Hirdetés

East-tec Eraser 2014 - Adat-megsemmisítés felsőfokon

|

Visszaállíthatatlanul letörölhetjük személyes és üzleti adatainkat a segédprogram segítségével, melynek a PC World magazin számára készült, speciális változatát augusztusi számunknak olvasói negyedévig használhatják.

Hirdetés

Sajnos egy törlés nem törlés, a Windows beépített megoldása fizikailag nem tünteti el a lomtárból kidobott fájlokat, csak az arra mutató vektorokat állítja át, így az információk könnyedén visszaállíthatók a bitek felülírásáig. Ha használtan értékesítjük gépünket, vagy csak szeretnénk véglegesen eltávolítani dokumentumainkat, internetes előzményeinket, a rendszer e képessége problémát és kellemetlen adatvédelmi rést jelenthet, amely hiányosságot speciális adat-megsemmisítő szoftverekkel kiküszöbölhetjük. Az East-tec programja egy a professzionális törlőprogramok közül: nemcsak böngészőnk teljes előzményeit likvidálja, hanem körbenéz a Windowsban és a merevlemezeken is. Az üresnek hitt háttértárblokkokat beállítástól függően akár hét menetben is képes üres adatokkal felülírni, hogy garantálja védelmünket.

 Bár a program nem kínál magyar nyelvet, a tetszetős kezelőfelület használatán nem nehéz kiigazodni. A Dashboard menüben az állapotfrissítéseket tekinthetjük meg, a Privacy Guard alatt pedig az automatikus, általános takarítást kezdeményezhetjük (a böngészők mellett a windowsos programok és a rendszerelőzmények is támogatottak). A Basic mód az alapbeállítások alapján kezdeményezi a szkennelést, az Advancedben mi magunk szabhatjuk testre, hogy mi következzen. Az Erase Files & Folders értelemszerűen azokat a konkrét fájlokat és mappákat semmisíti meg biztonságosan, amiket kiválasztunk merevlemezünkről. Egy fájl mellett többet vagy akár egész mappákat (almappákkal együtt) is képesek vagyunk így biztonságosan törölni.

Hatékony metódusokAz adatok megsemmisítésének ideje mindig attól függ, mennyire törekszünk a biztonságra. A szoftver egytől hét menetig dolgozik, a sima megsemmisítés mellett többek között a NAVSO, az orosz GOST, az amerikai DoD és a német VISTR szabványok is támogatottak, és a Gutmann 35 menetes módszer is. Természetesen nagy mennyiségű adat esetén jobb, ha éjszaka hagyjuk dolgozni a programot.

 A törlés futása után az adat-visszaállító szoftverek sem tudnak mit kezdeni fájljainkkal. Még jobb, hogy a program a böngészők (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, stb.) előzményeit is teljes mértékben kitakarítja helyettünk. Bár erre alapesetben nem kell külön szoftver, a jelen alkalmazás nemcsak alapos, testre is szabhatjuk, hogy mitől akarunk végleg megszabadulni. Ugyanígy válogathatunk az alkalmazások között, amelyeknél hasonló hatékonysággal tüntethetjük el a használat nyomait.

Mindent eltörölniA program extrái közé sorolható a feladatüzemező funkció, segítségével automatikusan, előre beállítva futtathatjuk le a biztonságos megsemmisítéseket. Jó hír, hogy itt részletesen megadhatjuk egyéni beállításainkat.

 

 

A komplexitás keretében a megszokottakon felül az asztali e-mail-kliensekkel letöltött leveleket is meg tudjuk semmisíteni, de a végpontvédelmi szoftvereket és a Windows 8-ra írt appokat is belevehetjük a folyamatba. Szintén ráadás az úgynevezett Media Wiper, aminek lényege, hogy biztonságosan megsemmisíti 64 gigabájtos korlátig a hordozható adattárolók tartalmát. Egyszerre több adathordozóval is elbánik a program, amely a feladatok befejezésekor tetszés szerint automatikusan bezáródhat, vagy leállíthatja gépünket.

 

Hirdetés

 

Jó hír, hogy a Windows rendszerek közül az összes támogatott, a masinát pedig csak minimálisan terheli le a program. Némi angollal a kevésbé tapasztaltak is könnyedén gondoskodhatnak a tetszetős kezelőfelületen adataik biztonságos megsemmisítéséről, ráadásul az ütemezővel ellátott alkalmazás még jelszóval is védhető. Bár magát a biztonságos fájlmegsemmisítést ingyenes alternatívákkal is könnyen megoldhatjuk, az east-tec Eraser 2014 nagyon komplex és hatékony csomagban kínálja az adatmegsemmisítési lehetőségeket, amit az augusztusi PC World olvasói 90 napig ingyen használhatnak.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár