Hirdetés

Elkészült az Elementary OS „Freya”



|

Bárki telepítheti a Mac OS X-es jellegű kezelőfelülettel ellátott Linuxot.

Hirdetés

A Linux iránt érdeklődők valószínűleg hallottak már az elmúlt években az Elementary OS nevű disztribúcióról. A legnagyobb érdekességét a grafikus kezelőfelülete jelenteni, ugyanis a megszokott Gnome, Xfce, KDE és társai helyett a fejlesztők saját megoldásáról van szó, Pantheonnak hívják. A tervezése során a legnagyobb inspirációt egyértelműen az Apple Mac OS X jelentette, ám nem 1:1 másolatról beszélünk, inkább csak az ablakdekoráció és menürendszer koncepciója terén feltűnő a hasonlóság. Ez természetesen ne tartson vissza senkit a kipróbálásától, jó helyről jöttek bele a gondolatok.
 

Hirdetés


Az Elementary OS fejlesztői a múlt héten elérhetővé tették a harmadik nagy kiadást a disztribúcióból, a 0.3-as verziószámot és Freya kódnevet viselő operációs rendszer alapját az Ubuntu 14.04 LTS adja. Elég nagy szükség volt már az újabb Ubuntu motorháztető alá tételére, hiszen a disztribúció előző Luna kódnevű kiadása még a 12.04 LTS-re épült, azaz bőven akadtak benne elavult csomagok. Sok szoftverből csak régi verzió volt csak telepíthető a Szoftverközponton keresztül, amely problémát jelenthetett a kevésbé tapasztalt felhasználók számára.


Reszelések mindenütt

A Luna rendszert ismerők a Freya telepítése után azonnal otthon fogják érezni magukat, radikális változtatások nem történtek a kezelőfelületen. A kijelző tetejét egy többfunkciós sáv foglalja el: a baloldalán a telepített programokat felsoroló Alkalmazások menü található, középen a dátumot és időt tekinthetjük meg, míg a jobb szélén az értesítési terület látható. Az Alkalmazások menü alapvetően rácsos módon prezentálja a programokat, igény szerint átválthatunk kategóriák szerinti rendezésre. Van benne keresőmező, ezt praktikusan konzolos parancsok kiadására és egyszerű matematikai feladatok elvégzésére is használhatjuk. Az ikonokra jobb egérgombbal kattintva már előugorhatnak extra lehetőségek, például böngészőnél az új ablak nyitása funkció. Igazából semmi óriási extra sincs a menüben: szép, letisztult, teszi a dolgát.
 


Az Elementary OS másik prominens vezérlőegysége kijelző alsó részén található dokk. Az elindított programok itt jelennek meg, természetesen letűzhetjük rá a gyakran használt alkalmazásokat. A Rendszerbeállítások program Asztali környezet részében testre szabható az ikonok mérete, továbbá hogy mikor jelenjen meg és tűnjön el.


A dokkot átnézve feltűnhet az Elementary OS Freya egyik újdonsága, a Multitasking View alkalmazás. Ezzel kezelhetjük a virtuális asztalainkat: létrehozhatjuk ezeket, váltogathatunk köztük, huzigálhatjuk közöttük a már futó programokat.


Szoftverkörnyezet

A fejlesztők szerint pehelysúlyú rendszerről van szó, amely részben igaz is. Az alapértelmezett webböngészője a Midori, a levelezője a Geary, irodai program nincs, a fájlkezelő, videolejátszó, zenelejátszó, naptár (Google Naptár szinkronizációval) és képnézegető programjai mind az Elementary-hez készült egyedi alkalmazások. Persze az Ubuntu Szoftverközpont elérhető a Freyából, így igény esetén gyorsan és könnyedén telepíthetőek a Chromiumhoz, LibreOffice-hoz és Gimphez hasonló szoftverek.
 


Az Elementary OS 0.3 eddig nem említett, érdekesebb újdonságai: UEFI-támogatás, új tűzfalkezelő, rendszerszintű „ne zavarj” üzemmód az értesítések elnyomásához. Az operációs rendszer innen tölthető le; aki nem kíván adakozni a fejlesztéséhez, az a „Download Freya” gombra kattintás előtt írjon be egy nullát az „Egyéni” szövegbeviteli mezőbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.