Hirdetés

CyberLink PowerDirector 10 Ultra



|

A PC World decemberi számának olvasói egy teljes verziós CyberLink PowerDirector 8 videoszerkesztővel gazdagodhatnak. Ennek apropóján megnéztük, hogy mire képes a legújabb verzió.

Hirdetés

Minden évben többet és többet kapunk a pénzünkért, ha videoszerkesztésről van szó. A friss, 10-es PowerDirector szintén kitesz magáért, több területen is, de azért könnyen ráismerhetnek a programra az előző változatok felhasználói. Maradt a logikus szerkesztőterület-felosztás, a többsávos (már 100-ig is elmehetünk) idővonal, és az alapvetően igen egyszerű használat. A szoftver megtartotta az automatikus TrueTheather és Magic modulokat, ezekkel szinte automatikusan kijavíthatjuk a tipikus kép- és hanghibákat, például a kamera remegését, a zajt vagy a rossz megvilágítást.

 



A Magix Style is megmaradt, azaz tucatnyi stílusból egyet kiválasztva rábízhatjuk a vágást a programra. Új vonás, hogy nemcsak a közönséges effektusokat, hanem a Magic képjavító eljárásokat is kulcspontozhatjuk, emellett még a mintavételezéses fehéregyensúly-beállítással is megtehetjük ezt, ami gyakran segíthet megoldani a színproblémákat. Az eszköztárban a részecske (particle) effektusok, rátétek, színkivágások is megtalálhatók, akárcsak a nagyoknál – így volt ez a PowerDirector 9-ben is.

Egy kis izmozás

Nincs verzióváltás valamilyen szintű teljesítménynövekedés nélkül, különösen mert a modern, nagy felbontású és 3D-videós tartalmak nemcsak a tárhelyet, hanem a számítási teljesítményt is eszik. A TrueVelocity II motor felelős a leképezésért, ami úgy tűnik, hogy valóban gyorsabb, mint az előző verziókban. Egy percnyi nagyon erőteljesen kódolt (24 mbps), percenként 50 progresszív képkockát tartalmazó videoanyagot négy és fél perc alatt kódolt át normál full HD AVCHD (m2ts) formátumba egy négymagos Phenom 9350e processzorral. Sok effektus kihasználja a GPU erejét is, NVIDIA és AMD (ATI) lapkák egyaránt támogatottak, beleértve az integrált AMD Fusion GPU-kat is.

 

 

 

 

A modern anyagok szerkesztéséhez kell az erő, de ha beérjük nem csökkentett minőséggel, akkor egy árnyékfájl készítésével gyakorlatilag valós idejűvé tehetjük az előnézetet – a leképezéskor természetesen már a teljes értékű forrásokkal dolgozik a program. A renderelés gyorsítását is segíti az alkalmazás, ha engedélyezzük az SVRT opciót, akkor megkeresi azt a célformátumot, amelybe az adott forrásanyagokat a leghamarabb alakíthatjuk át.

Kihasználhatjuk a GPU erejét, ami extrém esetben 5-6-szoros sebességnövekedést is jelenthet. Általában egy visszafogottabb videokártya birtokában is kétszeres sebességelőnyt könyvelhetünk el a megjelölt (konfigurációnktól függően AMD vagy NVIDIA ikonnal díszített) effektek használatával.

Segít a közösség

Már a 7-es PowerDirectorban is tölthettünk fel közvetlenül a YouTube-ra anyagokat, most pedig már a célok között a Facebook, az igényes anyagokat felvonultató Vimeo és a Dailymotion is szerepelhet, sőt, a csak japánul elérhető Nico Nico Dougát is integrálták, ha valakinek épp ez kellene. A közösség kreatív oldalából is hasznot húzhatunk, ha regisztrálunk az ingyenes DirectorZone szolgáltatásba, ahova sok ezer lelkes amatőr videoszerkesztő töltögeti fel saját készítésű menüit, effektusait, rátét grafikáit. Jelenleg is több mint 200 000 anyag tölthető le és használható teljesen ingyen. Az oldal jegyzi a legtermékenyebb kreatív DirectorZone-tagokat, akár még némi dicsőségre is számíthatunk a lelkesedésért cserébe.

 



A leginkább szembeötlő újítások a 3D világához kapcsolódnak. Az idei és előző évek 3D-őrülete bőven adott munkát a programozóknak. Akár egy filléres színes szűrőszemüveggel és régi monitorunkkal is kipróbálhatjuk például a térhatású feliratokat, effektusokat, átmeneteket és a beépített 2D–3D konverziót. Még a lemezmenük között is találunk 3D-s változatokat. Ha 3D YouTube-sztárok szeretnénk lenni, akkor itt a lehetőség, 3D-ben is tölthetünk fel anyagokat, emellett sztereoszkopikus lemez is lehet cél, a 3D DVD, 3D Blu-ray és 3D AVCHD lemez is támogatott. Nagyon szimpatikus vonása a programnak, hogy minden extra beruházás nélkül kóstolhatunk bele a 3D-szerkesztésbe.

A CyberLink PowerDirector legújabb kiadása messze túllép a kötelező ráncfelvarrásokon, és igazi újdonságokat ad a szerkesztőközönség kezébe. Azoknak egészen bizonyosan megéri váltani rá, akik rendelkeznek egy 3D-s monitorral vagy televízióval, a hagyományosan, 2D-ben szerkesztők pedig a jobb teljesítmény és a finomabb szerkesztési lehetőségek miatt dönthetnek a frissítés mellett.

 

 



PowerDirector 8 teljes verzió

A PowerDirector 8 LE kiadásában szintén megtaláljuk a Magic minőségjavító szűrőket, az automatikus szerkesztést és a DirectorZone kreatív közösségi oldal szolgáltatásait. Természetesen több sávon dolgozhatunk, rengeteg effekt áll rendelkezésünkre, azaz otthoni használata jó választás lehet. A decemberi PC World DVD-mellékletén megtalálható CyberLink PowerDVD 8 LE telepítője a szintén exkluzív Stepshot útmutató-készítő mellett.

Adatok

- teljes 2D és 3D full HD száz sávos videoszerkesztő rendszer
- OpenCL GPU-gyorsítás
- 64 bites TrueVelocity II render
- kiterjedt 3D formátum és megjelenítés támogatás (MVC/M2T, MPO, JPS)
- DTS Blu-ray hangsáv kódolás
- TrueTheater minőségjavító szűrők
- automatikus Magic szerkesztőeszközök
- 10 professzionális NewBlue effektus
- WaveEditor hangszerkesztő
- Beat Marker ritmuselemző
- DirectorZone kreatív közösségi szolgáltatás
- CyberLink PowerDirector 10 Ultra
- Forgalmazó: CyberLink Corp.
- Ár: 99,95 USD
- Web: cyberlink.com

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.