Hirdetés

Corel Paint Shop Pro Photo X2



|

A rajzoló- és képretusáló program 12. kiadása számos hasznos újdonsággal próbál a grafikusok kedvében járni.

Hirdetés

Amikor az Adobe felvásárolta a Pixmantecet, célja elsősorban a RawShooterben rejlő technológia megszerzése volt, de nagy valószínűséggel azt sem bánta, hogy ezzel egyik konkurensének is borsot törhetett az orra alá. A Corel és a Pixmantec korábbi megállapodásának köszönhetően ugyanis a Paint Shop Pro X-ben a fejlesztőknek nem kellett a RAW-képek feldolgozásával foglalkozniuk, hiszen a program CD-jén megtalálható volt a RawShooter Essentials, az egyik legjobb RAW-feldolgozó program. A RawShootert a Paint Shop Pro Photo XI-ben a One Step Phot Fix és a Smart Photo Fix funkciók továbbfejlesztett algoritmusaival próbálták pótolni, ám igazából nem tudtak igazi megoldást nyújtani a felhasználóknak. Éppen ezért az aktuális divatot követő, grafitszürkébe öltözött X2 egyik legfontosabb újdonsága az az Express Lab ablak lett, amelyben fotóinkat – nemcsak a RAW formátumúakat, hanem a JPEG-ket, a TIFF-eket és a többieket – sokkal kényelmesebben korrigálhatjuk, mint eddig.

 

pspx2.jpg

 

Tulajdonképpen nem történt más, mint hogy egy helyre összegyűjtötték a program fotók javítására szakosodott eszközeit, és kiegészítették egy egyszerű képböngészővel. Az alsó sávon kiválaszthatjuk a PSPP-be betöltött vagy a kijelölt mappában található fotókat, megnézhetjük azok legfontosabb adatait, és gyorsan el is végezhetjük a legjellemzőbb módosításokat: beállíthatjuk a kép világosságát, kontrasztját, színtelítettségét, egyenesbe forgathatjuk, körbevághatjuk, eltüntethetjük a piros szemeket, a bőrhibákat stb. Az eszközök közül igazából csak a fehéregyensúly-beállító és egy élesítő hiányzik, tényleg minden más fontos műveletet ebben az ablakban el tudunk végezni képeinken.

 

pspx2-expresslab.jpg

Az Express Labbel sokkal gyorsabban rendbe hozhatók a fotók


 

Mindezeken túl több régi funkció is kisebb-nagyobb változáson, leginkább bővítésen esett át. A Makeover Tool – túl azon, hogy állítólag módosítottak a bőrhibajavítón és a barnítón – két új eszközzel bővült. Az egyik (Eye Drop Mode) virtuális szemcseppként a szemet teszi fehérebbé, kifejezőbbé, míg a másikkal (Thinify) – sokak nagy örömére – a képen látható személyeket (valamint épületeket, tárgyakat) tudjuk néhány kattintással karcsúbbá alakítani.

 

A legutóbbi verzióban megújult Crop Tool is bővült, méghozzá egy olyan gombbal, amelynek segítségével a program a kijelölt részt új dokumentumként nyitja meg, így sokkal egyszerűbben vághatók szét az egyben beszkennelt képek. A fotók fekete-fehérré alakításáról gondoskodó Black and White Film effektusban ezentúl nemcsak az előre megadott öt színszűrő közül választhatunk, hanem szabadon állíthatjuk szűrőnk színét.

 

pspx2-hdrmerge.jpg

Expozíciósorozatokból nagy dinamikájú (HDR) képeket hozhatunk létre


 

Mindezeken – és számos egyéb kisebb újdonságon – túl két fontosabb új funkciót kell kiemelnünk. A HDR Photo Merge funkcióval expozíciósorozatokból készíthetünk úgynevezett nagy dinamikájú képeket. A betöltött fotókat – amelyek kiválasztásában azzal is segít a program, hogy automatikusan ki tudja jelölni az adott időtartamon belül készült felvételeket – kérésünkre egymáshoz igazítja, majd elvégzi a képek „összeolvasztását”. A végeredménynek, amely 8 vagy 16 bites lehet, beállíthatjuk a világosságát és a helyi kontrasztszintjét.

 

A másik újdonságot nem a menüben vagy az eszközök között kell keresnünk, hanem a rétegek tulajdonságai (Layer Properties) ablakban, ahol is egy új fülön különféle effektusokat (tükröződést, ragyogást, élletörést, domborhatást és árnyékolást) rendelhetünk aktuális rétegünkhöz. Az egyes effektusok beállításait bármikor módosíthatjuk, hasonlóan a rétegek áttűnési módjához, fedettségéhez vagy éppen a módosító rétegek paramétereihez.

 

Adatok

  • Képszerkesztő és –retusáló, valamint rajzolóprogram
  • RAW-képek „előhívása”
  • Digitális fotók hibáinak automatikus és manuális korrekciója
  • Rajzoló- és festőeszközök
  • Képkatalogizálás
  • Vista alatti működés
  • Ár: 23 850 Ft

 

 

Értékelés

Előny: Express Lab a képek gyors korrigálásához, javított automatikus képjavító eszközök és funkciók, 16 bites képek támogatása, látványos effektusok, együttműködés digitalizálótáblákkal

Hátrány: nem teljes körű a 16 bites képek kezelése, nem forgatja be automatikusan az álló képeket

Teljesítmény: 94

Szolgáltatás: 96

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.