Hirdetés

Egy ártalmatlannak induló esti böngészés veszélyei



|

Egy alig egy soros kód html oldalakba való beillesztésével bárki hozzáférhet gépünkhöz ugyanúgy, mint maga az operációs rendszer.

Hirdetés

Az illetéktelenkedő kód akár programokat és fájlokat is megnyithat. Ehhez a rossz szándékú embernek nem kell mást tennie, mint a trükkös kódot beilleszteni egy weboldalba és feltölteni az internetre, majd ha egy gyanútlan látogató az érintett oldalra téved - már kész is a baj.



Aki szeretné tesztelni, hogy az említett hiba az ő gépén is működik-e, az kattintson a kicsit lejjebb található "calc.html" linkre úgy, hogy az Internet Explorer nyíljon meg. Az oldal megnyitása után nem fog senki látványos dologra bukkanni, mindössze annyi történik, hogy az oldal felbukkanása után nem sokkal a számológépe is aktiválja magát. A példa mindössze ennyiből áll, kárt nem okoz a gépben, de szemléltetésnek bőven elég így is.

 

Lehet tenni valamit a védelem érdekében? A válasz: igen, lehet.
Sajnos sok más hibával szemben itt semmit nem érünk el azzal ha
letiltjuk böngészőprogramunkban az ActiveX-eket és az Active
Scripting-et, hanem a probléma átmeneti orvoslásához kövessük az alábbi lépéseket:



A "Start" menü - "Futtatás" sorába írjuk be a "regedit" kifejezést
majd nyomjunk "ENTER"-t. A megjelenő regisztrációs adatbázisban keressük meg az alábbi kulcsot:



HKEY_CURRENT_USER/Software/
Microsoft/Windows/CurrentVersion/InternetSettings/Zones/0



Keressük meg az "1004" DWord nevű bejegyzést, majd az értékét állítsuk át 0-ról 3-ra. Újraindítást nem igényel a művelet, gépünk azonnal védetté válik.



Azért hogy ne legyen teljes az öröm, meg kell említeni, hogy az Internet Explorer nem szereti a fentebb módosított beállításokat és erre böngészés közben többször is figyelmeztet minket. Persze
visszaállíthatnánk a módosított értékeket eredeti állapotukra, de akkor újra támadhatóvá válunk, ezért a hivatalos Microsoft javítás megjelenéséig -- javaslom -- mindenki viselje el az esetlegesen ezzel járó kellemetlenségeket.



PRÓBA

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.