosabb fotósorozatra, amelyből összeállíthatjuk a történetet. Mivel egy-egy kép vagy annak részlete viszonylag kis méretben foglal helyet, szerencsére még akkor sem szükséges túl nagy felbontás a kiinduláshoz, ha a végén szeretnénk nyomtatott formában viszontlátni alkotásunkat.

 

Képregényünk elkészítésekor két módszer közül választhatunk: vagy mi magunk helyezzük el a képeket és a sablon kiválasztását, vagy mindezt a szoftverre bízzuk. Utóbbi esetben a megadott könyvtár minden képe ábécérendben fog szerepelni művünkben, és a sablont sem választhatjuk ki – viszont pillanatok alatt elkészül a mű. Az első esetben, amikor magunk választjuk a sablont, tetszés szerint változtathatunk meg bármit, majd egyesével válogatva helyezhetjük el a képeket. Elhelyezésük után különböző szűrők segítségével tehetjük rajzhatásúvá fotóinkat, majd feliratozhatjuk őket. Legvégül igény szerinti kivitelben elmenthetjük és nyomtathatjuk a kész alkotást.

 

Nem ördöngösség!

 

cl_04.jpg
1. A szoftver alapbeállításaira – túl sok lehetőség híján – alig kell időt fordítanunk. Egyedül az alapértelmezett oldalméretet (például A/4 vagy A/3) érdemes előre meghatározni.

 

 

cl_01.jpg

2. A kezelőfelület egyszerű és átlátható – nincsenek rejtett opciók –, ezért igazán könnyű összebarátkozni vele. A főoldalon látható opciókon kívül alig van több lehetőség.

 

 

cl_02.jpg
3. Első lépésként egy jobb oldali, csak az első oldalra érvényes sablont kell kiválasztanunk, majd ezt követően a képeket tartalmazó könyvtárt.

 

 

cl_11.jpg
4. Ha a Quick Comic opciót választjuk, a szoftver ábécé szerint rendezve, véletlenszerűen kiválasztott sablon szerint helyezi el fotóinkat. Ez több száz felvétel esetében is legfeljebb 1-2 percig tart.

 

 

cl_10.jpg
5. A különféle keretekbe helyezett képeket többféle szűrővel módosíthatjuk, illetve feliratokkal láthatjuk el – ez természetesen már a mi feladatunk.

 

 

cl_03.jpg
6. Manuális módszer esetén magunknak kell összeválogatnunk, és vidd és dobd eljárással szabadon módosítható sablonokba húzogatnunk a forgatható és átméretezhető képeket.

 

 

cl_05.jpg
7. A szűrőket külön-külön alkalmazhatjuk a képekre oly módon, hogy duplán kattintunk a kiszemeltekre, és a fenti legördülő listából kiválasztjuk a nekünk tetszőt.

 

 

cl_06.jpg
8. Képeink feliratozásához az alsó listából választhatunk színezhető és átméretezhető buborékot, keretet vagy felhőt. A feliratok beírását nagyított módban érdemes elvégezni.

 

 

cl_08.jpg
9. A buborékba írt szövegek elhelyezésével már el is készült oldalunk. A továbbiakban újabb oldalak hozzáadásával az előző lépéseket kell ismételgetni.

 

 

cl_12.jpg
10. Miután az összes oldallal végeztünk, kinyomtathatjuk vagy elmenthetjük művünket, amelyet ha úgy tetszik, e-mailként is továbbküldhetünk, de elmenthetjük akár képként, weblapként vagy moziként is.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.