Hirdetés

Corel Digital Studio 2010



|

A Corel egybecsomagolta saját népszerű szoftvereinek „egyszerűsített változatát”.

Hirdetés

A Photoshop Elements és Premiere Elements, azaz az Adobe otthoni felhasználóknak szánt fotó- és videoszerkesztő szoftverei már évek óta népszerűek a felhasználók körében. Ehhez képest a Corelnél csak most szánták el magukat arra, hogy elkészítsenek egy hasonló, de mind árban, mind tudásban az Adobe Elements programok alá pozicionált programcsomagot. Az Adobe Photoshop Elements–Premiere Elements párosáért közel 60 ezer forintot kell fizetnie annak, aki digitális fényképeit és videóit ezekkel a programokkal szeretné szerkeszteni, feldolgozni, míg a Corel Digital Studio 2010 négy szoftvert (PaintShop Photo Express, CorelVideoStudio Express, DVD Factory és WinDVD) tartalmazó csomagjáért ennek mintegy harmadát, 18 460 forintot kérnek el a boltok pénztáránál. Ez az ár egyébként pontosan megegyezik a két „főprogram”, a PaintShop Photo Express 2010 (7880 Ft) és a VideoStudio Express 2010 (10 580 Ft) árának összegével, így mondhatni, a DVD-szerkesztő és a DVD-lejátszó programokat „ajándékba” kapjuk a teljes csomag megvásárlásakor. A Corel csomagjának érdekessége még, hogy a négy alkalmazás egyike sem nevezhető „ős-corelesnek”, hiszen a fotókért felelős PaintShop Photo Express alapját adó Paint Shop Pro Photo 2004-ben a JASC, míg a másik három szoftver „eredetije” két évvel később, a Ulead megvásárlásakor került a kanadai cég tulajdonába.

 

 

corel_digital_studio_2010-expressedit.jpg

A PaintShop Photo Expressben csak a legszükségesebb képszerkesztő eszközöket találjuk


 

Első lépések

A Corel PaintShop Photo Express 2010 elindítást követően kicsit az volt az érzésünk, mintha a CyberLink MediaShow-ját indítottuk volna el. Az átlagosnál nagyobb gombok, az animálva megjelenő, mozgó és eltűnő ablakok igencsak impozánsan néznek ki, ugyanakkor jelentős részben ezek számlájára (is) írható a program kicsit túlzottnak tűnő erőforrásigénye, vagy az, hogy egy egy-két éves konfiguráción időnként kissé lelassul a program, egy egyszerűbb műveletre is hosszú másodperceket kell várnunk (és ez még hangsúlyosabban igaz a Corel VideoStudio Express 2010-re). Ugyanakkor a program használata kimondottan élvezetes játéknak tűnik, egy megfelelően erős konfiguráción (legalább kétmagos, 2 gigahertzes processzor, 2–4 GB memória, erős grafikus kártya, gyors merevlemez), főként, ha rendelkezünk ún. multitouch táblával vagy pláne monitorral. A Corel Digital Studio 2010 programjai ugyanis maximálisan kihasználják az ezek és a Windows 7 kínálta további lehetőségeket: az ugrólistákat, a könyvtárakat, a javított „energiagazdálkodást”, de főként az ujjainkkal történő programvezérlést.

 


corel_digital_studio_2010-slideshow.jpg

A fotókból látványos videókat készíthetünk


 

A PaintShop Photo Express, egész pontosan a Digital Studio katalógusába egyszerűen és (viszonylag) gyorsan tudjuk betölteni a képeket – valamint a videókat és hangokat – számítógép merev- vagy optikai lemezeiről, a digitális fényképezőgépekből, kártyaolvasókból, mobiltelefonokról, webkamerákról, szkennerekből és egyéb külső adathordozókról. A VideoStudio Expressben ez a lista kibővül a videolemezekkel, a szalagos és a „szalagmentes” videokamerákkal és a tévévevő és videodigitalizáló kártyákkal.

 


corel_digital_studio_2010-importvideo.jpg

Videókat szinte bármilyen eszközről importálhatunk


 

Sajnos a letöltés során csak a letöltés helyét adhatjuk meg, további információkat, például címkéket csak utólag rendelhetünk a képekhez és egyéb multimédiás elemekhez. A katalógusban található állományokat virtuális albumokba rendezhetjük, egy-egy fájlt akár több albumban is elhelyezhetünk – anélkül, hogy ehhez az eredeti anyagot többszöröznünk kellene.

 

Képek szerkesztése

A katalógusba betöltött bármely képre duplán kattintva azonnal az Express Edit nevű szerkesztőben találjuk magunkat. Ez a képszerkesztő, vagy inkább fotószerkesztő program tényleg csak a legszükségesebb eszközöket tartalmazza – néhány Paint Shop Pro Photo specialitással megfűszerezve. A képeket 90 fokonként az erre szolgáló gombok megnyomásával, vagy egy csúszka segítségével tudjuk forgatni (-50 és +50 fok között), a „pontos beállítást” pedig a képre illesztett 9×9-es rácsháló segíti. Érdekes, hogy programban semmilyen automatikus „horizontállítót” nem találunk, pedig ez ma már szinte alapkövetelmény a hasonló programokban. A képvágó szerszám néhány szabvány fotóméret mellett ismeri a tévék 4:3-as és 16:9-es képarányait is, ami főként akkor jön jól, ha képeinkből tévés vetítéseket tervezünk készíteni. A piros nyusziszemek eltávolítására is találunk egy teljesen automatikus eszközt, ami szerencsére az esetek többségében jól oldja meg a feladatát. A Quick Fix funkció is egész jó eredménnyel dolgozik, ami nem is nagy csoda, hiszen ez nem más, mint a Paint Shop Pro Photo évek óta finomított One Step Photo Fix nevű funkciójának „expressesített” változata. Ha ennek eredményével mégsem vagyunk elégedettek, akkor az oldalról megjelenő palettáról (More Tools) választhatjuk a Fine-Tune-t, amelyben mi állíthatjuk be a kép világosságát, akár külön az árnyékosabb és világosabb részeken, a színtelítettséget és az élességet. Ezenkívül a palettán még találunk néhány jól bevált PSPP-s eszközt és effektust is, így például a digitális sminkkészletet (bőrhibák javítása, fogfehérítés és bőrbarnítás), különféle képkereteket és képszéleket, három tucat képtubust a fotók „feldíszítésére”, illetőleg néhány képöregítő effektust.



corel_digital_studio_2010-calendar.jpg

Néhány kattintás és kész az impozáns fotós naptár



A kicsinosított képeket kinyomtathatjuk, elküldhetjük e-mailben, de készíthetünk belőlük nyomtatható vagy animált fotókönyvet, kollázsokat, üdvözlőlapokat, képes naptárakat vagy igen látványos diaporámákat.

 

 

 

Videók szerkesztése

A VideoStudio Expressben természetesen ugyanúgy kezelhetjük videóinkat, ahogy a PaintShop Photo Expressben a képeket. E hasonlóság egészen odáig tart, hogy ha egy fotóra duplán kattintunk, akkor ez utóbbi szerkesztőablaka jelenik meg. Az előzmények alapján az sem igazán meglepő, hogy a VideoStudio Expressben sem igazán fogunk dúskálni a szerkesztőfunkcióban. Természetesen itt is megtaláljuk a legfontosabbakat, így például a fölösleges részek kivágására, vagy a hosszabb videók részekre szabdalására szolgáló ollókat, netán a mozgóképek fehéregyensúlyát és világosságát módosító funkciókat, de ezek mellett extraként csak egy nagyon egyszerű zajszűrőt és egy szoftveres kézremegés-csökkentőt találunk az oldalról megjelenő eszközpalettán.

 


corel_digital_studio_2010-videoedit.jpg

A VideoStudio Express segít videóink kisebb hibáinak eltüntetésében


 

Míg képeinkből több mindent is készíthetünk, addig a videókból „csak” mozikat, amelyeknek eleje és vége címe, aláfestő zenéje, esetleg hangalámondása is van, és az egyes klipek szépen áttűnnek egymásba.

 

DVD-k szerkesztése és lejátszása

Ahhoz, hogy ezeket a mozikat – és a képekből készült diaporámákat – szépen tudjuk tálalni, a Corel DVD Factory lesz a felelős. Ennek segítségével készíthetünk a mozgóképekből ízléses DVD-Video lemezeket, valamint ez az alkalmazással hozhatunk létre az „alapanyagokhoz” illő stílusú, 4:3-as vagy 16:9-es képarányú menüket. Sőt, a DVD Factory lehetővé teszi azt is, hogy a videókat, mozikat ún. fejezetpontokkal lássuk el, amelyek egyszerűbbé teszik a navigálást, a keresett részek, részletek megtalálását.

 


corel_digital_studio_2010-dvdfactory.jpg

A DVD Factoryval a videókból és diaporámákból látványos DVD-ket készíthetünk



Csak nevében egyezik meg a csomagban található Corel WinDVD 2010 a külön megvásárolható „nagy testvérrel”, tudásában hasonlóan korlátozott, mint a Digital Studio 2010 másik három programja. Ugyanakkor arra, amire a legtöbb esetben szükségünk lehet, bőven elegendő ennek a változatnak a tudása is. Segítségével lejátszhatjuk a DVD-ket és a merev- vagy optikai lemezeken található videoállományokat, a filmek fontosabb-érdekesebb pontjait megjelölhetjük egy-egy könyvjelzővel, a filmekből-videókból képkockákat „lophatunk”, a lejátszott formától függően módosíthatjuk a hang és a kép beállításait, sőt, szabályozhatjuk a lejátszás sebességét is, akár úgy is, hogy óra-percben megadjuk, mikor szeretnénk befejezni a film megnézését.

 


corel_digital_studio_2010-windvd.jpg

Nemcsak saját videóinkat és lemezeinket, hanem gyári DVD-ket is lejátszhatunk a WinDVD-vel

 

 

 

Adatok

  • Digitális képek katalogizálása, szerkesztése
  • Digitális videók katalogizálása, szerkesztése
  • Naptárak, fotókönyvek, üdvözlőkártyák, kollázsok, animált diaporámák készítése
  • Animált fotókönyvek készítése (Silverlight)
  • DVD-k, videóállományok lejátszása (Blu-rayt nem játszik le!)
  • Windows 7 multitouch-technológia támogatása
  • BMP, JPEG, PNG, TGA, TIFF, GIF, RAW, PSPImage, JPC, JP2 képformátumok támogatása
  • AVI, WMV, MPEG2, MPEG4, HDV, AVCHD, M2T, M2TS, H.264, QuickTime, MOD, TOD, BDMV, 3GPP és 3GPP2 videoformátumok támogatása
  • Apple iPhone, iPod, Sony PSP, Pocket PC, okostelefonok támogatása
  • Ár: 17 960 Ft

 

Értékelés

Előny: olcsó, egyszerű, áttekinthető felület, jól kidolgozott sablonok, Windows 7-támogatás

Hátrány: túlzott erőforrás-igény, kevés sablon, kevés szerkesztési lehetőség

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.