Hirdetés

Digitális rezsicsökkentés - így spórolj az online szolgáltatásokon!

|

Sokaknak fel sem tűnik, mennyit költenek havonta különféle digitális szolgáltatásokra. Cikkünkben megmutatjuk, mire is szivárog el kártyádról a pénz, és hogyan racionalizálhatod a kiadásokat.

Hirdetés

Valószínűleg már mindenki megszokta, aki saját háztartást vezet, hogy a fűtés-, a villany- és a telefonszámla minden hónapban ott landol a postaládájában. A digitalizációval azonban számtalan olyan online szolgáltatás is felütötte a fejét, amely szintén leemel egy bizonyos összeget a bankszámládról, ha pedig jobban belegondolsz, ez már nem is feltétlenül elhanyagolható pénzmennyiség. Mert ugye a zsebedben pihenő okostelefonon rendszeresen zenét hallgatni, esetleg útközben filmet/sorozatot nézni, vagy egy konzolos játékkal online játszani mind-mind olyan dolgok, amelyek lehet, hogy alapvetően csak egy minimálisnak tűnő havidíjat kérnek, mégis, ezeket az aprócska költéseket összeadva leeshet az állad a kapott végeredménytől.

Hirdetés

Automatikus megújulás

Az automatikus online fizetés használata miatt a legtöbb ilyen szolgáltatás könnyedén észrevétlen tud maradni: míg korábban kénytelenek voltunk elsétálni a postára, és egy sárga csekken befizetni az adott hónap kiadásait, jóval egyszerűbb volt észben tartani, hogy milyen szolgáltatásokat is veszünk igénybe, és szükség esetében lemondani azokat, amiket nem használunk.

Az online élettérben azonban minden ilyen folyamat automatizált, és könnyen lehet, hogy csak néhány száz forint tűnik el egy beragadt feliratkozásnak köszönhetően havi rendszerességgel a számládról, több ilyen együtt azonban már tetemes összeget tehet ki. Éppen ezért különösen hasznos és üdvözlendő például a Netflix közelmúltban bevezetett intézkedése, amely az automatikusan megújuló előfizetéseket törli, ha a felhasználó egy bizonyos ideje csak fizetett, ám be sem jelentkezett a platformra.

Szelektálj!

A legegyszerűbb módja annak, hogy megvágd kiadásaidat, hogy átgondoltan választod ki a szolgáltatásokat. Elvégre megeshet, hogy többre is előfizettél, amelyek tartalma amúgy egész komoly átfedésben van, vagyis egyiküktől szívfájdalom nélkül megválhatsz. Ilyenkor természetesen érdemes alaposan mérlegelni, és azt meghagyni, amelyik a legkedvezőbb feltételekkel kínál teljes körű szolgáltatást.

Ha például a YouTube rendszeres látogatója vagy, és a reklámmentesség miatt úgy döntöttél, hogy a Prémium megér számodra egy előfizetést, akkor szükségtelen ragaszkodnod Deezer- vagy Spotify-feliratkozásodhoz, mivel a csomaghoz járó YouTube Music képes ellátni azok funkcióját. Hasonló a helyzet abban az esetben is, ha úgy érzed, az adott időszakban nem fogod maximálisan kihasználni a pillanatnyilag még aktív előfizetést, ilyenkor szerencsére bátran lemondhatod, aztán ha ismét szükséged lesz rá, bármikor újra előfizethetsz rá. Ráadásul a legtöbb szolgáltatónál a regisztrációd is megmarad bizonyos ideig, így ha ismételten az előfizetés mellett döntesz, minden úgy fogad majd, ahogy korábban hagytad.

A továbbiakban sorra vesszük a digitális rezsi különféle változatait. Ezenfelül arról is mesélünk, hogy a számlakivonatod végigböngészésén túl milyen módszerekkel tarthatod számon és hogyan mérsékelheted kiadásaidat.

Pénzrabló streaming

Gombamód szaporodnak az online műsorszolgáltatók, a videós és zenei tartalmak között pedig nem mindig egyszerű megtalálni a legideálisabbat. Szerencsére az összes környezet kínál ingyenes betekintést abba, amit a teljes verziótól kaphatsz, így nem vásárolsz zsákbamacskát. Sőt a zenei platformokon olyan szoftverek és szolgáltatások is akadnak, amelyeket akár teljes értékűen is használhatsz anélkül, hogy egyetlen fillért költenél rájuk.

Tévé helyett

A klasszikus rezsiből egyre több háztartásban kiesik a televízió előfizetési díja, a kábeltévét ugyanis már hazánkban is egyre nagyobb arányban váltja fel valamelyik streamig platform. Ez nem véletlen, az okostelevíziók lehetővé teszik az internetes tartalmak elérését is, és a felhasználók szívesebben költenek olyan, prémium tartalmat kínáló online tékákra, amelyek tényleg az ízlésüknek megfelelő filmekkel, sorozatokkal és egyebekkel állnak szolgálatunkra, mindezek tetejébe pedig még a kereskedelmi televíziózásban túlzásba vitt reklámszünetek sem szakítják meg az élményt. Különösen megdobta az előfizetések számát a jelenleg is fennálló vírushelyzet, hiszen a mozik tavaszi bezárása, valamint a filmszínházakat mind a mai napig érintő korlátozó intézkedések mellett jóval egyszerűbb az otthon kényelmében elindítani a kiszemelt filmeket. A kedvező árak ellenére azonban célszerű mérlegelni, mivel két-három előfizetés már érezhető kiadást jelent havi szinten.

A szelektálás során javasolt azokra a szolgáltatásokra koncentrálni, amelyek a legjobban idomulnak igényeidhez (de persze ingyenes próbaidőszakok erejéig akár mindegyiknek adhatsz egy esélyt). Ha például inkább magyar nyelvű tartalmakat választanál az esti családi mozihoz, akkor a HBO Go még mindig a legjobb megoldást kínálja, ám amennyiben nyitott vagy a külföldi produkciókra, a Netflixnél jobbat nem igazán találsz.

Ha új Apple készülékkel rendelkezel, az Apple TV+ sorozatkínálata extra költségek nélkül hozzáférhető, bár valószínűleg ezt az előfizetést az ingyenes időszak lejárta után a szerény választék miatt viszonylag gyorsan lemondod majd, vagyis ez számottevően nem befolyásolja digitális rezsidet. Ha a magyar lokalizáció nem feltétlenül prioritás, akkor az Amazon Prime Video filmes és sorozatos felhozatalán is elgondolkozhatsz, ugyanis a platform a rengeteg tartalom mellett egyéb izgalmas extrákat is kínál (és néhány sorozatnál egyébként található magyar felirat).

Sokszor lehetőséged van arra, hogy az elvárt minőségnek megfelelően igazítsd csomagigényedet, ezért amennyiben beéred alacsonyabb részletességű képfelbontással (mert mondjuk jellemzően telefonról fogyasztod a tartalmakat), jelentős összeget spórolhatsz.

De hasonló a helyzet akkor is, ha például úgy döntesz, hogy családi csomagot választasz, ilyenkor a felhasználók között elosztott költségek jóval kedvezőbb végeredménnyel kecsegtetnek.

Zene nélkül mit érek?

Hazánkban is elérhető szinte minden nagyobb szolgáltató zenei kínálata, ami okot ad a tanácstalanságra. Nincs sok értelme több vasat is a tűzben tartanod, a paletta ugyanis meglehetősen egységes, és a lejátszás minőségében sem fogsz számottevő különbséget felfedezni. Sőt amennyiben az ingyenes megoldásokat preferálod, és nem szeretnéd, hogy még a zenéért is fizetned kelljen, akkor minimális kompromisszumok mellett használhatod a Spotifyt, de természetesen ott a YouTube is, ahol szintén reklámokkal tarkítva, de könnyedén találhatsz hallgatnivalót.

Havidíjas szoftverek és szolgáltatások

Leginkább talán a számítógépünkre telepített havidíjas alkalmazásokat vagyunk hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Könnyedén megszaladhatnak pedig a velük összefüggő kiadások, amennyiben több olyan szoftver is fut a PC-den, amelyik használatához muszáj szélesre nyitni a pénztárcát. Jelentős részük még csak nem is a szórakoztatás kedvéért került a Program Files mappába, elvégre a legtöbb felhasználó munkájának elengedhetetlen kellékei a különféle irodai vagy grafikai alkalmazások és szerkesztőszoftverek. Persze számos munkahely átvállalja e szoftverek előfizetési díját, ám ha neked nincs ilyen szerencséd, akkor máris érdemes tudatosítanod magadban, hogy egy saját költségen beszerzett irodai szoftvercsomag, egy képszerkesztő és egy vírusirtó ára összesítve már 10 ezer forint környékén mozgó havidíjjal kurtítja meg fizetésedet.

Cseréld ingyenesre!

Talán az összes kategória közül ennél érheted el a legnagyobb megtakarítást, mert míg a többi esetben legfeljebb olyan szolgáltatásokat hagyhatsz el, amelyekre nincs igazán szükséged, és amúgy is csak ritkán használod azokat, ezúttal rengeteg ingyenes alternatíva is szóba jöhet, méghozzá olyan funkciókkal felvértezve, amelyek által javarészt képesek kiváltani a fizetős alkalmazásokat. Így akár le is nullázhatod e programok havidíjait, csupán rá kell bukkannod a megfelelő helyettesre.

Vegyük például az Adobe képszerkesztőjét, a Photoshopot. A szoftver licencelt verziójának havidíja 12,69 euró (kb. 4500 Ft) a "Fényképezés" csomagban, aminek a Lightroom is része, de a nyílt forráskódú Gimp bevetésével máris megspóroltad ezt az összeget. A funkciók körében meglepően kevés kompromisszumot kell kötnöd, de az is igaz, hogy ha korábban az Adobe termékét használtad, némi nehézséget okozhat a kedvelt opciók meglelése az ingyenes alternatívában, és ha professzionális felhasználó vagy, lehet, hogy a Gimp nem elégíti ki minden igényedet. Hasonló a helyzet a vírusirtókkal is - bár a nyomtatott PC World olvasói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nekik a prémium szolgáltatások havidíjával sem kell törődniük -, egy drágább vírusvadász helyett szintén megfontolandó ingyenes megoldást alkalmazni.

Mivel gépünk és adataink biztonsága nem játék, a döntés természetesen alapos utánajárást és körültekintést igényel, de távolról sem lehetetlen megtalálni azt a kártevőirtót, amelyik mindenféle extra költség nélkül is képes hatékonyan ellátni feladatát.

Szintén érdemes az ajánlatokat is átböngészni, egyszerre akár több gondodra is kaphatsz megoldást. Ilyen például éves előfizetői akciónk, amelynek keretében egyszeri költséggel szerezhetsz magadnak a 12 havi PC World újságon felül egyéves profi védelmi szoftvert, teljes Microsoft Office programcsomagot és profi kép-, illetve videószerkesztő szoftvereket is.

Tartalomkészítők támogatása

Számos módja van az online térben annak, hogy támogasd kedvenc tartalomkészítőidet, nem árt azonban gondosan megválogatni, hova is küldöd a pénzedet. A havi elszámolás során ugyanis a Patreon vagy az OnlyFans oldalakon elköltött összegek szépen összeadódnak. Hasonló a helyzet az online hírportálok és újságok támogatásával. Az extra tartalmakért és a reklámmentességért sok felületen fizetned kell, kérdés viszont, hogy mennyire éri meg számodra ez a finanszírozási forma.

Természetesen nem is feltétlenül adakozásként kell felfognod ezeket a költéseidet, hiszen tulajdonképpen ugyanúgy fizetsz a tartalomért, mintha egy napilap kézzelfogható példányát szereznéd be, ugyanakkor mindenképp bele kell kalkulálnod a költségvetési tervedbe ezeket az összegeket is. Kiadásaidat csupán úgy mérsékelheted, ha tényleg alaposan átgondolod, melyek azok a tartalmak, amelyekért megéri fizetned.

A cikk folytatódik, lapozz a következő oldalra!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.