Hirdetés

ConceptDraw Pro 7 - a szeptemberi teljes verzió



|

Szeptemberi számunk teljes verziója a ConceptDraw Pro 7 vektorgrafikus rajzolóprogram.

Hirdetés

Szakmai körökben ismert (sőt elismert) vektorgrafikus rajzolóprogram a ConceptDraw, amelynek most jelent meg legújabb, nyolcas változata - erről részletes tesztet is olvashatnak szeptemberi számunk hasábjain. E havi teljes verziónk pedig az alkalmazás „eggyel régebbi", hetes verziója, amelyet olvasóink internetes regisztráció ellenében korlátozás nélkül használhatnak. A ConceptDraw elsősorban üzleti felhasználók számára készült, ezt jelzi a rengeteg beépített diagram, folyamatábra, grafikon és egyéb üzleti grafikák egyszerű előállítását segítő rajzeszköz jelenléte - de természetesen otthoni felhasználók is kiválóan használhatják.

 

 

Az alkalmazás telepítése egyszerű, lehetőségünk van a összetevők kiválasztására is, de nyugodtan választhatjuk a szokásos módot, amelynek hatására az összes fontosabb programmodul telepítésre kerül.

 

 

Mivel professzionális alkalmazásról van szó, rengeteg funkcióval van ellátva - ez a felhasználói felületén is meglátszik, hiszen rengeteg eszköztár és panel fogad minket. Nem kell megijedni, egy kis gyakorlással hamar elsajátítható, hogy melyik eszköz hol található, illetve testre is szabhatjuk a felület kinézetét. Természetesen a felület legnagyobb részét a középen található rajzterület foglalja el, amelynek kinézetét és megjelenését a jobbra felette lévő két (Zoom és View) eszköztár használatával tudjuk megváltoztatni. A Zoom segítségével értelemszerűen a rajzterület nagyítása szabályozható, a View pedig annak beállítására szolgál, hogy milyen - rajzolást segítő - dolgok legyenek bekapcsolva. Ilyen a rajzterület két oldalán található vonalzó, a milliméterrács, a segédvonalak, az oldaltörések, a csomópontok megjelenítése, illetve a rétegek használatát segítő Layers eszköztár bekapcsolása.

 

 

concept1_k.jpg
 Az első használat előtt érdemes megismerkednünk a felülettel a rengeteg eszköztár miatt


 

 

 

Amennyiben bármire is rákattintunk, akkor bizonyára észrevesszük, hogy a jobb alsó panel folyamatosan változik, ez nem más, mint egy helyzetérzékeny súgó. Bármilyen műveletet is választunk ki, itt azonnal elolvashatjuk, hogy mit csinálunk - tökéletes a program széleskörű funkcióival való ismerkedésre.

 

 

concept3.png
Beépített helyzetérzékeny súgó segíti az ismerkedést
 

 

 

 

Rajzolni a bal oldali Drawing Tools eszköztárral, illetve a mellette lévő Drawing Shapes feliratú panellel lehet. Az előbbi tartalmazza a vonal, a görbék, a téglalapok és az ellipszisek rajzolására, illetve módosítására szolgáló parancsokat, az utóbbi pedig az előre elkészített - gyakran használt - formákat (úgynevezett ClipArt-okat), így ezeket nem kell nekünk megrajzolnunk. Szintén a bal oldali eszköztáron keresztül tudunk szöveget elhelyezni a rajzterületen a Text Box Tool eszköz segítségével. A szöveg paramétereit az alul található Text eszköztáron található gombokkal változtathatjuk meg. A szokásos szövegformázási lehetőségekkel rendelkezünk: megadhatjuk a használt betűtípust és méretet, előtér- és háttérszínt módosíthatunk, valamint írhatunk alsó és felső indexbe is. A szöveget rendezhetjük balra, jobbra és középre is, valamint a szövegdobozban az elhelyezkedését is megváltoztathatjuk.

 

 

 

concept2.png
Lehetőségünk van rétegek használatára is
 

 

 

 

 

Reméljük, a felület részeinek bemutatása segíti olvasóinkat ennek az összetett alkalmazásnak a kezelését elsajátítani. A program teljes verziója szeptemberi számunk CD- és DVD-mellékletén is megtalálható.

 

 

 

 

 

1. Példánkban egy nyíl alakú táblát fogunk elkészíteni, amely az állatkert irányába mutat. Kezdjünk mindent tiszta lappal, azaz nyissunk egy új dokumentumot a File -> New Document paranccsal, amelynek hatására egy teljesen üres rajzterületet kapunk.

concept_kezel_1.png

 

2. A bal oldali Drawing Shapes panelről húzzunk át egy nyilat a szerkesztőfelületre. Ezután fogjuk meg a széleit és nagyítsuk fel akkorára, hogy kitöltse az A4-es lapunk szélességét. (Szükség esetén kicsinyítsük le a rajzterületet.)

concept_kezel_2_k.jpg

 

3. Jelöljük ki a nyilunkat és jobb oldalon válasszuk ki a Fill panelt, majd a Color menüből egy nekünk tetsző háttérszínt. Adjunk a nyilunknak egy árnyékot is, a Shadow menüben a fekete színt kiválasztva.

concept_kezel_3_k.jpg

 

4. A jobb oldalon a Line menüben kicsit vastagítsuk meg a nyílunk körvonalát, a Weight felirat melletti csúszkával. Ezután kattintsunk duplán a nyíl közepébe, amelynek hatására szöveget írhatunk bele.

concept_kezel_4_k.jpg

 

5. Természetesen ez még nem elég figyelemfelhívó, kattintsunk jobb gombbal a Drawing Shapes feliratra és válasszuk ki az Open... pontot. Navigáljunk el a Clipart mappába és nyissuk meg az Animals.cdl állományt.

concept_kezel_5_k.jpg

 

6. A megjelenő állatképek közül húzzunk rá egy számunkra szimpatikusat a rajzoló felületre és méretezzük át a korábban megismert módszerrel. Amint ezzel készen vagyunk, a File -> Print Preview paranccsal ellenőrizhetjük a végeredményt.

concept_kezel_6_k.jpg

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.