Hirdetés

CorelDRAW Graphics Suite X5 teszt



|

A legújabb CorelDRAW jó pár igen kellemes meglepetést okozott tesztelése során. A főbb újdonságok mellett néhány régi eszköz és funkció is kényelmesebbé, okosabbá vált, tovább egyszerűsítve a (web)grafikusok munkáját.

Hirdetés

A program dobozának kicsomagolása után ért minket az első meglepetés, ám ez sajnos nem a kellemesek közül való: az általános takarékosságnak ugyanis áldozatául esett a hagyományos clipart-könyv. A régi corelesek talán még emlékeznek rá, a kanadai cég tíz évvel ezelőtt, a CorelDRAW 10 megjelenésekor már megpróbálkozott a clipart-könyv elhagyásával, ám az akkori akció nem igazán járt sikerrel, a felhasználók visszakövetelték megszokott kiegészítőjüket.

 

 

coreldraw_x5_coreldraw.jpg

Szokás szerint barackszínnel kiemelhetjük a megváltozott eszközöket és funkciókat


 

A mostani próbálkozás annyiban mondható életképes(ebb)nek, hogy – ellentétben a 2000-essel – ezúttal két lehetőséget is kapunk a clipart-képek átnézésére. A telepítést követően a Start menüben, azon belül is a CorelDRAW Graphics Suite X5\Documentation mappában megtaláljuk a 414 oldalas clipart-könyvet PDF formátumban, így a képernyőn, vagy a PDF-et kinyomtatva, papíron is nézegethetjük a mintegy ezer OpenType betűkészletet (amelyek között találunk 75 Windows Glyph List 4 fontot és 10 egyvonalas gravírozó betűkészletet is), a szimbólumokat, a több mint 12 ezer, többségében már ismerős, azonban mintegy 2000 új autó, motor és más közlekedési eszköz sablonját tartalmazó vektoros képet, a szintén ismerős kb. ezer nagy felbontású fotót, valamint a vektoros és a pixelgrafikus kitöltési mintákat és kereteket.

 


coreldraw_x5_connect.jpg

Az új Corel CONNECT segít a clipart-képek és saját fotóink gyors megtalálásában



A munka során a PDF vagy a nyomtatott változat nézegetésénél valamivel egyszerűbb és hatékonyabb azonban, ha az önállóan is indítható, de a CorelDRAW-ban és a Corel PHOTO-PAINT-ben dokkolóként is megjelenő új program(modul)t, a Corel CONNECT-et használjuk. Ennek a programnak vagy dokkolónak a segítségével ugyanis sokkal gyorsabban találhatjuk meg a fájlnevek és az állományokhoz kapcsolódó kulcsszavak alapján a keresett dokumentumokat, bitképeket vagy fontokat. Ráadásul a CONNECT nemcsak a DVD-n lévő vagy a merevlemezre felmásolt gyári clipart-gyűjtemény állományai között, hanem az általunk megadott mappákban is képes eredményesen kutakodni.

 


coreldraw_x5_photopaint.jpg

A CONNECT a DRAW-ban és PHOTO-PAINT-ben dokkolóként is megjeleníthető



Az alkalmazás már említett Documentation mappájában a clipart-könyv mellett – többek között – megtaláljuk a programcsomag egy másik újdonságát, a Guidebookot is, amelynek első fele főleg a kezdőknek szól, a második felében pedig még a profi corelesek is számos hasznos tippet és trükköt olvashatnak, például itt is megtalálható a CorelDRAW X4-ből is ismerős Insights from the Experts is, a digitális könyv végén pedig néhány díjnyertes alkotás galériája kapott helyet.

 


coreldraw_x5_coordinates.png

Hajszálpontos rajzolás a rajzelemek helyének és méretének megadásával


 

Szín(ter)ek

Az ismerkedést a CorelDRAW X5-tel – a már bevált módon – érdemes a program elindítását követően megjelenő üdvözlőképernyő lapozgatásával, az arról elérhető dokumentumok és az oktatóvideó nézegetésével kezdeni, ahogyan mindenképpen ajánlott alaposabban szemrevételezni a kategóriákba rendezett 350 sablont is, hiszen a későbbiek során még jól jöhetnek az ezekben talált ötletek.



coreldraw_x5_filenew.png

Már a kezdeteknél sok fontos paramétert beállíthatunk



Az első nagyobb meglepetés akkor fogja a rutinos(abb) CorelDRAW-felhasználókat érni, amikor elkezdenek, pontosabban elkezdenének egy új üres dokumentummal dolgozni. Korábban ugyanis az üdvözlő képernyő New blank document parancsa vagy a File/New utasítás kiadását követően azonnal megnyílt egy új dokumentum, egy alapértelmezés szerint A/4-es lappal.

 


coreldraw_x5_colorproof.png

Megnézhetjük, hogy a célszíntérben mely színeket nem lehet megjeleníteni


 

Ehelyett az X5-ben egy új ablak nyílik meg, amelyben megadhatjuk leendő dokumentumunk főbb paramétereit – és már ezen paraméterek között jó pár érdekességgel találkozunk. Ebben az ablakban ugyanis megadhatjuk leendő dokumentumunk nevét, azt, hogy mekkora lapon és milyen felbontással akarunk dolgozni, az elsődleges színteret, az alapértelmezett nézetmódot, az RGB-, CMYK- és szürkeárnyalatos profilokat, valamint a használt színtereken kívüli színek leképzési módját. Már a fentiekből is kiderül, de a későbbiek során is lépten-nyomon láthatjuk, hogy a Corel programozói gyakorlatilag teljesen újraírták a CorelDRAW – és a PHOTO-PAINT – színkezelését. Így nemcsak sokkal egyszerűbb lett a különféle színpaletták kezelése (amelyek között jó pár újat találunk), de megfelelő beállítások és profilok esetén sokkal pontosabban fogjuk látni, hogyan is fog kinézni munkánk különböző papírtípusokon, „nyomdai környezetekben”, sőt a várható eredményről bitképes előnézetet is készíthetünk.

 


coreldraw_x5_hexcolors.jpg

A webesedés fontos jele, hogy a színeket hexadecimálisan is megnézhetjük és megadhatjuk


 

Másik nagyon fontos újdonság a nézetmódok között található Pixels mód, amely az Adobe Illustratorhoz hasonlóan képes megmutatni, hogyan fog a vektorgrafikus kép az adott felbontásban pixelgrafikusan kinézni. Sőt, a CorelDRAW 800 százalékos nagyítástól kezdve automatikusan bekapcsolja a „pixelrácsot”, így közelről megnézve szó szerint pixelenként láthatjuk, hogyan is fog készülő képünk bitképként kinézni; a pontos rajzolást egyszerűsítendő a Snap to Pixels funkciót bekapcsolva pedig a képpontok középpontjai, sarkai és oldalfelezői is „mágnesessé” válnak.

 


coreldraw_x5_pixelview.png

Fontos újdonság a pixelnézet, a pixelrács és a pixelekhez igazítás


 

Új és megújult rajzeszközök

A CorelDRAW X5-ben néhány új vagy megújult rajzeszközt és -funkciót is találunk, amelyek sok esetben sokkal egyszerűbbé, kényelemesebbé teszik a rajzolást. Az újak között kell megemlítenünk a B-Spline rajzeszközt, amellyel sokkal simább, és nem utolsósorban egyszerűbben szerkeszthető görbéket rajzolhatunk, mint a hagyományos Bézier-alapú ceruzákkal. Főként a műszaki ábrákat készítők örülnek majd a szintén új kétpontos vonalrajzolónak, amellyel szinte gyerekjáték a körökhöz, ellipszisekhez és görbékhez érintővonalakat húzni.

 


coreldraw_x5_meshfill.jpg

A megújult hálós kitöltéssel még szebb átmeneteket hozhatunk létre


 

A régi eszközök kisebb-nagyobb kiegészítései – mint például a szegmensméretező – mellett mindenképpen meg kell említenünk két alaposan megújult eszközt: a téglalaprajzolót és a hálós kitöltőt (Mesh Fill). Előbbi újdonsága egyrészt, hogy immáron nemcsak lekerekíteni tudjuk, hanem kerek vagy egyenes szerszámmal le is vághatjuk az idomunkat – ráadásul ezek mértékét nem százalékosan kell megadnunk, hanem a pontos méretet kell beállítanunk –, de ami talán ennél is fontosabb, végre-valahára a nem arányos méretváltozás nem torzítja el a sarkok lekerekítését, vagy immáron levágását. A Mesh Fill eszköz újdonsága, hogy az egyes csomópontoknak nemcsak színt, de átlátszóságot is megadhatunk, ezzel növelve az átmenetek összetettségét.

 


coreldraw_x5_exportforweb.jpg

Egyszerűbben és pontosabban exportálhatjuk a képeket „web-barát” formátumokba



Szintén fontos újdonság, hogy a hagyományos transzformációs dokkolóból eltűnt az Apply To Duplicate gomb, helyette megadhatjuk, hogy az adott változtatással hány darab új rajzelemet szeretnénk létrehozni – ahelyett, hogy a [Ctrl]+[R] kombinációt kellene sorozatosan nyomkodnunk.

 


coreldraw_x5_photozoom.jpg

Fotók nagyítására használhatjuk a Benvista PhotoZoom Próját

 

 

Hasznos kiegészítők

A Corel már egy jó ideje a két főprogram mellett saját és más gyártók kisebb-nagyobb szoftvereit is elhelyezi a csomagban. Ezúttal a régi ismerősök, a Corel CAPTURE, a Barcode Wizard és a Bitstream Font Navigator aktuális változatai mellett a csomagban megtaláljuk a cikk elején említett Corel CONNECT-et, valamint két népszerű program speciális változatait: a PHOTO-PAINT-en keresztül elérhető PhotoZoom Pro 2-t, amellyel bitképeinket tudjuk akár jelentős mértékben is nagyítani elfogadható minőségromlás mellett, és a teljesen önállóan használható SWiSH miniMax 2-t, amellyel (viszonylag) egyszerűen készíthetünk Flash-animációkat, akár interaktívakat is. E két program specialitása, hogy a CorelDRAW Graphics Suite X5 programjaival együtt telepíthetők, azonban mindkettőt külön kell online regisztrálnunk a Benvistánál és a SWiSHzone.com-nál.

 


coreldraw_x5_swish.jpg

Az egyszervolt R.A.V.E. helyett egy szakiparost kapunk a SWiSH miniMax személyében


 

 

Adatok

  • Vektoros illusztrációk, publikációk készítése (CorelDRAW X5)
  • Bitképek létrehozása, szerkesztése, RAW formátumú képek feldolgozása (Corel PHOTO-PAINT X5)
  • Bitképek vektorossá alakítása (Corel PowerTRACE X5)
  • Vektoros és pixelgrafikus képek, betűkészletek böngészése, katalogizálása (Corel CONNECT)
  • Álló és mozgó képernyőmentések készítése (Corel CAPTURE X5)
  • Flash-animációk készítése (SWiSH miniMax 2)
  • Betűkészletek és betűcsomagok kezelése (Bitstream Font Navigator)
  • Közel 15 ezer clipart-kép és nagy felbontású fotó, 1000 fontkészlet, 350 professzionális sablon
  • 2 órányi angol nyelvű oktatóvideó
  • Ár: 182 560 Ft (upgrade 93 380 Ft)

 

 

Értékelés

Előny: javított színkezelés, új és bővített rajzeszközök, pixelnézet, rétegcsoportok a PHOTO-PAINT-ben

Hátrány: nincs nyomtatott clipart-könyv, nincs magyar helyesírás-ellenőrzés és elválasztás

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 5

Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.