Hirdetés

Elhunyt Dennis Ritchie, a C nyelv és a Unix atyja

|

Akik tanultak C programozást, azok jó eséllyel olvasták Ritchie tankönyvét.

Hirdetés

Dennis Rihie, a C programozási nyelv feltalálója és a Unix operációs rendszer társszerzője 70 éves korában elhunyt. Hosszú betegség után, 2011. október 8-án, szerdán érte a halál.

 

Az IBM PC jelentősége például közismert, de a C nyelvet általában nem úgy tartják nyilván a laikusok, mint a számítástechnika egyik alapkövét. Pedig tehetnék, hiszen a C volt az első programozási nyelv, mely biztosította a platformok közötti forráskód hordozhatóságot és alkalmasnak bizonyult akár operációs rendszerek kódjának fejlesztésére is, sőt, némi továbbfejlesztéssel (gondoljunk a C++-ra) ma is az és használatos. Aki programozói tanulmányainak legelején túljutott a rövid Turbo Pascal korszakon, az következő akadályként vehette a C nyelvet, melyhez az egyik legnépszerűbb könyvet is a nyelv alkotója, Dennis Ritchie jegyezte társ-szerzőként (Az eredeti nyelven The C Programming Language címet viselő könyv másik szerzője Brian W. Kernigham, első kiadása 1978-ban látott napvilágot.)

 

 

 

Ritchie a C-t a Bell Laboratories-ben fejlesztette ki, hogy rendelkezésükre álljon egy programozási nyelv a Unix operációs rendszer alatt. A Unix-on Ken Thompsonnal, a C++ kifejlesztőjével vállvetve dolgoztak. Említett munkásságukért mindketten megkapták 1990-ben az IEEE Richard W. Hamming Medal kitüntetését, majd 1999-ben a National Medal of Technology elismerést is.

 

 

 

A C nyelvet és utódait ma operációs rendszerek, alkalmazások mellett beágyazott rendszerek (pl. autók fedélzeti számítógépei) programozására is használják. PC-s környezetben ma leginkább a C++, azaz a C objektumorientált változata használatos. Mindkét nyelv magas szintű, ugyanakkor struktúrájuk lehetővé teszi a hardverközeli programozást is. Utasításaikat fordító alakítja át az adott platform számára közvetlenül érthető bináris kóddá. A C számos nyelv tervezőjét megihlette, a Java, a PHP, a Delphi és a C# (C Sharp) ugyan mind eltérő alapokra épülnek, de érezhető rajtuk a C logikájának hatása. A Unix alapjaira számos nyelv épül, köztük a nyílt forráskódú Linux és a keményen fizetős Apple OS X is.

 

Dennis MacAlistair Ritchie Bronxville-ben (Now York) született 1941. szeptember 9-én. New Jersey-ben nőtt fel, ahol apja, Alistair Ritchie telefonközpontos mérnökként dolgozott a Bell Laboratories-nél. Dennis M. Ritchie a Harvard University hallgatója volt és fizikus diplomát szerzett 1963-ban.

 

Jeong Kim, az Alcatel-Lucent Bell Labs elnöke nyilatkozatban emlékezett meg Ritchie-ről: „Dennist nagyon szerették kollégái az Alcatel-Lucent Bell Labs-nél, személye nagyban hiányozni fog. Igazi inspirációt jelentett valamennyiünk számára és nem csupán teljesítménye miatt, hanem de azért is, amit jelentett barátként, feltalálóként, alázatos és kegyes emberként. Legmélyebb együttérzésünket szeretnénk kifejeznie a Ritchie család felé és mindazok irányába, akiket Dennis valamiként érintett."

 

 

 

Ritchie nyílt szellemisége és munkássága nyomán fejlesztők generációi jártak és járnak ma is, a számítástechnikára gyakorolt hatása valószínűleg emberöltőkig köszön még ránk tanulmányaink emlékei közül, régi és új operációs rendszerekből, programozási nyelvekből, tankönyvekből.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.