Hirdetés

DRM kerülhet a JPEG fotókba?



|

A metaadatok titkosításával az EFF is egyetért, de a konkrét DRM értelmezhetetlen.

Hirdetés

A fotók veszteséges tárolására használt JPEG képformátum mögött álló Joint Photographic Expert Group (a csoport nevéből jön a formátum elnevezése) tagjai jelenleg azon gondolkodnak, hogy érdemes lenne a specializált feladatokra kitalált formátumaik - például a JPEG2000 - által támogatott másolásvédelmet visszaportolni a "sima" JPEG állományokba.

Hirdetés


Egyelőre úgy tűnik, hogy a csoport főként a metainformációk titkosíthatóságán gondolkozik. Emögött elvileg az a ráció, hogy a titkosítás által jobban meg lehetne védeni a fotózók magánszféráját. Konkrét példát is kaptunk: a közösségi hálózatokra feltöltött fotók csak akkor tudnák elárulni a készítésük pontos földrajzi helyét, ha a fotós tudatosan engedélyt adna a GPS-koordináták megjelenítésére. A metainformációk rengeteg adatok kifecseghetnek, ráadásul időnként a fotósok tudta nélkül.


A digitális jogvédelemmel foglalkozó EFF (Electronic Frontier Foundation) szerint valójában a fotókkal üzletelők lobbija áll az egész projekt hátterében, akik valamiféle megfoghatatlan csodamódszert szeretnének kidolgoztatni, hogy megvédjék JPEG formátumban terjesztett szellemi tulajdonaikat, irányíthassák azok terjesztését és megjelentetését.


Mint az EFF is kiemelte, a kijelzőkön megjelenő fotókat több triviális módszerrel - például fénykép vagy képernyőkép készítésével  - is el lehet tulajdonítani. A metadatok titkosításában vagy aláírásában viszont az EFF is lát fantáziát, szívesen közreműködne a részletek kidolgozásában.


(Forrás: Engadget | Nyitókép: Fred Benenson)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.