Hirdetés

Elkészült a Windows 8



|

Hamarosan kiderül, hogy óriási siker, vagy őrületes bukás lesz-e a rendszer.

Hirdetés

Tegnap délután a Microsoft bejelentette, hogy hivatalosan is befejeződött a Windows 8 fejlesztése, ráadásul a legutolsó pletykáknak megfelelően a 9200-as build lett a végleges verzió. Sajnos egész pontosan nem tudni, hogy ez mennyiben különbözik a jelenleg is letölthető Release Preview változattól, ám a hírek szerint időközben csak apró részleteiben csiszolódott sokat a szoftver.


A tájékoztatás szerint az operációs rendszer augusztus 15-én elsőként a Microsoft Developer Network előfizetéssel rendelkező fejlesztők, továbbá a Windows 8 vállalati bevezetéséért felelős rendszergazdák számára válik elérhető. Ezután szeptember elsejéig három lépcsőben minden vállalati ügyfél lehetőséget kap a beszerzésére, végül az otthoni felhasználók október 26-tól kezdve vásárolhatják majd meg a szoftvert.


Kapcsolódó információ, hogy a The Next Web értesülései szerint a Windows 8 RTM állapotba való kerülésével párhuzamosan az operációs rendszer ARM architektúrákon futó (Windows RT) változatából is elkészült a végleges verzió, ám ezt egyelőre nem erősítette meg a Microsoft.

 

Windows 8: mindent vagy semmit

A Microsoft következő generációs operációs rendszerének konkrét működését már számos alkalommal megvizsgáltuk, egyszerűen fogalmazva „rendben van” a szoftver. Amennyiben bekövetkezne a sokak által megjósolt bukása, akkor annak fő oka valószínűleg nem technikai lesz; az igazi veszedelmet a felhasználók beidegződései jelenthetik.


A Microsoft az utóbbi közel két évtizedben – a Windows 95 kiadása óta – noha verzióról verzióra reszelgetett valamit az operációs rendszerének felületén, ám valójában egyik pillanatról a másikra radikálisan még sosem változtattak a szoftveren. Ehhez képest most az érintőkijelzők felé való erőltetett nyitás miatt hipp-hopp a kukában landolt a felhasználók életében eddig központi szerepet betöltő Start menü, helyette pedig a számítógépeken lényegében semmit nem érő Metro felületet kell megszokniuk az ügyfeleknek.


A Microsoft felső vezetése a „Metrót mindenhova!” ukáz kiadásakor valószínűleg nem látta át a helyzetet: nem értették meg, hogy a táblagép egyszerűen nem számítógép, éppen ezért a felhasználók teljesen más funkcionalitás várnak el tőle. Ehelyett nemes egyszerűséggel úgy gondolkodhattak, hogy ha a hagyományos windowsos felületet nem sikerült az érintős eszközökön elterjeszteniük, akkor megfordítják a komplett helyzetet: legyen inkább érintésközpontú az egész, mert azt egérrel és billentyűzettel is lehet kezelni.


Mindez elméletben nem hangzik rosszul, ám az igazság továbbra is az, hogy technikailag nem lehetséges ennyire eltérő beviteli módszerekkel egyaránt jól használható rendszereket tervezni, hiszen mindkét oldalról kompromisszumokat kell kötni a felhasználói felület megalkotásakor. Nem lehet minden igényt egyszerre kielégíteni, végezzenek akármilyen példás munkát a fejlesztésben résztvevő kreatív munkatársak.


Tény és való, hogy a Windows 8 és Windows RT rendszerekkel a Microsoft végre képes lesz ringbe szállni a tabletek piacán, ám gyakorlatilag az asztali Windows radikális megváltoztatása árán. Ez pedig jelen esetben nagy baj, hiszen az átlagos felhasználók általánosságban véve nem kimondottan lelkesednek a változtatásokért, sőt: a többségüket még az sem érdekli, hogy a Windows melyik verziója fut a számítógépükön, csak működjön és kész. Pontosan úgy, ahogy hosszú évek alatt már megszokták.


A Windows 8 esetleges vesztét nem az okozhatja, hogy nehezebb lenne kezelni a korábbi verzióknál, hanem mert újra meg kell tanulni használni, pont emiatt az első kipróbálásakor gyakorlatilag mindenki sokkot is kap tőle. Az átlagos felhasználók egy jókora tábora esetében nagyon valós annak a veszélye, hogy az érintettek pár perc alatt sziklaszilárd negatív véleményt alakíthatnak ki a rendszerről, amelyet aztán úton-útfélen hangosan terjeszteni kezdhetnek.


Ugyan a redmondi cég az utóbbi hónapokban a Windows 8 nyílt tesztelésének lehetőségével, továbbá a folyamatos blogbejegyzéseivel remekül felkészítette a téma iránt érdeklődőket az operációs rendszer startjára, ám az átlagos felhasználók többségét ettől függetlenül teljesen váratlanul fogja érni a szoftver. A Microsoft illetékesei lassan elkezdhetnek imádkozni a preferált isteneikhez, mert ebből így nagy baj lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.