Hirdetés

Elkésett a Windows 8?



|

Csökken az érdeklődés a Microsoft új rendszere körül. Lehet, hogy a táblagépek piacán már nem tud majd labdába rúgni a Windows? Ez végzetes lenne a szoftvercég számára.

Hirdetés

A Forrester kongatja a vészharangokat a Windows 8-cal kapcsolatban, mivel friss kutatásuk szerint az csak megkésve fog megérkezni azon táblagép-piacra, ahol a jelenlegi piaci szereplők már lassan stabilizálják hídfőállásaikat. A kutatóintézet kérdésére a megkérdezett 2299 amerikai lakosnak csak a 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy Windows 8-as táblagépet preferálna, míg a többség (28 százalék) egy iOS - azaz iPad -, 18 százalék pedig egy androidos eszközt vásárolna, amennyiben alkalma nyílna rá.

 

 

 

 

Ez nem rossz eredmény annak tükrében, hogy a Microsoft új, forradalmárnak szánt platformjának a megjelenéséről még semmi konkrétat nem lehet tudni, ráadásul még a SoC architektúrákra írt technológiai előzetese sem jelent meg. Mégis lesújtóak az eredmények a Microsoft szemszögéből ama tekintetben, hogy fél évvel ezelőtt a Forrester kérdésére még a táblagép-vásárlás iránt nyitott amerikaiaknak a 46 százaléka mondta azt, hogy windowsos táblát venne. Azaz körülbelül 6 hónap alatt a rajongók tábora 21 százalékot zuhant, amelyből leginkább az iOS és az Android tudott profitálni. Előbbi anno még 16 százalékon, míg a Google rendszere 9 százalékon állt.

Aknák a Windows 8 körül

Mi történhetett? Egyrészt szinte biztosan lankadt a Windows 8-cal kapcsolatos lelkesedés, másrészt a késlekedéssel szabad teret kaptak a vetélytársak is, amelyek egyre több és több olyan felhasználóhoz jutnak el, akikben feltámad az igény egy ilyen eszköz birtoklására. Itt van elsőként az iPad, amely megteremtette a táblagép-őrületet, majd nem olyan rég befutott az Amazon táblája is, amely az olcsó árával felhasználók széles tömegének a tetszését nyerte el. Nem véletlen, hogy a karácsonyi hajrában a Kindle Fire abszolút versenyben van az Apple eszközével a rendeléseket tekintve.

 


Mindkét kütyü az újfajta tartalomfogyasztásra épül, hiszen a Fire mögött ott van az Amazon hatalmas áruháza, míg az Apple az iTunes-on keresztül vetélytársához hasonlóan szinte már mindent árul: filmeket, zenéket, könyveket, újságokat, magazinokat, alkalmazásokat és így tovább. A Windows 8 ezen újfajta tartalomfogyasztásra épít, de jelenleg a Microsoft nem képes ilyen gazdag tartalom-kínálatot felmutatni. Annak ellenére, hogy vélhetően az Xbox Live-on és Zune-on elérhető filmeket és zenéket biztosan be fogják húzni valahogy a Windows rendszerekre is (reméljük, hogy nem csak az Egyesült Államokban elsőként). Sőt piactér is lesz, de a tartalom és az alkalmazás kínálat egyelőre a ködbe vész. Az kevés, hogy a felhasználók egy újszerű, Metro UI-s felületen keresztül böngészhetnek - amely egyébként a tartalomfogyasztásra lett kihegyezve - ha egyelőre nem lehet látni azt, hogy milyen tartalmak lesznek a rendszeren. Ráadásul még az sem lehet a Microsoft szokásos mentsvára, hogy ismerős felülettel találkozhatnak a Windows felhasználók, mivel az új rendszer táblás verziójában ikon, asztal és tálca nem lesz.

A Forrester szavaival élve e tényezők alapján valóban úgy tűnhet, hogy a Windows 8 lekéste a táblagép-expresszt, mint ahogyan a Windows Phone 7 is csak nagyon későn indult az Android és az iOS nyomába. Talán túl későn is. "A táblagépeket tekintve a Windows 8 le fogja késni a bulit" - írja blog-bejegyzésében JP Gownder, a kutatóintézet vezető elemzője. A Gartner munkatársa szerint a Microsoft egyáltalán nem tudta gyorsan lereagálni a táblagépek sikerét, így az új piaci szereplők - mint az Amazon és a Barnes&Noble - le tudják szorítani az árakat, átalakíthatják a fogyasztói igényeket, és ami talán a nagyobb gond a redmondi szoftvercég számára: meghatározhatják azt, hogy az emberek miként gondolnak a táblagépekre. "Az Apple, Samsung és mások már piacra dobták a második generációs termékeiket, és vélhetően már a harmadik ciklusnál fognak tartani akkor, mikor a Windows 8 megjelenik" - figyelmeztet a Forrester elemzője.

 

 

 



A DigiTimes információ szerint ez könnyen meglehet. Mivel a lap információi szerint a Windows 8-as táblák legalább 18 hónapig nem fognak kereskedelmi forgalomba kerülni, annak ellenére, hogy a Nokia egyik alkalmazottja korábban 2012 közepére datálta az első eszközök megjelenését. "Az első ARM-alapú processzorokra épülő Windows 8-ak hivatalosan 2012 végén jelenhetnek meg, ám 2013 júniusáig várható a nagyobb dömping" - írja a lap.

Ne temessük még!

Habár a Windows 8 számára több buktató is van, egyelőre nem érdemes a táblagépes rendszert lebecsülni. Egyrészt ha csak a kutatást nézzük, akkor a 25 százalékos rajongói réteg egyáltalán nem rossz egy olyan platform esetén, amely még meg sem jelent. Főként, hogy ezzel sincs sokkal lemaradva az iPad mögött, az androidos eszközöket pedig még meg is előzi. Külön figyelmet érdemel emellett a 24 százalékos bizonytalanok tábora, akiket egy jól sikerült platformmal könnyen meg lehet fogni. A leglényegesebb azonban az apró betűs rész, amely szerint csak azon személyek szerepelnek a kutatásban, akik a megkeresés során "nem zárkóznak el a táblagép vásárlástól". Vélhetően ők egyelőre még mindig a kisebbség, népszerű szóhasználattal élve az első fecskék, akik nyitottak a technológiai újdonságok iránt.

 

 

 

 

 

A világ népességének a zömét azonban nem ők adják, hanem a többi fogyasztó, amely többség vélhetően csak 3-4 év múlva fog elgondolkozni egy táblagép vásárlásán. Akkor viszont már ott lesz a Windows, mint ismerősen csengő név. A Windows Phone 7-nek - pláne a Nokiával való együttműködés miatt - ez egy olyan kapaszkodó, amely alapján pár éven belül akár vezető szereplővé is válhat a mobil platform. Persze addig még sok víz fog lefolyni a Dunán, és simán lehet, hogy az olcsó androidos szereplők mellett nem fog majd levegőhöz jutni sem a Windows 8, sem a Windows Phone 7. Az mindenesetre biztató lehet a redmondi szoftvercég számára már most, hogy még meg sem jelentek a piacon, ezen a fronton is egy Google-Apple-Microsoft csata várható.

S azzal is érdemes számolni, hogy a redmondi szoftvercég valami meglepővel, valami olyan funkcióval fog előállni, amely alapján rögtön feljebb tornázódik majd a rajongói tábora. A Windows név ugyanis még mindig jól cseng, és egy olyan nagyméretű felhasználói tábort jelent, amelynek egyik cég, kiadó, vagy más tartalomgyártó vállalat sem tud ellenállni. E téren várható valami meglepő, valamint az is elképzelhető, hogy a világ fejlesztői rengeteg jó és hasznos alkalmazást szállítanak majd a platformhoz hasonló okok miatt, a gyors meggazdagodás reményében.

A tét nagy, mivel szinte biztosan át fognak alakulni majd a számítógép használati szokások. A mobil eszközök hangsúlyos szerepet fognak betölteni a közeljövőben és a Microsoft nehezen engedheti meg azt, hogy a Windows ne legyen kiemelkedő szereplő e téren.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.