Hirdetés

CyberLink PowerDirector 7



|

Részletes szerkesztésben, teljesítményben és internetes közösségben erősít az új szoftver.

Hirdetés

Indításkor csupán egy rátét sávot kapunk, de akár hatot is beállíthatunk, így mindenféle úszóképekkel, körbevágott-animált objektumokkal szórhatjuk tele a képet. Most már lehetőségünk van az effektusok kulcspontos szerkesztésére, azaz kézben tarthatjuk azok időbeni lefolyását is.



cyberlink_powerdirector_7-powerdirector.jpg



Mindezek a bővítések jól jönnek, de nem emelik ki a programot a könnyed, amatőr hobbisták számára készült szoftverek közül. Ugyanis továbbra is csupán egyetlen effektussáv használható, így nem tudjuk külön-külön árnyalni, hangolni a rátét videoanyagokat, csak együtt az egész képet. A kulcspontok nem a fő idővonalon, hanem az előnézeti kép alatt szerkeszthetők, így nem áll össze az egységes, profi felület. Továbbra is lelkes hobbistáknak a leginkább kézre álló a kezelése, az alapfunkciókhoz könnyen használható és ha kicsit kifinomultabban szeretnénk csűrni-csavarni a látványt, akkor azt is megtehetjük.



cyberlink_powerdirector_7-keyframe.jpg

Kulcspontokkal adható meg az effektusok lefolyása, igaz, nem a fő idővonalon



Lemezből egyre jelesebb

Ahogy más hasonló szoftverek esetében is, ma már követelmény, a PowerDirector Ultra változata képes Blu-ray albumok összeállítására és égetésére. Blu-ray író híján készíthetünk DVD-médiára AVCHD-albumokat, mindkét esetben igen jó hasznát vehetjük az NVIDIA CUDA technológia támogatásának; azaz ha megfelelő videokártyával rendelkezünk, akkor gyorsabb effektus-leképezésre és H.264-kódolásra számíthatunk.

A legújabb PowerDirector frissítés telepítésével az újonnan beépített ATI Stream technológia révén már az ATI videokártya tulajdonosok is kiaknázhatják a hardver erejét.


DVD-téren jó pont a kifejezetten részletes menüszerkesztő és a felirattámogatás. A program előző változata csupán az AVI feliratok készítését tette lehetővé, most lehetőségünk van szabványos DVD-feliratsáv készítésére is. Ez elég ritka szolgáltatás hasonló kategóriájú programoknál és nagyon hasznos lehet bizonyos helyzetekben, igaz, a program „szerkesztés a móka kedvéért” stílusába nemigen illeszkedik.


Erő a közösségben

A PowerDirector 7 tulajdonosai lehetőséget kapnak, hogy regisztráljanak a DirectorZone kreatív közösségi oldalra, ahonnan letölthetik amatőr videoszerkesztéssel foglalkozó társaik sokszor valóban igényes anyagait, úgymint komplett DVD-menüsablonokat, mozgó rátét-objektumokat, címsablonokat és kereteket. Aki nem OEM kiszerelésben, vagy a DVD Suite 7 keretein belül, hanem önálló termékként jutott a programhoz, az maga is aktív részese lehet a közösségnek és fel is tölthet anyagokat az oldalra. Mindezért persze fizetség nem jár, viszont a letöltések is ingyenesek. A DirectorZone (talán jogi okokból) nem teszi lehetővé hanganyagok megosztását, viszont a programból közvetlenül hozzáférhetők a Freesound forrásai. Fotó témában a Flickr fotómegosztó oldala érhető el a kezelőfelületről.



cyberlink_powerdirector_7-SlideShow.jpg

Új, háromdimenziós fotóúsztatásokat készíthetünk állóképeinkből



Magic eszközök: a jó, a rossz és a csúf

Vannak dolgok, amelyek már az 5-ös verzió óta részei a programnak és azóta is nagyon jó szolgálatot tesznek a gyakorlatban. Ilyen a Magic korrekciós eszközök közül a megvilágítás, színegyensúly és fehéregyensúly beállítására szolgáló Magic Clean, amivel tényleg sokat javíthatunk egy gyengébb felvételen. Hasonlóképpen jó szolgálatot tesz a Magix Fix, ami hatékonyan stabilizálja a felvételt. Ha az jó fényviszonyok között készült, akkor érdemes használni, még ha némi felbontásveszteséggel is jár a működése.


Maradtak azért bosszantó hibák a programban, amiket a legújabb javítócsomag sem orvosol (ennek megjelenésekor automatikusan kapunk figyelmeztetést). A Magic Movie Wizard kényszeresen az egész videofájlt veszi alapul, nem bírtuk rávenni arra, hogy csak bizonyos szakaszokból, jelenetekből vágjon automatikusan videót. Lehetőségünk van a mozgó rátét-objektumok fel- és lekeverésére, de a mozgás csak a teljes megjelenés után indul el, ami elég szerencsétlenül hat.



cyberlink_powerdirector_7-pay_or_die.png

Nem olcsó új SmartSound mintákat vásárolni a programhoz



Amit kifejezetten csúfságnak tartunk, az az aláfestő zenékkel kapcsolatban mutatott üzletpolitika. A program a SmartSound automatikus aláfestőzene-generátort alkalmazza a Magic Music varázslóban, ami lehetővé teszi, hogy pontosan a kívánt hosszúságú zenét állítsunk elő korrekt fel- és levezetéssel. Valóban több ezer hangmintából válogathatunk és automatikus is a zenegenerálás, de csak néhány zenei stílusban áll rendelkezésünkre az ingyenes, a telepítőkészlettel szállított kiinduló minta. A legnépszerűbb témákban (például rock) üres a készlet, amit online letöltéssel és fizetéssel ugyan bármikor feltölthetünk, de egyáltalán nem olcsón. A 22 kilohertzes változat 7 dollár, a CD-minőségű már közel húszba kerül, és 50 dollárt kérnek egy több számot tartalmazó albumért. Két albummal tehát már többet kifizetnénk, mint amennyibe a PowerDirector Ultra letölthető változata kerül, ami szerintünk durva túlkapás.


*

Ez alkalommal az Ultra változatot vettük szemügyre, ami mindössze annyi extrát nyújt, hogy lehetővé teszi Blu-ray albumok összeállítását és égetését is. Ha erre nincs szükségünk, akkor közel tízezer forintot spórolhatunk a Deluxe csomaggal, ami a jelenlegi forintárfolyam mellett nem mindegy. A Deluxe is képes nagy felbontású videók szerkesztésére és AVCHD-albumok készítésére (DVD-médiára), így azoknak is megfelel, akik ugyan HD-videoeszközzel már rendelkeznek, de Blu-ray íróval még nem.



Adatok

  • Videoszerkesztés idővonal- vagy forgatókönyv nézetben, legfeljebb 6 rátét (PiP) sávval
  • DVD-, AVCHD- és Blu-ray albumok készítése
  • AVI és DVD-feliratok támogatása
  • Gyorsabb H.264-kódolás NVIDIA CUDA és ATI Stream támogatással
  • Intel iCore i7 platformra optimalizált teljesítmény
  • 3D-motor fotóúsztatásokhoz, egyeztetés a háttérzene ütemével
  • Kulcspontos effektparaméterezés
  • Gyári mozgásvonalak fotó-animációkhoz
  • Integrált hozzáférés a DirectorZone videós közösség anyagaihoz, fotóletöltés a Flickr és hangletöltés a Freesound oldalakról
  • Vista alatti működés
  • Ár: 120/70 EUR (Ultra/Deluxe)



Értékelés

CyberLink PowerDirector 7

Előny: könnyed szerkesztési alapfunkciók, rátét sávok, DVD-feliratsáv használata, NVIDIA CUDA támogatása

Hátrány: esetlenül integrált kulcspont használat, igen drágán letölthető SmartSound minták

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 3,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.