Hirdetés

Elég gyors a böngészője? Tesztelje le!

|

A Futuremark eddig leginkább a játékokra és grafikai, számítási feladatokra igényes alkalmazásokra optimalizált rendszertesztjéről, a 3DMark-ról lehetett ismerős. Most azonban ingyen megtudhatjuk tőlük azt is, milyen gyors a böngészőnk.

Hirdetés

A Peacekeeper weboldalán először egy vidám felület és egy nagy, zöld, mindenáron megnyomásra ingerlő gomb fogad, de mielőtt leteszteljük saját browserünket, az már innen kiderül, milyen böngészők a legnépszerűbbek - persze azok közül, akik tulajdonosai már felkeresték a Peacekeepert. Itt egyértelműen a Firefox a győztes, de nagyon szorosan lohol mögötte a Chrome, és csak harmadik az Internet Explorer (rosszmájúak mondhatják úgy is: az explorer tulajdonosok hozzászoktak ahhoz, hogy nem a legpörgősebb böngészőt választották).

20091203-peacekeeper-bongeszo-teszt-01.jpg


No, de térjünk rá a tesztre, nyomjuk meg a hívogató zöld gombot. Persze ezt célszerű úgy megtenni, hogy bezárunk minden más böngészőablakot, hogy az azokban futó egyéb beépülők ne befolyásolják az eredményt. Pár gyors és automatikus letöltési és telepítési ablak után (melyeket nyugodtan engedélyezzünk) elindul maga a teszt, amely hat részből áll.

A tesztek elsősorban a HTML és JavaScript funkciókat érintik, tehát a Futuremark alkalmazása nem figyeli a W3C szabványok megfelelőségét vagy a Flash és egyéb beépülők gyorsaságát. A módszer miértje az, hogy a legfontosabb és leginkább látogatott oldalak - YouTube, Gmail, Facebook - böngésző-igényeit vették alapul, így a teszt lényege tisztán annak kiderítése, hogy browserünk ezen alapfunkcióknak hogyan tud eleget tenni.

A szövegelemzési gyorsaság, a DOM (Document Object Model) kezelés, a táblázatok, formok, keresések és login scriptek használata automatikusan, egy belső ablakban történik, miközben a képernyő felső részén egy kis csíkon láthatjuk, mennyi idő van még hátra a folyamatból. Persze nem is lenne igazi Futuremark teszt, ha nem csempésztek volna be pár gépizzasztó másodpercet. A HTML és Java grafika kezelése bizony egy átlagos böngészőn sem fut majd végig szaggatás nélkül, és van egy teljesen új tesztsorozat is, amely a böngésző komplex grafikai funkcióit próbálgatja. Ez az úgynevezett Canvas technológia, amely még fejlesztés alatt áll (éppen ezért a teszt végleges eredményeibe nem is számít bele az itt elért pontszám) - ez tulajdonképpen grafika és mozgókép kezelése mindenféle külső plugin nélkül. Izzasztja is rendesen a browsert, mozi helyett inkább képregényes az élmény.

A végeredményt körülbelül öt perc alatt kapjuk meg - ez alatt az idő alatt egy rövid hardverteszt is lefut a háttérben, mivel a böngészősebességet gépünk állapota is befolyásolhatja, így a tesztnek tudnia kell, milyen processzor, mennyi memória, és milyen grafikus kártya dolgozik a gépházban. Az eredmény egy relatív pontérték, amely alatt rögtön meg is kapjuk a manapság elterjedt böngészők átlagos eredményeit, ráadásul kapásból három mérési környezetben.

20091203-peacekeeper-bongeszo-teszt-02.jpg


Mindamellett, hogy mindenki számára tanulságos lesz saját eredménye, érdemes erre a referenciatáblázatra is vetnünk néhány pillantást. A Futuremark tesztje szerint bizony a legújabb, béta verziós Chrome böngésző vezet, magasn előnnyel. A második helyen - néhányunk meglepetésére - a Safari 4-es verziója foglal helyet. A legfrissebb, 3.5-ös verziószámú Firefox csupán a hatodik helyen, a középmezőnyben lohol, még a 10-es Opera és az egy generációval ezelőtti, 2.0 verziójú Chrome is megelőzi. Az Internet Explorer csúfos sereghajtó szerepre kényszerült, a hetes verziót a nyolcas is csak épphogy előzi meg.

Nos, ön elégedett a saját eredményével? Vagy netán mégiscsak böngészőt kéne váltani?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.