Hirdetés

Durván energiatakarékos lesz a Windows 8



|

Teljesen elveheti a Windows a gépidőt a Metro alkalmazásoktól.

Hirdetés

Az utóbbi egy-két év erőteljesen megmutatta, hogy az egyre inkább mobil jellegű számítástechnikai eszközök esetében mennyire fontos az energiatakarékosság. Az ARM alapú rendszerek tervezési alapelve kezdetektől ez volt, ám az Intel platform esetében kevésbé, hiszen a teljesítmény igényeket is szem előtt kellett tartani. Az energiagazdálkodást optimalizálni azonban nem csak a hardverrel, de az operációs rendszerrel is lehet, a Windows 8 esetében pedig átlépi a gyártó a konvencionális gazdálkodás kereteit.

 

Már korábban is ígéretet tettek az energiafogyasztás drasztikus csökkentésére. Ennek érdekében bevezetik a Power Engine Plugin (PEP) meghajtóprogramokat, a gyártók eleve olyan drivereket írnak, melyek bekapcsolódhatnak az aktív energiagazdálkodási kontrollba. Ha a helyzet megengedi, akkor az OS hosszabb idle ciklusokat alkalmaz, így a tétlenséggel töltött idő alatti fogyasztás számottevően csökkenni fog.

 

 

Eddig leginkább driver optimalizálásról és finomhangolásról beszélhettünk, de az szoftverek szerkezete is meg fog változni. A Metro alkalmazások rendelkeznek egy háttér taszkkal, melyet úgy készítenek el, hogy a lehető legcsekélyebb energiaigény mellett végezze el a szükséges feladatokat. A Metro alapelve lesz, hogy leginkább az fog futni, ami éppen a képernyőn van, persze háttérfeladatok is teljesülnek közben, de ha egy alkalmazásnak nincs háttér tevékenysége, akkor egyszerűen nem kap egy mikroszekundumnyi CPU időt sem, így áramot sem fogyaszt majd. Azért megmarad – legalábbis a hamarosan megjelenő Consumer Preview verzióban – az alkalmazások bezárásának lehetősége, de többé nem kell semmit becsukogatnunk csak azért, hogy spóroljunk az akkumulátorral.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.