Hirdetés

Egyszerű, mint egy BOT? - Internetszótár II.



|

Szeretnéd megtudni, miért mondják a számítógépedre, hogy egy zombi? Nem érted, miért pikkelnek rád a spamekért, amiket küldesz?

Hirdetés

Az internet hasznos, de sajnos árnyoldala is van. Minimális odafigyeléssel számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Szótárunkkal olyan veszélyekre hívjuk fel a figyelmet, amikkel szinte minden nap találkozhatsz böngészés vagy levelezés közben. (Sorozatunk első része a link alatt található.)

 

BOT (robot)

 

"Egyszerű, mint egy bot" - ez a kifejezés a számítógépes világban is megállja a helyét, ugyanis a botokat eredetileg azért hozták létre, hogy az embert élethűen helyettesítse egyszerű, ismétlődő feladatok elvégzésében.

Sajnos a botokat az internetes bűnözők is felfedezték maguknak, és rájöttek, hogy ezek segítségével távolról irányíthatják a megfertőzött számítógépek ezreit. Ha ez történik, géped látszólag továbbra is működni fog, te csak azt érzékeled, hogy lelassul. Ilyenkor persze nagyon is dolgozik: titokban kéretlen levelek ezreit küldi el másoknak, vagy illegális anyagok szervereként működik.

Mivel mindez a tudtod nélkül történik, az ilyen gépeket szokták zombigépeknek, sok fertőzött gép összekapcsolását pedig zombihálózatnak vagy bothálózatnak nevezni. A „zombisodás” szerencsére elkerülhető, ha megfelelő és frissített vírusvédelmet használsz.

 

 

Scam (internetes csalás)

 

Emlékszel a phising (adathalászat) szóra az előző cikkünkből? Amikor a bűnözők valamilyen trükkel, egy bank vagy hivatal nevében a személyes adataidat próbálják kicsalni tőled? Hát a scam is megpróbál manipulálni, de ezúttal a jó szíved, az együttérzésed kerül célkeresztbe. Egy-egy természeti katasztrófa után, háborúk alatt százával terjednek az áldozatokat, a nyomorúságos körülményeket bemutató, segítségkérő e-mailek. Szörnyű dolog látni a kiszolgáltatottságot, a nélkülözést, ráadásul gyakran ezek a levelek a megszólalásig hasonlítanak egy nemzetközi szervezet hivatalos felkérésére. Ne legyünk elutasítóak, de palimadarak sem! Ha támogatni szeretnénk valakit, keressük fel az általunk választott nemzetközi szervezet hivatalos honlapját, és onnan tájékozódjunk. A segítségkérő levelek jelentős része ugyanis egyszerű csalás.

 

Trójai

 

Ha történelem nem is volt a kedvenc tárgyad, a görögök falova biztosan megmaradt (meg Akhilleusz is Brad Pitt személyében). A program neve híven tükrözi jellemét: valami, ami más, mint aminek látszik. Egy trójai vírus álcázhatja magát ingyenes játéknak vagy csengőhangnak. Te felengeded a gépre (telepíted), ő pedig szabadon garázdálkodhat. Például azt figyeli, hogy milyen billentyűket ütsz le. Ez akkor kezd érdekes lenni, amikor a bankod webcímét ütöd be, mert utána mi következik…? Ne aggódj! Ezután is tölthetsz le ingyenes programokat, csak szerezz be egy jó vírusirtót!

 

Gratulálunk! Az elmúlt két alkalommal jelentős lépést tettél afelé, hogy az internetezés ne váljon bosszúságaid forrásává. A veszélyek megismerése mellett ne felejts el beszerezni egy jó vírusirtót és gondoskodj a frissítéséről! Használj jogtiszta szoftvert, olyat, amihez terméktámogatás is tartozik. Ha van diákod, 50%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a legjobb szoftvereket, így a vírusirtó már csak néhány száz forintba kerül havonta. Otthoni használatra mi az ESET Smart Security programcsomagot ajánljuk, mivel ebben a vírusirtó mellett van tűzfal és levélszemétszűrő is, ami további biztonságot jelent számodra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.