Hirdetés

Égben a Word magyar atyja



|

Vizuális szövegszerkesztőt és sok minden mást adott a világnak Charles Simonyi. Karrierje irigylésre méltóan érdekes és gazdag, hadd legyünk hát inkább rá büszkék, mint Anettkára.

Hirdetés

Mint arról széles körben értesülhettünk, Charles Simonyi magán űrutazása sikeresen kezdetét vette szombaton. Kazahsztánból indult útnak egy Szojuz űrhajó fedélzetén a Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomás irányába. Az érkezés ma 18:30-ra (GMT) várható, bárki megtekintheti majd élőben a http://www.charlesinspace.com/ weboldalon.


Ennél is érdekesebb lehet néhány mérföldkő felemlegetésével végigjárni Simonyi úr szoftver karrierjét. Meglepően érdekes dolgokat találhatunk benne, és ha valaki eddig irigyelte volna az űrutazás miatt, hát ezután talán még inkább fogja.


A budapesti születésű Simonyi a XEROX SPARC köreiben emelkedett kiválóságra az 1970-es években, mikor is a figyelemre méltó cég műhelyeiből került ki a számítástechnikában előremutató találmányok jelentős része. Ma is ebből él a PC-s szoftveripar, gondoljunk csak például a grafikus felhasználói felületre.

 

 

xeroxaltodesktop.jpg

 

 

Simonyi úr ottléte alatt személyesen a Bravo szövegszerkesztő kifejlesztésén fáradozott, mely a világ első WYSIWYG (amit látsz, azt kapod) szövegszerkesztője volt. Ha akkoriban valakinek elmesélik, hogy számítógépben, grafikus felületen úgy szerkesztheti a dokumentumot, ahogy a lapon azt majd látja, akkor nem irigykedett, inkább hitetlenkedett volna az illető. A Bravo a Xerox Alto számítógépen futott, mely alább látható. Az 1973-ban megépített kísérleti konfigurációban 128 MB RAM volt és 2,5 megabájtos cserélhető kazettába épített merevlemez is - ilyen paraméterekkel 15 évvel később sem sok PC dicsekedhetett. Egér és lézernyomtató mellett Ethernet csatlakozással is felszerelték. Monokróm monitorját nem egy frusztrált munkatárs állította oldalra, álló (portrait) megjelenítővel tervezték a rendszert.

 

 

xeroxaltoportrait.jpg

 

 

1980-ben már a Microsoftnál kamatoztatta tovább innovatív tapasztalatait és ötleteit Simonyi, először, mint programozási nyelvek fejlesztője, 1981-től már mint az előremutató szoftverfejlesztések igazgatója. Nagy részben munkájának is köszönhető, hogy a Microsoft belemerülhetett a produktivitást célzó modern szoftverek fejlesztésébe. Mindenesetre ő volt a Word atyja, melyet a Bravo tapasztalatain okulva fejlesztett ki. Eredetileg Multi-Tool Wordnek keresztelték volna a programot, a végleges név nekünk jobban tetszik.
Simonyi nevéhez fűződik a Mac platformra már 1985 ben bemutatott Excel is. A mára igen elterjedt táblázatkezelő a régebbi, kevéssé ismert Microsoft termék, a sikertelen Multiplan helyébe lépett.

 

Mellesleg Simonyi úr 1981-ben megkapta a cég részvényeinek 1,5 százalékát, ami gyakorlatilag milliárdossá tette, ezért is engedhette meg magának 2007-es űrutazását. 25 millió USD körüli kiadását sokan vetnék a szemére, mint olyan pénzt, melyet önzetlenebb célokra is fordíthatott volna. Talán ők nem tudják, hogy Mr. Simony mindig is megrögzötten emberbarát volt, és messze többet költött jótékonyságra, mint a jelenlegi utazás ára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.