Hirdetés

Elkészült a Mozilla Firefox 21



|

Háromállású Do Not Track kapcsoló került a böngészőbe.

Hirdetés

A Firefoxot használók örömére – vagy legalábbis reméljük nem bánatára – a Mozilla elkészült a böngészőjének 21-es főverziójával. Hírünk írásának idején a szokásos letöltési oldalról még nem volt beszerezhető a legfrissebb stabil verzió, ám az alapítvány FTP szerverére már korábban felkerült a végleges kiadás.


Végfelhasználói szempontból a Firefox 21 legnagyobb érdekessége, hogy a hirdetőcégek követős sütijeinek elutasítására kitalált Do Not Track funkció háromállásúvá vált: az eddigi engedélyezés és tiltás mellé bekerült az információátadás megtagadása, amely rögtön alapértelmezett beállítássá vált. Ezen változás a gyakorlatban valószínűleg nem sok vizet fog kavarni, inkább csak állásfoglalás a Mozilla részéről: nem kívánják az eddigi gyakorlathoz hasonlóan gyárilag bekapcsolva hagyni a követést, ám a tiltásra való átállítással felrúgnák a hirdetőiparral kötött tiszteletben tartási megállapodást.


Ezzel a lépéssel elsősorban Európában hozzák kényelmetlen helyzetbe a hirdetőket, legjobb tudomásunk szerint ugyanis az EU-s jogszabályok alapján az állásfoglalás nélküli állapotot  „nem”-ként kell értelmezniük a reklámcégeknek, még ha a felhasználó nem is tudatosan döntött a mellette. Az érem másik oldala, hogy ugyanezen felhasználók eddig az alapértelmezett engedélyezést sem tudatosan választották.


További főbb fejlesztések: a Firefox már tanácsot adhat a teljesítményének fokozásához, a beépített állapotjelentésnek köszönhetően adatküldéssel hozzá lehet járulni a fejlesztéshez, visszaállíthatóvá váltak az Új oldal fülről törölt tartalmak, ki lettek szedve a History API ősi függvényei, már nem érhető el az E4X JavaScript-kiterjesztés, profilozóval bővült a beépített fejlesztői készlet, támogatottá váltak az „izolált” (scoped) stíluslapok, továbbá a HTML5 main eleme.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.