Hirdetés

Döntött a Microsoft: szanálják a Nokia „butafon-üzletágát”



|

Redmond minden erejével a Windows-telefonok fejlesztésére akar fókuszálni.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy az egykor piacvezető Nokia elsősorban hagyományos mobiltelefonjainak köszönhette nemzetközi sikerét, az új tulajdonos Microsoft úgy döntött, megszünteti a cég ma is népszerű „butafonjainak” gyártását. Egy csütörtökön nyilvánosságra került belső feljegyzés tanúsága szerint, a hatalmas leépítésre készülő Redmond azt tervezi, hogy a következő 18 hónap alatt fokozatosan leépíti a feature phone üzletágat.

Hirdetés

Egy, a munkatársaknak küldött memóban Jo Harlow, a Microsoft telefondivíziójának vezetője azt írta, a vállalat a jövőben minden erejével a Windows Phone-os okostelefonok fejlesztésére és gyártására kíván fókuszálni. Az Asha, Series 40 és Nokia X készülékek fejlesztését „karbantartási üzemmódra” korlátozzák, és másfél éven belül teljesen felszámolják a meglévő eszközök támogatását is. „Mindez azt jelenti, hogy az [ezeken] a mobiltelefonplatformokon elérhető szolgáltatások nem kapnak új funkciókat vagy frissítéseket” – írta a The Verge szerint Harlow.

A szanálás egyik oka, hogy a Microsoft megpróbálja rávenni az Asha és Symbian-felhasználókat arra, hogy Windows-telefonra váltsanak. „Jóllehet a Nokia célja az volt, hogy sikeres hardvereket gyártson, a miénk az, hogy a hardvereinken keresztül a Microsoft által fejlesztett platformokkal, szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal örvendeztessük meg a felhasználókat” – fejtegette Harlow.

A vállalat céljai között szerepel az is, hogy független szolgáltatást csináljon a Nokia MixRadióból; állítólag több, „komoly érdeklődővel” is tárgyalnak az eladásáról. A feljegyzés szerint addig, amíg nem találnak megfelelő vevőt, a MixRadio is „karbantartási üzemmódban” működik majd.

Mivel Redmond kiemelt prioritásként kezeli a Windows Phone fejlesztését és elterjesztését,valószínű, hogy a gyártó low- és high-end eszközeinek többségén is Microsoft-szoftverek és szolgáltatások futnak majd. A memó szerint a vállalat mérnökei „új flagship-termékek kifejlesztésén dolgoznak”, amelyeket „a Windows és Windows Phone következő kiadásával egy időben” akarnak piacra dobni. Valószínű, hogy jövőre, a Threshold kódnéven futó frissítéssel együtt több új Windows Phone-os csúcskészüléket is bemutatnak majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.