Hirdetés

Elérhetetlen titkosított fájlok



|

Hirdetés

Mit tegyek, hogy újra olvashatók legyenek ezek a dokumentumok? A Windows 2000-ben jelent meg először mappáink és állományaink fájlrendszer szintű titkosítása, amit EFS-nek (Encrypted File System) hívnak. A titkosítás során egy egyedi kulcs jön létre, amelyet feltétlenül biztonságba kell helyeznünk, mielőtt újratelepítjük a Windowst! A mentést az alábbi módon végezhetjük el: a Start menü Futtatás ablakába írjuk be az mmc parancsot, és nyomjuk meg az [Enter] gombot.

A megjelenő ablakban használjuk a Fájl menü Beépülő modul hozzáadása/eltávolítása funkcióját, majd a panel alján kattintsunk alul a Hozzáadás gombra. A listán jelöljük ki a Tanúsítványok elemet, és kattintsunk a Hozzáadás gombra. Ismét egy panel ugrik fel egy kérdéssel, itt válasszuk a Saját felhasználói fiókom pontot, majd mindhárom ablakot zárjuk be a megfelelő kattintásokkal. A megjelent ágon, a Személyes csoporton belül lépjünk a Tanúsítványok mappába. A jobb oldali ablakban láthatók saját tanúsítványaink, melyek közül kattintsunk duplán a saját profilnevünkkel ellátott elemre.

A Részletek fülön, a jobb alsó sarokban, a Másolás fájlba gomb aktiválásával megjelenik az exportáló varázsló, melynek kérdéseire válaszolva elkészíthetjük a biztonsági másolatot. Ezt a fájlt használhatjuk fel majd újratelepítés után: csak kattintsunk rá kétszer, és az importáló varázsló elvégzi a kulcs érvényesítését.

Ha titkosítás után nem mentettük volna el az azonosítót, maradt még egy esélyünk: a parancssorba írt cipher /u /n parancs segíthet a korábban lekódolt állományok visszaállításában, ám ez nem mindig jár sikerrel! Ha a cipher sem segített, akkor sajnos állományaink örökre a feledés homályába veszhetnek. Az EFS és a cipher működéséről bővebben a Microsoft oldalán olvashatunk: hopp.pcworld.hu/745

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.