Hirdetés

CorelDRAW X3



|

Nem sok, de annál érdekesebb újdonságok a Corel népszerű grafikus programjának új verziójában.

Hirdetés

Amíg a magyar nyelvű telepítő futott, addig volt egy kis időnk átnézni, hogy mi mindent kaptunk a két főprogram, a CorelDRAW és a Corel PHOTO-PAINT mellé. Ahogyan azt könnyen meg lehetett jósolni, a csomagban megtaláljuk a Pixmantec RawShooter essentials nevű alkalmazását, az évek óta csak a verziószámában és színeiben változó Corel CAPTURE-t, a még ennyire sem módosuló Bitstream Font Navigatort, a közel 500 oldalas kézikönyvet, a — három verzió óta végre jelentősebben változott — clipart-képeket, kitöltőmintákat, fotókat, fotóobjektumokat, betű- és szimbólumkészleteket tartalmazó CD-ket, valamint az ezeket bemutató könyvet. Mindezek mellett ott lapul még a dobozban egy Insight from the Experts című vékonyabb kötet is, amelyben kanadai, amerikai, német, bolgár és dán grafikusok adnak hasznos tanácsokat, a negyedik CD-n pedig egy 23 leckéből álló videotanfolyamot, a Corel Painter IX kipróbálható verzióját, továbbá egy Design Collectionnek nevezett nagyobb sablongyűjteményt is találunk, amelyhez a kódot a CorelDRAW regisztrálása után kapjuk meg.

A CorelDRAW Graphics Suite régi ismerői két nevet hiányolhatnak a listáról, a CorelTRACE-t és a Corel R.A.V.E.-et. Sajnos ez utóbbi, a vektoros animációk készítésére használható Real Animated Vector Effects, a jelek szerint kikerült a csomagból, és csak reménykedhetünk abban, hogy esetleg önálló termékként előbb-utóbb újra felbukkan (korábban külön csomagolva is kapható volt). A R.A.V.E-hez hasonlóan a TRACE is eltűnt — de csak azért, hogy teljesen megújulva PowerTRACE néven beköltözzön a CorelDRAW Bitmap --> Trace Bitmap menüjébe. Ezzel az új programmal (de nevezhetjük funkciónak is) sokkal pontosabban és jobban szabályozhatóan alakíthatjuk át a bitképeket vektoros grafikákká, például az internetről letöltött, alacsonyabb felbontású emblémákat bármekkorára nagyítható logókká. Megadhatjuk, hogy milyen típusú képpel van dolgunk (rajz, logó, clipart, fotó), mennyire akarjuk elmosni az átalakítás előtt a pixeles éleket, milyen részletes "követést" (és ezzel milyen sok köztes csomópontot) kérünk, milyen színteret vagy palettát szeretnénk használni (például melyik Pantone-színre hasonlítanak a leginkább a képen lévők), egyáltalán hány szín van a képen, mi több, még azt is meghatározhatjuk, melyek legyenek azok, és hogy a hátteret — amelynek színét szintén mi választhatjuk ki — tüntesse el. Természetesen csodát tenni ez a program sem tud, ám sokszor látványosabban jobb eredményt produkál, mint akár elődei, akár konkurensei.

Lusták előnyben
A CorelDRAW X3 nóvumainak tanulmányozása közben leginkább az volt az érzésünk, hogy a fejlesztők a fő hangsúlyt a kényelmi szempontokra helyezték. Igazi, "egetverő" újdonsággal nem igazán szembesültünk, ám a sok kis módosításnak köszönhetően mégis előnyére változott a szoftver.

Például a régi sokszög eszközzel ugyanúgy tudtunk szép csillagokat készíteni, mint az új csillagrajzolókkal, csak most egyszerűbb lett ugyanez a művelet. Vagy az új Create Boundary végeredményül ugyanazt az objektumot adja, mint amit verziók óta a Weld, de előbbi egyrészt meghagyja az eredeti elemeket is, másrészt sokkal — számos objektum esetében pedig nagyon sokkal — gyorsabban. Ha korábban egy kijelölt darabot akartunk kivágni a képből, akkor az --> Shaping --> Intersect funkciót használtuk, ezután ugyanerre érdemes lesz a Crop szerszámot igénybe venni. A több rétegen dolgozóknak jelent majd némi egyszerűsítést, hogy nemcsak a rétegeken belül, hanem azokon keresztül is legfelülre és legalulra mozgathatnak objektumokat az új To Front Of Page és To Back Of Page utasításokkal, illetve a + és + billentyűkombinációkkal. A rajzelemek megfelelő irányú többszörözése is megoldható volt eddig, ám az új Step and Repeat dokkolóval mindez lényegesen egyszerűbben és rövidebb idő alatt hajtható végre.

Nem elsősorban kényelmi, mint inkább helytakarékossági okokból a feliratok és bekezdésszövegek tulajdonságait mostantól fogva nem a megszokott dialógusablakokban, hanem két új dokkolóban változtathatjuk meg — bár a tapasztalataink azt mutatják, hogy ezzel a szövegek kezelése valóban valamivel egyszerűbb és áttekinthetőbb lett. Ahogyan átláthatóbbá vált a betűkészlet kiválasztása is, hála annak az új szolgáltatásnak, amely azonnal meg tudja mutatni a fontcsaládok tagjait is. A szövegek görbére illesztésének interaktív módosításakor — az új lehetőségeknek köszönhetően — immáron nemcsak a görbével párhuzamosan, hanem arra merőlegesen is mozgathatjuk a feliratokat, és azt is beállíthatjuk, hogy a távolodás a görbéktől mekkora lépésekben történhessen. Sőt a program még azt is megmutatja, hogy a mozgatott szöveg mikor éri el a görbe elejét, közepét vagy végét, ráadásul a görbe közepéhez éppen a felirat elejét, közepét vagy végét illesztettük-e.

Sajnos azonban még mindig hiányzik a magyar nyelvű helyesírás-ellenőrző és elválasztó, ami azért különösen szomorú, mert ugyanakkor a csomagnak részei a cseh, szlovák, lengyel, de még a sotho és tswanai nyelvi modulok is.

Új lehetőségek
A CorelDRAW X3 egy ismerős és igen érdekes újdonsággal segíti a programmal ismerkedőket. A Hint dokkolóhoz — amely folyamatos segítséget nyújt az éppen kiválasztott eszközhöz — hasonlót már sok más szoftverben is láthattunk. A másik funkció elsősorban azoknak jön jól, akik már dolgoztak a program valamelyik korábbi változatával. A Help --> Highlight What’s New ugyanis barackszínű háttérrel kiemeli azokat az eszközöket és menüpontokat, amelyek újak vagy (jelentősebben) megváltoztak a CorelDRAW 9—12-es verziója óta, felhíva ily módon a figyelmet, hogy ezeket érdemes alaposabban szemügyre vennünk.

Ahogy például érdemes megvizsgálnunk az új Smart Fill szerszámot, amely hasznos kiegészítője a 11-esben megjelent Smart Drawing Toolnak. Míg ez utóbbi megpróbálja kitalálni, hogy milyen alakzatot is szerettünk volna szabad kézzel rajzolni, addig az előbbi a pixelgrafikus programok kifestőjéhez hasonlóan működik: megkeresi a kijelölt pont körüli határvonalakat, és azokig fest a beállított színnel. Természetesen ez egyszersmind azzal jár, hogy az ily módon színezett területből automatikusan egy új rajzelemet hoz létre. (Már amennyiben lehetséges zárt elemet létrehozni. Ha nem, akkor vagy nem tesz semmit, vagy meglepő módon a Boundaryhoz hasonló eredményt produkál.) Ez az új alakzat azonban nem kerül dinamikus kapcsolatba az őt körbevevő elemekkel, így nem fogja követni azok módosulását.

A CorelDRAW-ban már hosszú évek — a 10-es verzió — óta nem jelent meg új effektus (akkor is voltaképpen csak a régiek interaktivitása jelentett újdonságot). Éppen ezért szerettünk volna kiemelt figyelmet szentelni az új Bevel, azaz 3D-s élcsiszolást szimuláló effektusnak, ám sajnos erre nem igazán nyílt lehetőség. A funkció ugyanis eléggé "fapadosra" sikeredett: Soft Edge üzemmódban kissé lassú, nem lehet benne élprofilt választani, a végeredmény pedig egy 300 DPI-s bitkép; az Emboss pedig két színezett és eltolt másolatot készít a kijelölt rajzelemekről.

Érdekes módon nem került be az Effects menübe, pedig igencsak oda illene, mégis csak a Window --> Dockersben találjuk meg a Corel DESIGNER-ből örökölt, kétdimenziós "élfaragót", a Fillet/Scallop/Champfert, amellyel a görbék és a görbékké alakított alakzatok kijelölt sarkait vághatjuk, kerekíthetjük le.

Nem új, csak megújult a sokat kritizált Interactive Contour effektus, amelyik az első próbák alapján valóban érezhetően gyorsabb lett &mdadh; de ami ennél is fontosabb, sokkal kevesebb felesleges új csomópontot hoz létre.

Felülnyomott és direkt színek
A CorelDRAW-ban hajdanán csak drótvázas üzemmódban lehetett rajzolni, és kizárólag az előnézeti képen volt látható, hogy milyen is lesz a kész rajz színesben. Azután a 3-as verzióban megjelent a színes rajzolás lehetősége. Később, amikor az egyre erősödő hardverek lehetővé tették, bekerült az élsimítással finomított javított nézet is. Az X3-as verzió pedig most immár azt is lehetővé teszi, hogy már a képernyőn is megtekinthessük, hogyan fognak kinézni nyomtatásban a felülnyomott körvonalak és a kitöltések.

Talán ennél is fontosabb előrelépés, hogy szinte teljeskörűen dolgozhatunk direkt színekkel. Az a legkevesebb, hogy az interaktív kifestőeszközzel sokkal kényelmesebben választhatunk színeket a web és SVG, valamint Pantone, HKS és Trumatch palettákról, és állíthatjuk be ezek telítettségét, de immár az árnyékoknak, sőt a hálós kifestés "szemeinek" is választhatunk például Pantone-színeket anélkül, hogy azokat a program CMYK-színtérbe konvertálná. Mi több, a lencseeffektusok egy részében sem kell lemondanunk a direkt színekről (például világosító, nagyító, halszem), míg érthető módon mások ezt nem tudják (például színhozzáadás, invertálás, hőtérkép).

Egyébként a direkt színek kezelésének továbbfejlesztése nem korlátozódik csak a DRAW-ra. Természetesen a PHOTO-PAINT-ben korábban is használhattunk például Pantone-színeket a kifestésekhez, azok azonban azonnal átalakultak RGB- vagy CMYK-színekké, a használt színmodelltől függően. A PHOTO-PAINT X3-ban direktszín-csatornákat is létrehozhatunk az RGB- vagy a CMYK-csatornák mellett. Ezekre csak az adott színnel festhetünk, írhatunk, és kicsit másként működnek rajtuk egyes szűrők és effektusok, de a színüket bármikor megváltoztathatjuk egy másik direkt színre. A PHOTO-PAINT-ben egyébként ezenkívül nem sok nóvumot találunk: gyakorlatilag egyedül csak a DRAW-ban is meglévő, Image Adjusment Lab névre hallgató eszközt. Ez funkcionalitásában a Paint Shop Pro X Smart Photo Fix-hez hasonlít, tudásában azonban attól azért igencsak elmarad.

A direkt színek nemcsak a CorelDRAW-n és PHOTO-PAINT-en belül, hanem exportáláskor az ezeket támogató formátumokban is megmaradnak, például az Illustrator-, a Photoshop-, az EPS és természetesen az Adobe Acrobat-formátumokban. Ráadásul ez utóbbiak esetében közvetlenül a CorelDRAW-ból megadhatjuk a PDF-állományok biztonsági beállításait (megnyitás, nyomtatási minőség, szerkeszthetőség stb.).
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.