Hirdetés

Éjjel érkezik az Internet Explorer 9



|

A magyar felhasználók kedd hajnaltól tölthetik le a megújult böngésző honosított végleges változatát.

Hirdetés

A redmondi szoftvercég sajtószobája szerint csendes óceáni idő (PDT) szerint este fél hatkor, azaz hazai idő szerint holnap hajnali fél háromkor az SXSW konferencián hivatalosan is elrajtol az Internet Explorer 9 végleges verziója, amelynek a honosított kiadása a Microsoft Magyarország tájékoztatása szerint kedden hajnali hat órától lesz letölthető a web szépsége elnevezésű oldalról.

 

Az új Interner Explorer

 

A megújult böngésző a Windows 7-ben megjelent hardveres gyorsítás kiaknázásával gyorsítja fel az internetezést. A gyorsaság mellett a szépségre is nagy hangsúlyt fektettek a fejlesztők: az IE9 több mint 2000 változtatást tartalmaz a tavaly szeptemberben megjelent béta kiadáshoz képest. A Microsoft a Windows 7 használata során keletkező telemetriás adatokra, azaz felhasználók tízmillióinak internetezési szokásaira támaszkodva alkotta meg alkalmazását, amely nemcsak a gyors JavaScript-motorjával, hanem intuitív kezelőfelületével is segíti a felhasználók munkáját.

A böngészővel a weboldalakat már úgy is kezelhetjük, mintha azok szabályos, a számítógépre telepített, könnyen kezelhető alkalmazások lennének. Az alkalmazásba bekerült a weboldalak letűzésének és az Ugrólisták használatának a lehetősége, amelyek révén a különböző honlapok használata és kezelése olyan egyszerűvé válhat, mint bármilyen más asztali programé.

 

Weboldalak, mintha programok lennének

 

Az Internet Explorer 9 emellett követi az Internet Explorer 8 által kikövetett utat, azaz az IE6 és 7 örökségét elhagyva, a Microsoft komoly hangsúlyt fektetett a webes szabványok betartására. Így az új verzióvall talán eltűnhetnek a weboldalak kódjaiban megbújó „If (IE) then…ELSE" elágazások, és valódi böngésző-független szolgáltatások jöhetnek létre. John Hravtin, az IE9 vezető fejlesztője budapesti látogatásakor kérdésünkre elmondta, hogy helyükre olyan új elágazások kerülhetnek, mint az „If [Canvas]…else”, mikor a különbségtétel már nem a böngészők alapján, hanem a képességek szerint fogalmazódik meg. „A fejlesztés során fontos volt a közös jelölőnyelv használata is, amellyel biztosítjuk, hogy a fejlesztők által írt oldalak böngészőtől függetlenül ugyanúgy jelenhessenek meg. Ennek jegyében az átdolgozott motort igyekeztünk szabványkövetőre megírni. A W3C konzorcium iránymutatásait vettük alapul, amely iparági sztenderdet biztosít” – mondta John Hrvatin. Majd az idő eldönti, hogy valóban feleslegessé válnak-e az "if IE" kitételek a 9-as kiadás érkezésével.

 

Hardveres gyorsítás

 

Főbb újdonságok

 

• Tálcára letűzhető weboldalak: Mivel sok felhasználó legalább olyan gyakran használ egy-egy weboldalt, mint hagyományos, telepített programokat, ezért logikus, hogy előbbiek ugyanúgy egy kattintással elérhetők legyenek. Ennek érdekében az IE9 használatával az emberek letűzhetik kedvenc weboldaluk ikonját a tálcára.
• Ugrólisták: A letűzött weboldalakra az egér jobb gombjával kattintva egy új menü, az úgynevezett Ugrólista jön elő, amely az adott oldal speciális funkcióihoz enged közvetlen hozzáférést – például Facebook-on az üzenetküldéshez.
• Több weboldal letűzése egyszerre: Egy letűzött ikonhoz akár több weboldal is beállítható, amelyek egy kattintásra, egyszerre nyílnak meg. Ezzel a funkcióval könnyedén létrehozhatók speciális feladatra szánt weboldal-csoportok, például hírolvasásra, szórakozásra vagy munkára.
• A grafikus kártya erejének kiaknázása: A PC-k számítási teljesítményének jelentős részét ma már nem a processzorok, hanem a grafikus kártyák adják. Az IE9 az egyetlen olyan böngésző, amely teljes mértékben kihasználja a hardveres gyorsítás lehetőségét, azaz gyakorlatilag felszabadítja a számítógép teljesítményének az internetezés szolgálatába eddig nem állított 90 százalékát.
• HTML5-kompatibilitás: A HTML5 szabvány számos korábban megvalósíthatatlan lehetőséget nyújt a weboldalak fejlesztői számára – a Microsoft teljes mértékben elkötelezett ezek iránt (a szabvány még nem végleges).
• SmartScreen Filter: A SmartScreen Filter naponta mintegy hárommillió, azaz eddig összesen több mint 1,2 milliárd adathalász támadást és kártevőt szűrt ki, az NSS vizsgálata alapján hatékonyan védelmezve ezzel a felhasználót.
• Tracking Protecton: A Tracking Protection használatával a felhasználók “láthatatlanná válhatnak” az általuk nemkívánatosnak nyilvánított oldalak előtt, így azok nem lesznek képesek információkat gyűjteni róluk és az interneten folytatott tevékenységeikről.
• Szabványok tisztelete: Az Internet Explorer 9 a HTML5-ön kívül is számos szabványt és megoldást támogat, beleértve például a CSS3-at vagy az EcmaScript5-öt.

 

Integrálódott JavaScript-motor

 

Az Internet Explorer 9 Windows 7 (RTM és SP1), Windows Vista (SP2) és Windows Server 2008 (SP2 vagy újabb, illetve R2) operációs rendszereken érhető el, míg XP-n nem. A végleges verzió március 15-én kedden, hajnali 6 órától lesz letölthető a Microsoft weboldaláról, illetve a awebszepsege.hu oldalról. A böngésző Windows Phone 7 telefonokra várhatóan 2011 második felében érkezik majd.

 

Már terjed

 

A Microsoft tájékoztatása alapján az Internet Explorer 9 korábbi verzióit már több mint 40 millió alkalommal töltötték le, így a világ leggyorsabban terjedő béta állapotú böngészője lett, amelynek piaci részesedése a Windows 7-et futtató számítógépek körében már elérte a 2 százalékot. Nemcsak a felhasználók, hanem a partnerek is felismerték az új generációs böngésző előnyeit, ezért már több mint 1000 weboldal – köztük a Facebook, a Videa.hu vagy például a CNN – alakított ki olyan megoldásokat, amelyek kihasználják az újdonságban rejlő lehetőségeket.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.