Hirdetés

Dia 0.97



|

Ha diagramokat szeretnénk rajzolni, lehet, hogy a Visio jut elsőként eszünkbe. Pedig létezik egy sokkal egyszerűbb, ingyenes alkalmazás is erre a célra, a Dia.

Hirdetés

 

Sokféle munkahelyen használnak diagramokat: az irodákban prezentációkhoz, a programozáshoz (folyamatábrák), de említhetnénk az áramköröket vagy bármi mást is, ahol valamiféle szerkezeti felépítést kell ábrázolni. Minden területen más és más külső elrendezés, ábrák kellenek.

 

 

 

 

A ma legelterjedtebb diagramrajzoló alkalmazás a Microsoft Office csomaghoz kapcsolódó Visio, pedig léteznek ingyenes alternatívák is, mint például a Dia. Az egyre nagyobb igényekre választ adó szoftver használata nagyon könnyű, az elsajátítása alig félórát vesz igénybe, ráadásul magyar nyelven is használható!

 

Rajzolás egyszerűen

Az alkalmazás megnyitása után egy négyzetrácsos háló fogadja a felhasználót, amely nagyban megkönnyíti a későbbi tervezést. Alapértelmezés szerint tetszőleges helyre rajzolhatunk, de a precíz elhelyezéshez használhatunk rácshoz való igazítást is. A grafikus programokhoz hasonlóan a szükséges eszköztárat bal oldalon találjuk, ahonnan tetszőleges alakzatokat, Bézier-görbéket vagy akár képeket is beszúrhatunk. Ez utóbbi főleg prezentációk esetében jöhet jól. Kiindulásképpen az általános folyamatábrákhoz szükséges eszközkészletet kapjuk meg, de a listában számtalan más csoportból is választhatunk. Olyan lehetőségeket találunk itt, mint a Fények, a Hálózat, a Közüzemi, az Elektromos áramkörök, hogy csak az ismertebbeket említsük. Természetesen ezeket keverni is lehet a későbbiekben; egy összeállítás pedig nem lehet teljes nyilak és összekötők nélkül. Mindhárom rész (eleje, közepe és vége) külön-külön kiválasztható, valamint beillesztés után feliratozható. A tulajdonságlapok sokfélék, egyes esetekben pedig részletesen megadhatjuk a ki- és bemeneti szövegeket is.

 

 

Sokféle bővítményt találhatunk a programban

 

 

Apróbb érdekességek

A programban rétegezhetünk is, amely főleg összetett folyamatoknál jöhet jól, elsősorban akkor, ha olyan ábrát készítünk, amelyből később egy másik programmal esetleg prezentáció vagy videó lesz. Az egyik hasznos opció a videokártya tulajdonságainak kihasználása a szebb megjelenés érdekében, ugyanis az élsimítás bekapcsolható. Szintén a beállítások között módosíthatjuk a rácsháló elrendezését, vagy a fájlformátumok alapértelmezéseit. Ez utóbbi azért is lényeges, mert az utómunka érdekében sokféle formátumba menthetjük el a kész ábrát, mint például a PostScript, a Visio XML, a WMF vagy az SVG. A bővítmények között még sok érdekességet találhatunk, ha mindegyiket bekapcsoljuk, akkor elérhetjük a Cairo-alapú megjelenítést, a LaTeX szűrőt vagy az UML-objektumokat. Tényleg apróság, hogy speciális kapcsolókkal irányíthatjuk a program működését, ha parancssorból indítjuk.

 

Speciális elemekből is összerakhatunk például egy kapcsolási rajzot

 

 

A Dia valóban egy jól összerakott és számos extrával felszerelt, de könnyen kezelhető grafikonkészítő. Ráadásul nemcsak Windowson, hanem akár Linuxon is futtatható és hatvan nyelven érhető el. Mivel számtalan importálási és exportálási funkcióval rendelkezik, így akár a Visio állományokat is szerkeszthetjük. Egyszerűsége miatt minden felhasználónak ajánljuk!

 

 

Adatok

  • Univerzális diagramkészítő
  • Testre szabható munkafelület
  • Speciális diagrameszközök
  • Módosítható összekötők
  • Egyszerű rajzolási mód
  • Visio XML-formátum importálása és exportálása
  • Magyar nyelven is használható
  • Forgalmazó: The GNOME Project
  • Ár: ingyenes
  • Web: live.gnome.org/Dia

 

 

Értékelés

Előny: nagyon sokféle és rétegezhető diagramok összeállítására alkalmas

Hátrány: nem találtunk

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 5

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.