Hirdetés

Csak átmeneti üzemzavar a Windows 8?



|

Egy microsoftos dizájner szerint a következő kiadás már nem lesz kétarcú.

Hirdetés

Az elmúlt körülbelül kettő évtizedben a Microsoft számítógépekre szánt operációs rendszerei nem kimondottan a hatalmas végfelhasználói újításaikról voltak híresek: noha verzióról verzióra változtak különféle apróságok, ám a Windows 8 piacra dobásáig a redmondi vállalat nem mert a felhasználói élményt nagy mértében befolyásoló változtatásokat eszközölni.
 

Hirdetés


Az emberi természetet, berögzült megszokásokat figyelembe véve éppen ezért nem meglepő, hogy a Windows 8 alaposan megosztotta a felhasználókat; ugyan mostanra már 200 milliónál is több licencet értékesített a Microsoft, azonban publikus vitába keveredve látszólag továbbra is többségben vannak a modern felületet a pokolba kívánók.


Néhány nappal ezelőtt Jacob Miller, a Windows 8 kezelőfelületén is dolgozott egyik microsoftos dizájner megosztott néhány kulisszatitkot a komplett „metrós” elképzelés kapcsán. Állítása szerint a Microsoft nagyon régi és súlyos problémáját az operációs rendszer nem informatikai beállítottságú felhasználói jelentették, ugyanis ők az asztali felületen bevezetni kívánt új fejlesztéseket tipikusan rendkívül nehezen viselik, mereven ragaszkodnak a megszokotthoz. Példaként Miller a több asztal használatát hozta fel, a Mac OS X és Linux rendszereken ősidők óta elérhető lehetőség mindig az átlagos felhasználók negatív visszajelzései miatt kapott kaszát.
 


A Windows 8 esetében a fejlesztői csapat hozzáállást váltott, hiszen az egyszerre tipikusan egy dologra fókuszáló, nagyon alapvető funkcionalitásra vágyók számára elkészítették a modern grafikus felületet, míg a power userek játszóterének továbbra is a megszokott asztali környezetet szánták. Érdekes módon a cég állítólag nem azért állt neki a modern felület implementálásának, hogy érintőkijelzőkön is használható legyen a platform, ez csak egy idővel kritikussá vált mellékterméke volt az átlagos felhasználók kiszolgálására irányuló törekvéseiknek.


Miller állítása alapján a Windows 8 legnagyobb problémáját az óriási mennyiségű változtatás jelentette, hiszen a rendelkezésre állónál sokkal több időre lett volna szükségük a koncepció megvalósításához, így sajnos sikerült két szék közt a padlóra esniük: olyan rendszert kiadniuk, amely az átlagos felhasználókat és power usereket is képes elidegeníteni.
 


A dizájner szerint a Windows 8 egy átmeneti terméknek tekinthető, amely újdonságai kidolgozott formában idővel mindkét fő felhasználói csoportot érdemben segíteni fogják a számítógépük hatékony használatában. Miller állítása alapján a kétarcúra sikeredett szisztémájuk a jövő ősszel érkező Windows 9-re mindenképp ki fog forrni, ugyanis megvan végre a technikai alap és tapasztalat a koncepció működőképessé tételéhez, már csak a részleteket kell kidolgozni.


Szavai alapján a Windows 8 tulajdonképpen olyan lehet a Windows 9 számára, mint a Vista volt a Windows 7-nek. Természetesen az ígéreteire érdemben egyelőre nem tudunk mit mondani, azonban zárásként érdemes megemlíteni, hogy a Windows 95 óta minden második Windows örvendett nagy népszerűségnek – remélhetően újból ismétli majd magát a történelem.


(Forrás: CNET)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.