Hirdetés

Elhunyt Dennis Ritchie, a C nyelv és a Unix atyja



|

Akik tanultak C programozást, azok jó eséllyel olvasták Ritchie tankönyvét.

Hirdetés

Dennis Rihie, a C programozási nyelv feltalálója és a Unix operációs rendszer társszerzője 70 éves korában elhunyt. Hosszú betegség után, 2011. október 8-án, szerdán érte a halál.

 

Az IBM PC jelentősége például közismert, de a C nyelvet általában nem úgy tartják nyilván a laikusok, mint a számítástechnika egyik alapkövét. Pedig tehetnék, hiszen a C volt az első programozási nyelv, mely biztosította a platformok közötti forráskód hordozhatóságot és alkalmasnak bizonyult akár operációs rendszerek kódjának fejlesztésére is, sőt, némi továbbfejlesztéssel (gondoljunk a C++-ra) ma is az és használatos. Aki programozói tanulmányainak legelején túljutott a rövid Turbo Pascal korszakon, az következő akadályként vehette a C nyelvet, melyhez az egyik legnépszerűbb könyvet is a nyelv alkotója, Dennis Ritchie jegyezte társ-szerzőként (Az eredeti nyelven The C Programming Language címet viselő könyv másik szerzője Brian W. Kernigham, első kiadása 1978-ban látott napvilágot.)

 

 

 

Ritchie a C-t a Bell Laboratories-ben fejlesztette ki, hogy rendelkezésükre álljon egy programozási nyelv a Unix operációs rendszer alatt. A Unix-on Ken Thompsonnal, a C++ kifejlesztőjével vállvetve dolgoztak. Említett munkásságukért mindketten megkapták 1990-ben az IEEE Richard W. Hamming Medal kitüntetését, majd 1999-ben a National Medal of Technology elismerést is.

 

 

 

A C nyelvet és utódait ma operációs rendszerek, alkalmazások mellett beágyazott rendszerek (pl. autók fedélzeti számítógépei) programozására is használják. PC-s környezetben ma leginkább a C++, azaz a C objektumorientált változata használatos. Mindkét nyelv magas szintű, ugyanakkor struktúrájuk lehetővé teszi a hardverközeli programozást is. Utasításaikat fordító alakítja át az adott platform számára közvetlenül érthető bináris kóddá. A C számos nyelv tervezőjét megihlette, a Java, a PHP, a Delphi és a C# (C Sharp) ugyan mind eltérő alapokra épülnek, de érezhető rajtuk a C logikájának hatása. A Unix alapjaira számos nyelv épül, köztük a nyílt forráskódú Linux és a keményen fizetős Apple OS X is.

 

Dennis MacAlistair Ritchie Bronxville-ben (Now York) született 1941. szeptember 9-én. New Jersey-ben nőtt fel, ahol apja, Alistair Ritchie telefonközpontos mérnökként dolgozott a Bell Laboratories-nél. Dennis M. Ritchie a Harvard University hallgatója volt és fizikus diplomát szerzett 1963-ban.

 

Jeong Kim, az Alcatel-Lucent Bell Labs elnöke nyilatkozatban emlékezett meg Ritchie-ről: „Dennist nagyon szerették kollégái az Alcatel-Lucent Bell Labs-nél, személye nagyban hiányozni fog. Igazi inspirációt jelentett valamennyiünk számára és nem csupán teljesítménye miatt, hanem de azért is, amit jelentett barátként, feltalálóként, alázatos és kegyes emberként. Legmélyebb együttérzésünket szeretnénk kifejeznie a Ritchie család felé és mindazok irányába, akiket Dennis valamiként érintett."

 

 

 

Ritchie nyílt szellemisége és munkássága nyomán fejlesztők generációi jártak és járnak ma is, a számítástechnikára gyakorolt hatása valószínűleg emberöltőkig köszön még ránk tanulmányaink emlékei közül, régi és új operációs rendszerekből, programozási nyelvekből, tankönyvekből.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.