Hirdetés

Egyelőre megmenekült a Java EE környezet



|

Az Oracle állítólag megkezdte a zárt forráskódú utódjának fejlesztését, de most visszakozik.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt bejárta az informatikai sajtót a hír, miszerint az Oracle befejezte a szervereken futó, nyílt forráskódú és közösségi fejlesztésű Java Enterprise Edition-ön való munkát. Ennek hatására a Java EE mögött álló közösség felszólította a vállalatot a helyzet tisztázására, hiszen a technológiát közvetlen és közvetett módon megbecsülhetetlen mennyiségű üzletileg kritikus vállalati szoftver használja, nem hagyhatja csak úgy magára az Oracle.


Hirdetés


Az Oracle most végre megszólalt az ügyben. A vállalat tájékoztatása szerint elkötelezett a Java Enterprise Edition fejlesztése mellett, a következő 8-as főverzió újdonságait a szeptemberi JavaOne konferencián ismerteti majd, addig is még egyeztet a közösséggel a részletek kapcsán.



A The Register szerint ettől függetlenül jól ítélte meg a helyzetet a fejlesztői közösség: az elmúlt hónapokban az Oracle tényleg befejezte a Java EE fejlesztését, a projekten dolgozó programozókat az utódjának elkészítésére állította rá. Az utód ugyan részben a Java EE-re épül, azonban 80-90 százalékban zárt forráskódúnak tervezik. Ennek köszönhetően az Oracle szükség esetén megvédhetné a bíróságon a futtatói környezetet és az API-jait, továbbá általánosságban véve nagyobb kontrollja lenne a felhasználásának körülményei felett.


Az informátorok szerint a Java EE fejlesztésének folytatásáról a most kipattant botrány miatt döntöttek az illetékesek, hiszen kénytelenek voltak belátni, hogy üzleti és reputációs szempontból egyaránt vállalhatatlan következményei lennének a projektből való kiszállásnak.


(Nyitókép: llee_wu)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.