Hirdetés

Corel PaintShop Pro X4 Ultimate



|

A fotószerkesztő új kiadása nem kevesebb, mint 75 bővítést kapott.

Hirdetés

Több mint 20 évvel ezelőtt készítette el a Paint Shop nevű „grafikus segédprogramot” az egykori Northwest Airlines-pilóta, Robert Voit. Az akkoriban még elsősorban BBS-esken (Bulletin Board System) terjesztett szoftver hamar nagy népszerűségre tett szert, ám sokan temetni kezdték az időközben Pro utótagot kapó szoftvert, amikor a Corel 2004 októberében felvásárolta Voit cégét, a JASC-et. Ám a „vészmadaraknak” szerencsére olyannyira nem lett igazuk, hogy a Corel idén ősszel kiadta az alkalmazás legújabb verzióját Corel PaintShop Pro X4 néven, nem kevesebb, mint 75 bővítéssel.

 



Ezen újdonságok között találunk jó pár nagyobb szabásút is, ám a többségük inkább meglévő funkciók finomítása (például a rétegpaletta dizájnja), bővítése (immáron 16 bites színmélységet is támogató eszközök), kényelmesebbé tétele (szövegbevitelnél speciális karakterek bevitele) vagy éppen gyorsítása (a szűrők többsége).

Átgondolt felület

Az első jelentősebb újdonság, amivel minden felhasználó azonnal találkozni fog, a szinte teljes mértékben megújult felület. Már az előző verziónál is találkoztunk a különböző nézetekkel vagy üzemmódokkal, ám míg az X3 megoldása igencsak „hibridre” sikeredett, az X4-ben már az ablak tetején található fülekkel válthatunk a három különböző üzemmód között. A Manage mód majdnem egy az egyben megegyezik a korábbi Browser palettából kinőtt Organizer nézettel. Azért csak majdnem, mert természetesen néhány hasznos javítással itt is találkozhatunk.

 



Ilyen például az Info panel tetején található keret, amelyben kiemelten találhatók a legfontosabb EXIF-adatok (géptípus, ISO, zársebesség, rekesz, fókusztávolság stb.). De ennél sokkal fontosabb, hogy az X3-ban megjelent funkciópáros, amellyel az egyik képen elvégzett módosításokat másolhattuk át gyorsan és egyszerűen több másikra, végre nemcsak az elsőnek javított eredetijét őrzi meg, hanem valamennyiét.

A tökéletes csoportkép

Jelentősen megújult az X2-es verzióban debütált nagy dinamikatartományú képek (HDRI) készítésére használatos funkció. Egyrészt jelentősen pontosabb lett a különböző világosságú képek illesztéséért felelős rész (bár még így is csinál néha érdekességeket), másrészt kijelölhetünk egyes – jellemzően változó – részeket a különböző felvételeken, amelyeket szeretnénk mindenképpen megtartani, vagy éppen kihagyni, így segítve a programot a nemkívánatos szellemképek megszüntetésében.

 



Ezenkívül a korábbiaknál sokkal finomabban szabályozhatjuk a végső kép színeit, tónusait és kontrasztját. A HDR Exposure Merge-höz nagyon hasonlóan működik az X4-es verzió új funkciója, a Photo Blend, amellyel szintén különböző képekből kreálhatunk egyet, ám ezek a felvételek – jó esetben – állványról és azonos beállításokkal készülnek.

Ez a funkció ugyanis arra szolgál, hogy segítségével eltávolítsunk vagy éppen megsokszorozzunk egyes képrészleteket, így eltüntethessük a városképekről a mozgó járműveket és gyalogosokat, klónozzunk egy vagy több szereplőt, netán megalkossuk a tökéletes csoportképet, amelyen mindenki a kamerába néz és nem pislog vagy beszél a szomszédjához. Az összeolvasztást követően a kép jellemzőit szinte pontosan ugyanazokkal az eszközökkel tudjuk módosítani, mint amiket a korábbi Express Labet felváltó – kicsit az ACDSee Pro képszerkesztőjére hasonlító – Adjust módban találunk.

Természetesen a képszerkesztőben is számtalan újdonság szerepel; ezek között jó pár „a háttérbe húzódik”, mint például azok az eszközök, amelyek látszólag semmit nem változtak, ám végre támogatják a 16 bit színmélységű képeket, de van néhány látványos(abb) új funkció is, mint divatos tilt-shift látványvilágot produkáló Selective Focus effektus vagy éppen a sötét részek finom világosítására használható Fill Light/Clarity szűrő.

 



Azok, akik a körülbelül 6 ezer forinttal drágább Ultimate csomagot választják, a PaintShop Pro X4 mellett megkapják még a Nik Software népszerű Color Efex Pro 3.0-s csomagját, valamint egy egyhetes előfizetést, amellyel 21 képet tölthetnek le a Fotolia stockfotó-gyűjteményből.

Adatok

- képek katalogizálása, metaadatok megjelenítése
- digitális fotók hibáinak automatikus és manuális korrekciója
- RAW-képek feldolgozása, konvertálása
- HDR-képek és többszörös expozíciók készítése
- tartalomfüggő méretezés
- retusáló-, rajzoló- és festőeszközök
- képrészletek félautomatikus kivágása
- képek megosztása Facebookon és Flickr-en
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 26 950 Ft (alap változat: 20 975 Ft)
- Web: www.corel.com

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.