Hirdetés

Corel WinDVD 2010 Pro



|

Több kisebb-nagyobb korszerűsítéssel érkezett meg a híres DVD-lejátszó új változata.

Hirdetés

A modernizálás elsősorban a Windows 7-hez való hozzáigazításban, illetve az új operációs rendszer nyújtotta funkciók kihasználásában nyilvánul meg. Elsőre a sok hasznot nem hajtó ugrólisták és a Tálca betekintő ablakába helyezett kezelőszervek, illetve a korábbinál sokkal letisztultabb, egyszerűbb kezelőfelület tűnhet fel. A leggyakrabban használt, immáron nagy gombokat és egyszerű menüket érintőképernyős használatra optimalizálták, a kevésbé gyakori műveleteket (setup, nyelv- és feliratváltás stb.) a jobbgombos egérmenübe száműzték.

 

 

windvd_bd.jpg

Nagy gombok, egyszerű felület – ez az új WinDVD

(A "mentett" kép nem valódi, ugyanis Blu-ray-lejátszáskor semmilyen ismert módszerrel sem sikerült képet lopnunk a programból)


 

Az új verzió hosszabb üzemidőt biztosít akkumulátoros használat alatt, azaz akár több filmet is megnézhetünk egymás után, hála a Windows 7 energiagazdálkodási újításainak. A lejátszás alatt a WinDVD képes saját energiasémájára átkapcsolni, leállítva minden, a filmlejátszáshoz nem szükséges hardverelemet. Szintén a mobil használatot segíti az előző verzióban debütált TimeStretch funkció, amellyel DVD-filmjeink hosszát utazásunk várható idejéhez igazíthatjuk (0,5×/2× lassítás/gyorsítás), a hangmagasság megváltozása nélkül.

 

Lényeges, hogy DVD-filmekről beszélünk, mert bár a WinDVD a korongok mellett képes „köznapi” videofájlokat is lejátszani, ezeket eléggé mostohagyerekként kezelték a fejlesztők a készítéskor. A lejátszó igazából csak a „hivatalos” formátumokat ismeri, a Matroska, azaz az MKV formátumról mintha még nem is hallott volna a gyártó. Úgy általában, a DVD-lejátszásnál elérhető extrákat, mint az imént említett TimeStretch-t, vagy a filmek HD-felbontásra való, képélesítő algoritmusokkal való „felhúzását” ne is keressük a videofájlok lejátszásakor. Furcsa, hogy a TimeStretch a Blu-ray lejátszás alatt is elérhetetlen, ám ezt lehet, hogy csak az a pár film tiltotta le, amivel kipróbáltuk. (A Blu-ray korongok a felhasználó szinte minden alapbeállítását és interakcióját – menet közbeni gyorsbillentyűs nyelvváltás, képlopás stb. – képesek letiltani, miért pont ezt engednék meg?...) A már említett DVD-s képjavító funkciókon is csiszoltak a fejlesztők. Az eredetileg 720 pixel széles képeket még jobb minőségben „nagyíthatjuk” fel HD-s monitorunkra. A nagyítás persze önmagában nem egy nagy szám – minden grafikus kártya alapból tudja –, itt a képélesítő/mozgássimító algoritmusok a lényegesek. Csodát persze ne várjunk, nem fog a WinDVD új részleteket előcsalni korongjainkról, de az eredetileg túlnagyítottnál határozottan élesebb képet kapunk.

 

 

windvd_timestretch.jpg

Milyen hosszú legyen a filmünk?


 

A korongok és videofájlok mellett a számítógépre csatlakoztatott digitális kameráinkon tárolt filmeket is közvetlenül lejátszhatjuk a WinDVD-vel, nem kell átmásolni ezeket rendszerünkre. Igazán hasznos ez a gyors a betekintő funkció, amely bárhol jól jöhet, ha sebtiben vissza akarjuk nézni friss felvételeinket.

 

A Blu-ray lejátszás működik, ráadásul elsőre! A túlbonyolított védelmi eljárásoknak „hála” gyakran még a megfelelő hardver/szoftverkörnyezetben is vesszőfutás a Blu-ray lejátszószoftverek beüzemelése. (A próbaverzió nem játszik le BD-korongokat, ezért ez jó hír, mielőtt kiadnánk több mint 20 000 forintot potyára.) Esetünkben az alapfunkciók elsőre elindultak. A program a filmek hangját közvetlenül ki tudja küldeni az 5.1-es és 7.1-es hangkártyák analóg kimeneteire és digitális portjaira, illetve ki tudja keverni két- és négycsatornás (sztereó és kvadró) módban is. Utóbbi esetben sajnos csak az alap AC3-hanggal boldogult el a WinDVD, a Dolby TrueHD hangcsatornáit összecserélte a négyhangszórós felállásban, miután letöltötte az első „hibajavító” frissítést. Kár, mert két pár egyszerű hangszóró beszerzése a legolcsóbb módja a térhangzás előcsalásának. A következő frissítés reméljük, tényleg hibát fog javítani...

 

 

Adatok

  • Támogatott formátumok: DVD (írhatók is), BD-ROM (BonusView, BD-Live), BD-R/BD-RE, AVCREC, AVCHD, MPEG-2 PS/TS, Windows Media, QuickTime
  • Támogatott videokodekek: MPEG-2, VC1, MPEG-4/AVC (H.264)
  • Támogatott hangkodekek: Dolby Digital (AC3)/Dolby Digital Plus/Dolby TrueHD, DTS/DTS-HD Master Audio, MPEG Audio
  • Virtuális térhangzás-formátumok: Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker, Dolby Pro Logic IIx és DTS Neo 6
  • Filmlejátszás a számítógépre csatlakoztatott digitális kamerákról
  • GPU-s gyorsítás a korszerűbb ATI, Intel és NVIDIA chipek használatával
  • DVD-filmek átméretezése akár HD-felbontásra többféle képjavító algoritmussal
  • Gyorsított/lassított lejátszás (0,5–2,0×) hangmagasság változás nélkül
  • Lejátszási listák és könyvjelzők kezelése
  • Álló- és mozgóképek „lopása”
  • Fejlett energiagazdálkodás hordozható gépekhez
  • A Blu-ray lejátszáshoz legalább kétmagos, 2 gigahertzes CPU szükséges
  • Ár: 20 740 Ft

 

 

Értékelés

Előny: elsőre futó Blu-ray lejátszás, fejlett energiagazdálkodás

Hátrány: gondok a négycsatornás hangkeveréssel

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,0

Ár/érték: 4,0

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.