Hirdetés

DirectX 12: GeForce és Radeon is összepárosítható lesz?|

Egy friss pletyka szerint véget érhet az SLI és CrossFire pályafutása.

Hirdetés

A Windows 10 operációs rendszerrel párhuzamosan érkező DirectX 12 grafikus programozási felületről (API) már többször írtunk. Elsőként a legfőbb lényegi újításait számba véve körvonalaztuk a jelentőségét, nemrég pedig a várható teljesítményéről is szó esett.

Hirdetés


Hivatalos információk következőre március elején érkeznek majd a Microsoft fejlesztéséről, azonban egy a Tom's Hardware által megbízhatónak tartott személy úgy tűnik nem tudta tovább magában tartani az API egy eddig teljes titokban tartott, ám óriási jelentőségű újítását. Természetesen fennáll a lehetősége, hogy kacsáról van szó, így a lenti információkat a megerősítésükig vagy megcáfolásukig fenntartásokkal kell kezelni.


Vége az SLI és CrossFire pályafutásának?

Nem kell számítógépes játékosnak lenni ahhoz, hogy ismerjük az NVIDIA SLI és AMD CrossFire technológiákat. Ezek lehetővé teszik, hogy több ugyanolyan típusú grafikus processzor tandemben működjön, azaz a GPU-k megosztják egymás közt a számítási feladatokat, egymást kiegészítve végzik a számításokat. A játékokban ez magasabb képkockasebességhez vezet, már amennyiben a játékmotor támogatja a több GPU-s renderelést. Jelenleg csak ugyanolyan típusú videokártyák köthetőek össze SLI-ben vagy CrossFire-ben.


A forrás állítása szerint a DirectX 12 már önmagában támogatni fogja a több GPU-s renderelést, így a fejlesztőknek az API-t használva nem kell majd SLI és CrossFire támogatást írniuk a játékmotorjaikba. Természetesen a Microsoft a lehető leghatékonyabb módon kívánja megoldani a több grafikus kártya összefűzését, a rendelkezésre álló erőforrásokat egy kalapba helyezi, amely kihasználása természetesen a fejlesztőkre lesz bízva.
 


Állítólag a rendszer lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a több GPU-s rendereléskor ne kelljen tükrözniük a videokártyák videomemóriáját. Jelenleg ha kettő darab 4 GB-os kártya működik tandemben, akkor csak 4 GB videomemória érhető el az alkalmazás számára, mivel muszáj mindkét VGA memóriájába feltölteni ugyanazokat az adatokat. A videokártyák egymással párhuzamosan eltérő képkockákat számolnak, amely hátránya, hogy a felhasználói bevitelre – gombok lenyomására, egérmozdulatokra – való reakció csak az input megtörténte után 4-5 képkockával tűnik fel a kijelzőn, azaz megnő a játék reakcióideje.


A forrás szerint a DirectX 12-vel megoldható lesz, hogy szimultán az összes GPU ugyanazon a képkockán dolgozzon. Példának okáért az egyik GPU a képkocka bal felét, míg a másik a jobb felét rendereli. Ez nem csak a szimpla renderelési sebesség tekintetében előnyös, de olyan szintre csökkenti a játék válaszidejét, mintha a megszokott módon csak egy grafikus processzor renderelne. Az API lényegében egy GPU-ként kezeli a több grafikus processzort.


GeForce és Radeon, a két jó barát?

Végül a pletyka azon része, amely túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. A forrás állítása alapján a DirectX 12 bármilyen az API-t támogató grafikus processzort képes több GPU-s üzemmódba összeboronálni, teljesen elfedi a kártyák közti architekturális különbségeket. Ez elméletben annyit tesz, hogy AMD és NVIDIA videokártyák vegyesen is összeköthetőek lehetnek több GPU-s rendereléshez…
 


Ez nem csak a gamer számítógépek esetében lehetne előnyös, az integrált és dedikált grafikus processzorral egyaránt rendelkező laptopok is sokat profitálhatnának a rendszerből. A párosítási módszer a szűkös büdzséből gazdálkodó játékosok számára igazi megváltás lenne, hiszen a régi videokártya lecserélése helyett be tudnának tenni mellé egy másikat. Persze attól nem kellene félni, hogy ilyenkor teljes mértékben összeadódhatna a kettő teljesítménye, de szó szerint „game changer” lehetne az újítás.


Ti mennyire örülnétek, ha igaz lenne a pletyka? Ha tényleg képes lesz így összefűzni a videokártyákat a DirectX 12, akkor az AMD és NVIDIA vajon megpróbálják majd valahogy szabotálni az újítást?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.