Hirdetés

Ég veled, Windows XP!



|

A mai napon nyugdíjba vonul minden idők legsikeresebb operációs rendszere.

Hirdetés

A mai nap történelminek nevezhető az informatika történetében, hiszen a Microsoft magyar idő szerint az esti órákban kiadja a Windows XP utolsó biztonsági javításait, ezzel pedig véglegesen megszünteti az OS kiterjesztett terméktámogatását. A mai javító kedd után csak a Custom Support programban résztvevő, elképesztő összegeket a patchelésért kifizető kormányok és vállalatok kaphatnak frissítéseket hozzá.
 

Hirdetés


A Windows XP minden idők legsikeresebb operációs rendszere: az eredetileg 45 millió sornyi forráskódból fordított szoftver 2001. október 25-én vált általánosan elérhetővé, amely 12 éve, 5 hónapja és 2 hete volt. Sajnos az eladott licencek számáról nincs információ, azonban a Microsoft állítása szerint a forgalmazása során olyan 1 milliárd számítógépre lett előtelepítve.
 


A NetMarketShare adatai alapján nemzetközi szinten a „Whistler” kódnevű termék 2007 novemberében ért a csúcsra, ekkor a netezésre használt számítógépek 83,78 százalékán futott az OS. Szintén a NetMarketShare szerint márciusban globálisan 27,69 százalékos volt a részesedése, míg a Gemius Ranking szerint március utolsó hetében hazánkban 27,14 százalékot hasított ki a tortából. Viszont utóbbi statisztikát torzítja, hogy az iOS (3,67%), Android (9,61%) és Windows Phone (0,67%) is benne van a listában.


Jelenleg a Windows XP Kínában a legelterjedtebb, a helyi számítógépek bő felén fut az operációs rendszer.


Új utakon

A Windows XP technikai szempontból mérföldkő volt a Microsoft számára, ugyanis ez a szoftver egyesítette a fogyasztói és üzleti felhasználóknak szánt Windows termékcsaládokat, így már mindkettő a 32 bites kódokat tartalmazó Windows NT kernelre épült. A korábbi otthoni felhasználóknak szánt Windowsok (95, 98, 98SE, ME) hibridek voltak, rengeteg 16 bites komponenst tartalmaztak. A Windows XP-ből egyébként készült két 64 bites kiadás is: a Windows XP 64-Bit Edition Intel Itanium (IA-64) platformra volt elérhető, míg a Windows XP Professional x64 Edition az AMD X86-64 utasításkészletű központi egységeken futott.
 


A Windows XP elsőre is látványos újdonságát a Luna névre keresztelt kezelőfelülete jelentette: ez sokkal esztétikusabb volt a korábbi Windowsokénál, viszont a különféle opciók helyének átrendezése miatt keresgélni kellett benne a megszokott funkcionalitásokat. A Start menü szintén új elrendezést kapott, bár vissza lehetett állni a régi verzióra.


A csini új ruha és átrendezett menük természetesen nem mindenki tetszését nyerték el, főként a power userek nem tartották elég komolynak a „Fisher-Price” megjelenést. Ezen felül sokat hangoztatott panasz volt, hogy a szoftver megpróbálja a kezüknél fogva vezetni őket, plusz a kiadásakor igen komoly számítógép kellett a futtatásához: minimum 233 megahertzes processzor, 64 MB RAM, 1,5 GB szabad hely, SVGA kijelző, CD-ROM olvasó. A kezdetekben nem is fogyott túl jól a platform, részben mivel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után a Microsoft az eredetileg óriásira és hivalkodóra tervezett reklámkampányának visszafogása mellett döntött.


Az XP további fontosabb újdonságai (beleértve a szervizcsomagok által hozottakat is): Internet Explorer 6, beépített tűzfal, Universal Plug-n-Play, ClearType betűsimítás, rendszer-visszaállítás, az IPv6 és USB 2.0, támogatása, oldalpanelek a rendszerablakokban.


Hova tovább?

A még mindig Windows XP-t futtató számítógéppel rendelkezőknek innentől kezdve nem javasolható az operációs rendszer használata, hiszen nem érkeznek hozzá biztonsági frissítések. A lehetőségek köre a meglévő hardver és pénztárca fényében változóak: a nagyon elavult netezős PC-k esetében valamelyik kis erőforrásigényű Linuxra való átállás az egyetlen járható út, míg a modernebb hardverek esetében a Windows 8.1-re való frissítés is megoldható lehet. Forgalmazásának befejezése miatt Windows 7-re már nem lehetséges a közvetlen upgrade, bár egyes üzletekben még van raktáron néhány licenckulcs.
 


Az elkövetkező hónapokban Start menüt kapó Windows 8-cal nem rokonszenvezők Windows 7-es számítógépet újonnan és használtan egyaránt vásárolhatnak, plusz mélyebb pénztárca esetén az Apple laptopjait és asztali gépeit sem érdemes figyelmen kívül hagyni.


Ég veled, Windows XP!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.