Hirdetés

ESET Smart Security 5



|

A NOD32 Antivirus és a tűzfallal, levélszemét-szűrővel, valamint szülői felügyelettel felvértezett ESET Smart Security (ESS) immár az ötödik verziószámhoz ért, amely azt jelzi, hogy a szoftverek idén bizony komoly újdonságokkal gazdagodtak.

Hirdetés

Ez főként a Live Grid megjelenésének köszönhető, amely elhozta a több gyártónál már alkalmazott felhőalapú védelmet az ESET termékeibe.  A megoldással egyébként már a telepítés folyamán találkozhatunk, és ha jóváhagyjuk azt, akkor mi is segíthetünk a NOD és az ESS közösségnek. Ezen esetben a végpontvédelmi alkalmazások anonim módon statisztikai adatokat és állományokat küldenek az ESET távoli szervereinek, amely közös intelligenciának előnyeiből minden felhasználó részesülhet.

 

Smart Security-nél az Eszközökön belül a Futó folyamatok lehetőségre kattintva szemléletesen láthatjuk, hogy pontosan miről is van szó. Itt a Feladatkezelőhöz hasonlóan a program minden futó folyamatot listáz, jelezve azok kockázati szintjét, a felhasználóiknak számát, valamint a felismerés időpontját.

 

 

Hiba lenne azonban azt hinni, hogy ez csak érdekes statisztikák készítésére jó. Ezen adatokkal az ESET gyorsabban képes reagálni az új fertőzésekre, hiszen amint egy folyamatnál azt észleli, hogy az rombolni kezd, akkor értesíti a többi klienst a veszélyre, és így a védettséghez nem kell megvárni a friss vírusadatbázis érkezését. A masszív adathalmaz alapján a gyártó azt is látja, hogy melyek a megbízható programok; az ezekből képzett fehérlista a teljesítmény terén jelentkezik előnyként, mivel a létezése érezhetően lerövidíti a számítógép ellenőrzésének idejét. Az AV-Comparatives augusztusi felmérése szerint mindez jól érezhető, mivel a vizsgált végpontvédelmek közül az ESET bizonyult a második leggyorsabbnak (PDF).

A többi új és továbbfejlesztett funkció tárgyalását elsőként kezdjük a felszíntől, majd haladjunk a mélyebb részek felé. Ezen logika szerint elsőként a letisztult felületet kell megemlítenünk, amely még a korábbinál is végfelhasználó-barátibb lett, ám így a haladó beállításokat egy kicsit eldugták. Ez talán nem is baj, mivel a végfelhasználók jellemzően alapbeállításon használják a víruskeresőket, és csak kevesen vannak azok, akik jobban megnézik maguknak a szoftverek képességeit.

 

 

Ennek megfelelően az egyik újdonságot, a Játékos üzemmód alapbeállításon engedélyezték, amelynek köszönhetően az ESS és az új NOD32 motorja visszafogja aktivitását, amint egy teljes képernyős alkalmazás indul el, így a játékok több erőforráshoz férhetnek hozzá. A vírusirtók emellett arra is figyelnek, hogy az adott gép akkumulátorról üzemel-e – amennyiben igen, akkor elhalasztják az ütemezett erőforrás-igényes feladatokat. A Smart Security új változatában felhasználóbarátabb lett a szülői felügyelet is, így a felnőttek már kategóriák alapján is kezelhetik a hozzáféréseket.

 



A haladó felhasználók számára két elemet emelnénk ki: egyrészt a cserélhető adathordozók és eszközök továbbfejlesztett védelmét, ahol már gyártók alapján is szabályozható az eszközök kezelése. Az átdolgozott behatolásmegelőző rendszerrel (HIPS) pedig a rendszergazdák a részletekig menően szabályokat alkothatnak a futó folyamatoknak, és a rendszerleíró adatbázis meghatározott tábláinak a védelmét is biztosíthatják. Végezetül az ESS5 figyelemmel kíséri az új fontos Windows-frissítések érkezését is, valamint automatikusan frissíti magát, amint egy új programverzió érhető el. A felhasználók így könnyedén válthatnak más változatra, főként hogy az ESET licencpolitikájának köszönhetően a vásárlói díjmentesen térhetnek át az új kiadásokra.

 



Természetesen egy végpontvédelmet főként a védelem hatékonysága és a felderített kártevők eltávolításának a sikeressége alapján lehet megítélni. Eme szempontból nehéz ítéletet mondani az új Smart Security felett, mivel az iparágilag elismert, független víruslaborok még nem készítettek olyan átfogó tesztet, amelyben az ESET új terméke szerepelt volna. Amint megjelenik az első összehasonlító tanulmány, azt rögtön publikálni fogjuk a PC World oldalán.

Adatok:

- valós idejű fájlrendszer-védelem
- Windows-frissítések kezelése
- behatolásmegelőző rendszer
- személyi tűzfal
- levélszemét-szűrő
- böngészők aktív letöltésvédelme
- szülői felügyelet
- játékos üzemmód
- forgalmazó: Sicontact Kft.
- ár: 16 990 forint, 8495 forint (diákkedvezménnyel)
- web: eset.hu
- kompatibilitás: Windows

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.