Hirdetés

Corel Painter 11



|

Felejtsük el az ecsetet! A Painter ismét az élre került a „természetes” rajzeszközök terén.

Hirdetés

Mark Zimmer és Tom Hedges, miután a Letrasetnek végzett munkáik (például ImageStudio és ColorStudio) során némi gyakorlatra tettek szert a grafikai programok fejlesztésében, úgy döntöttek, hogy elkészítenek egy olyan programot, amely jelentős mértékben segítheti a digitális technikákkal akkoriban még csak ismerkedő képzőművészek munkáját. Így született meg 1990-ben a Fractal Design Painter nevű szoftver, amely azóta is vitathatatlanul a legjobb program a maga területén. A Painter kissé kalandos úton végül is 1999-ben lett a „Corel család” tagja – bár először procreate Painter lett a neve, és csak később a 9-es verziónál lett hivatalosan is Corel Painter. De bárhogy is változott az előnév, a fejlesztőcsapat magja és a cél, hogy minél élethűbb eszközöket adjanak a felhasználók, a művészek kezébe, állandó maradt.

 

 

painter11.jpg

A program felülete alig változott az elmúlt évek során


 

A legtöbb grafikai program rendszerkövetelményei között megtalálható a szokásos kitétel: egér vagy digitalizáló tábla szükséges. A Corel Painter esetében egyértelműen kijelenthetjük, hogy ha valaki igazán komolyan akar vele dolgozni, akkor szüksége lesz egy nyomásérzékeny digitalizáló táblára, mégpedig ha lehetséges, akkor egy komolyabb típusra, például egy Wacom Intuos táblára vagy egy Wacom Cintiq interaktív monitorra. E két típusban közös ugyanis, hogy nemcsak nyomásérzékenyek, de +/- 60 fokig dőlésérzékenyek is. Márpedig a Corel Painter 11 egyik újdonsága, hogy a rajzolás során azt is figyelembe veszi, hogy mennyire döntöttük meg a digitális tollat, illetve az mennyire gyorsan mozog a tábla fölött, és ezeknek megfelelően módosít az éppen aktuális rajzolóeszköz tulajdonságain. Hiszen egy ceruza, egy toll vagy egy ecset más és más nyomot hagy, ha függőlegesen tartjuk vagy ha megdöntjük, valamint akkor is, ha szépen lassan vagy lendületesen mozgatjuk a papíron vagy a vásznon.

 


newbrushes.png

 A rajzeszközök száma további negyvennel bővült

 

 

A Painter megjelenésekor az egyik fő kérdés mindig is az volt, hogy milyen új ecseteket kapnak a felhasználók a legújabb verzióban. Nos, a Corel Painter 11-ben igazából csak egy teljesen új rajzeszközt találunk, a jelölőket, azonban ha a különféle „alváltozatokat” is figyelembe vesszük, akkor többek között az akrilfestékek, a pasztell- és egyéb kréták, tollak és ceruzák, valamint tusok közt 30 újdonságot találunk. Így pedig a Painter 11-ben – az új Markers csoportot is figyelembe véve – nem kevesebb, mint 873 különféle rajzeszközt leledzik! Ráadásul az új Hard Media panel további beállítási lehetőségeink nyílnak az egyes eszközök még részletesebb beállításához.

 


welcome.jpg

Igencsak leegyszerűsödött a korábbi „üdvözlő füzet”


 

Ugyan a program beállítópaneljei még akár egy 30 hüvelykes monitort is képesek lennének teljesen kitölteni, mégis nagyon fontos és hasznos újdonság, hogy a Painter rajzoláskor két leggyakrabban használt paneljét, a Colorst és a Mixert végre átméretezhetővé tette. Ráadásul a két paletta átméretezése teljes mértékben intelligensen történik. A Colors esetében ez azt jelenti, hogy a paletta méretével arányosan csak a program jellegzetes színválasztó kör-háromszög párosának a nagysága változik, valamint a csúszkák szélessége. A Mixernél egy kicsit más a helyzet. Ezen ugyanis amíg a színkeverésre használható terület mérete növekszik-csökken, addig a már „kinyomott festékkupac” nagysága változatlan marad (legfeljebb hol jobban, hol kevésbé tölti ki a panel felületét), ugyanakkor az, hogy a panel felső részén mennyi színt találunk, függ a panel szélességétől.

 


hardmedia.png

Az új panel a különféle rajzeszközökhöz még több beállítási lehetőséget kínál


 

Amíg a rajzeszközök tekintetében a Painter verhetetlen, addig bizony a többi szerszám terén igencsak akadnak hiányosságok. Ezen lemaradásból pótoltak – nem is keveset – a fejlesztők a kijelölő eszköz továbbfejlesztésével (Polygonal Selection) és a transzformáló eszközzel. Ez utóbbi segítségével a kép kijelölt részét tudjuk elmozgatni, átméretezni, elforgatni, dönteni, vagy akár perspektivikusan torzítani.

 

Mindezek mellett szintén fontos pótlás volt, hogy a Corel Painter immáron képes a RIF, PSD, TIF és JPEG állományokba a használt színprofilt is elmenteni, felismeri és kezeli az importált Photoshop állományokban használt színprofilokat, és végre támogatja a PNG formátumot is.

 

 

Adatok

  • Természetes rajzeszközök szimulálása
  • Rajzok, festmények készítése
  • Animációk szerkesztése
  • Fotók rajzzá, festménnyé alakítása
  • Grafikai effektusok
  • Vista alatti működés
  • Ár: 129 840 Ft

 

 

Értékelés

 

Előny: Mac és Windows verzió, igazán élethű rajzeszközök, Wacom digitalizáló-táblák teljes körű kihasználása

Hátrány: helyenként túl sok beállítási lehetőség, viszonylag kevés előzetes beállítás

 

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.