Hirdetés

Corel VideoStudio Pro X4

|

A szinte pontosan egy évvel elődjét követve megjelenő Corel VideoStudio Pro X4 újdonságai között olyan funkciókkal is találkozhatunk, amelyek érdekes és izgalmas lehetőségeket nyújtanak a kreatív felhasználóknak.

Hirdetés

Ugyan tavaly még úgy tűnt, hogy a VideoStudio Pro és Express változatok „házassága” akár sikeres is lehet, a kapcsolat azonban mégis kérészéletű lett. A fejlesztők – valószínűleg részben a felhasználók, részben a marketingesek kérésére – eltávolították a leginkább kezdőknek ajánlott VideoStudio Expresst a csomagból, de hogy ne maradjunk teljesen Startup Screen nélkül, a program indítását követően a megújult Corel Guide ablak fogad minket. Utóbbi többek között rövid videobemutatókkal segít megismertetni minket a szoftver újdonságaival, valamint az ablakon keresztül hasznos kiegészítőkkel (sablonok, zenék, animált címfeliratok) is bővíthetjük a VideoStudio Pro amúgy sem szegényes kínálatát.

 

 A szoftver felülete látszólag nem sokat változott, azonban ez tényleg csak a látszat. Az aktuális trendet követve ugyanis a VideoStudio Pro felülete „rugalmas” lett, így végre nekünk tetszően rendezhetjük el a lebegő vagy rögzített paneleket – akár több monitoron is –, ráadásul a beállításokat elmenthetjük, így akár felhasználónként, de például projektenként is eltérő elrendezéseket használhatunk.

Főként a kezdőknek, de még a rutinosabb szerkesztőknek is sokszor nagy segítség egy-egy jól összeállított sablon, amellyel (másod)percek alatt készíthetjük el videóink látványos főcímeit, átvezető képsorait. Az X4-es verzió egyik hasznos újdonsága, hogy ilyen sablonokat – akár a nulláról építkezve, akár meglévőkre alapozva – mi magunk is létrehozhatunk, és ezeket akár meg is oszthatjuk más VideoStudio Pro-felhasználókkal.

Bár közhely, hogy a videó állóképek sorozata, de ezt akár szó szerint is értelmezhetjük a VideoStudio Pro X4-et használva, ugyanis a program két régi – már a XIX. században is használt! –, ám a mai napig népszerű filmes eljárást tesz egyszerűen elérhetővé: a gyorsított animációt (time-lapse) és a stop-trükk technikát (stop motion). Előbbi elkészítéséhez használhatjuk a „klasszikus módszert”, vagyis az adott időközönként exponált fényképek egymás után fűzését – ehhez vagy olyan fényképezőgép/videokamera kell, amelyben van ilyen funkció, vagy időzíthető távkioldó –, de ugyanezt a hatást érhetjük el azzal is, ha az időegyenesen elhelyezett videóból csak minden n-edik képkockát tartjuk meg, miközben megnöveljük a lejátszásának sebességét.

Elviekben persze ugyanezen az elven készíthetnénk el a stop-trükkös videóinkat is, ám ezek elkészítését jelentős mértékben segíti a Stop Motion ablak. Ennek monitor részében a számítógéphez kapcsolt kamera képét láthatjuk, amelyre – tetszőleges átlátszósággal – rávetíthetjük a legutoljára rögzített képkockát, így sokkal pontosabban beállíthatjuk a következő „mozdulatot”. A Stop Motion ablakban azt is megadhatjuk, hogy mekkora legyen a rögzített kép mérete, és természetesen azt is, hogy hány képkockányi ideig tartson a videón. Aki eljutott arra a szintre, hogy pontosan tudja, hogy mennyi időre van szüksége a következő beállítás elkészítéséhez, az azt is megteheti, hogy beállítja, hogy a program adott időközönként automatikusan készítsen egy-egy felvételt (és így akár stop-trükkel kreálhatunk gyorsított animációkat is).

 

 

 Valószínűleg mindezek mellett az „ál 3D-sítő” funkció lesz a VideoStudio X4 legkedveltebb újdonsága a felhasználók körében – annak ellenére, hogy az igazán jó, de legalábbis élvezhető minőségű 3D-s videók készítéséhez sok próbálkozásra lesz szükség, hogy ráérezzünk, mikor mekkora mélységet kell beállítanunk. Ezenkívül „csak” azt kell még megadnunk – legalábbis a 3D-szimulátornak –, hogy ún. anaglif vagy osztott képkockás verziót hozzon létre. Előbbiek megtekintéséhez egy vörös–cián szemüveget is találunk a dobozban.

Adatok:

- Digitális videók szerkesztése
- Importálás DV/D8/HDV eszközökről (FireWire)
- Analóg digitalizáló kártyák és tévékártyák támogatása
- GPU-val gyorsított effektusok és valós idejű előnézet
- RevoStock sablonok
- NewBlue FX szűrők és dinamikus animált effektusok
- Paraméterezhető SmartSound hangsávok létrehozása
- Többmagos Intel Core és AMD processzorokra optimalizált kód- és GPU-alapú gyorsítás
- Windows 7 multitouch-technológia támogatása
- Dolby Digital Stereo, Dolby Digital 5.1, MP3, MPA, WAV, QuickTime, Windows Media Audio formátumok támogatása
- Apple iPhone, iPod Classic, iPod Touch, Sony PlayStation Portable, Pocket PC, okostelefonok támogatása
- Videók egyszerű megosztása YouTube-on, Vimeón, Facebookon és Flickr-en
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: 19 820 Ft
- Web: www.corel.com/videostudio

Értékelés:

Előny: rugalmas felhasználói felület, stop motion és time-lapse videók készítése, hasznos sablonok
Hátrány: nehézkes könyvtárkezelés és kockapontosságú vágás, néha kevés a videosávok száma

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4,5
Ár/Érték: 5

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.