Hirdetés

Csendben 10 éves lett a Firefox



|

Kissé instabil, de még mindig működőképes a legelső publikus verzió.

Hirdetés

Vasárnap hazánk legnépszerűbb, nemzetközi szinten pedig a Google Chrome - Internet Explorer páros mögött harmadik legtöbbet használt webböngésző csendben betöltötte a tizedik születésnapját: a szoftver első publikus kiadása „Phoenix 0.1” név alatt 2002. szeptember 23-án látott napvilágot. Talán nem meglepő módon a Mozilla Alapítvány munkatársai elfelejtették a tegnapi évfordulót, ám a jelek szerint a Mashable egyik szerkesztőjének részletes naptára lehet az efféle dátumokról.


Ugyan a Phoenix csak egy alfa verzió volt, amelynek a beállítópanelében még az opciók többségét sem sikerült implementálni, ám véleményünk szerint a Netscape Navigator kódkészletére épülő böngészőnek mégis ez az első érdemi változata. A projektben résztvevők 2003. július 15-én alapították meg a Mozilla Alapítványt, 2004. november 9-én pedig kiadták az akkor már Firefox névre hallgató szoftverük 1.0-s változatát. Az alkalmazás hatalmas siker lett, a letöltéseinek száma 2008. február 21-én érte el az 500 milliót.


Az alapítvány következő nagy dobása 2008. június 17-ére datálható, mikor a Firefox 3.0 elérhetővé válásának napján 8 milliós letöltéssel a program bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a „24 óra alatt legtöbbet letöltött szoftver” kategóriában - ezen sorok írójának is megvan még valahol a részvételért kapott oklevele.


Az időközben elsősorban a Google Chrome miatt piaci részesedést veszítő Firefoxból 2011. március végén jelent meg az első androidos változat, majd áprilisban a Mozilla átállt a Rapid Release kiadási ciklusra, azóta hathetente jelenik meg új főverzió a böngészőből.


Végül néhány érdekesség: a Firefoxot jelenleg világszerte körülbelül 450 millióan használják, 75 nyelven érhető el (a felhasználók bő fele nem angol nyelven nyúzza), a kódbázisának 40 százaléka önkéntesek munkáját dicséri, 17 ezernél is több kiegészítő érhető el hozzá, továbbá a kiegészítők letöltéseinek száma júliusban meghaladta a 3 milliárdot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.