Hirdetés

Észbontók: Flash-lopók profiknak



|

Ugyan ki ne gondolt volna már arra, hogyan lehetne levadászni egy weboldalról egy érdekes Flash mozit? Esetleg hogyan lehetne kitalálni, hogy működik, hogyan csinálták? Nem nagy ördöngösség, ha megvannak a megfelelő eszközeink.

Hirdetés

Több állatfajnál előfordul, hogy alattomosan meglopják társaikat, kirabolják a fészkeiket, vagy éppen – mint a kakukk – idegen fészekbe rakják saját tojásaikat. A lopás és az élősködés mindennapos az állatvilágban. Saját sikerük érdekében az emberi kultúrák mindig is tiltották a csoporton belüli lopást, tabukat állítottak, és stigmákat kapcsoltak a bűnhöz (aki lopott, levágták a kezét stb.). De ez csak az adott csoportokon belül volt érvényes, az idegenektől viszont elvehették az értékeiket, sőt az ilyesmi sokszor hőstettnek számított (háborúk esetén például). Ma sincs ez másként, alapvetően ugyanúgy állunk a dologhoz, mint eleink. Elég, ha csak a kalandozó ősmagyarokat vesszük, akik gyakorlatilag végigfosztogatták Európát, mégsem tolvajként gondolunk rájuk. De a mai modern világban nagyon mások a viszonyok, az ősi parancsolatokkal nem könnyű boldogulni.


A modern törvények a tulajdont védik, tekintet nélkül arra, hogy a gazdája „idegen”-e, vagy sem. Ha valaki eltulajdonít valamit, megkárosítja a tulajdonost, és megszegi a társadalmi szerződést, amiért arányos büntetés jár. Ám egy szoftver eltulajdonításakor az eredeti példány megmarad, gazdája látszólag nem lesz szegényebb. A károkozás közvetett, hiszen a fejlesztő vagy forgalmazó lesz szegényebb az eladott példányok számának csökkenése miatt. Azonban a kérdés ennél összetettebb, hiszen van olyan ismert szoftvercég, amely éppen azzal alapozta meg termékeinek óriási sikerét és elterjedtségét, hogy eleinte szemet hunyt a lopás felett.

 

0122fokuszkep.jpg
 


Miért érdekes mindez? Azért, mert a most bemutatott szoftverek alapvetően arra valók, hogy az ember megszerezze mások szellemi alkotását. Olyan holmikról van szó, amiket azért fejlesztettek, hogy lelophassuk a weboldalakon közzétett Flash-tartalmakat. Ha a Flash fájlokra nem mint szoftvertermékre tekintünk, hanem mint videofilmekre – ami az FLV esetében helytálló – és csak saját gyönyörködtetésünkre tároljuk őket, akkor nincs is ezzel semmi baj. Pláne, hogy a böngészők maguk is tárolják az SWF fájlokat a gép merevlemezén, cache-ükben, akkor is, ha nem akarjuk.


De mi messzebb megyünk és nem elégszünk meg a Flash animáció birtokba kerítésével, szét is szedjük azt. Megnézzük, mi van benne, hogyan működik, annak érdekében, hogy értékes ötleteket lessünk el. Nemcsak a mozi megszerzése itt a kérdés, hanem a know-how-é is, amit a törvény védeni igyekszik. Ugyanakkor a kurrens jogszabályok lehetővé teszik az ún. mérnöki visszafejtést, a szoftver tanulmányozását. A szoftver felboncolása szolgálhat az ismereteink gyarapítására, tanulásra is. Mindenkinek saját döntésén múlik és saját felelőssége, hogy miként él a kapott eszközökkel. Mi óva intünk a visszaéléstől, bátorítunk a tanulásra, de semmilyen felelősséget nem vállalunk.


Malaclopó köpönyegek


Igazából semmilyen eszköz nem kell ahhoz, hogy az ember egy Flash-tartalmat (mozi, animáció stb.) megszerezzen. Mint említettük, a böngészők a gyorsabb működés értekében átmenetileg tárolják a weboldal elemeit. Az Internet Explorer a C:\Documents and Settings\[Felhasználónév]\Local Settings\Temporary Internet Files\ mappába teszi a letöltött dolgokat, a Firefox pedig a C:\Documents and Settings\[felhasználónév]\Local Settings\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\[profile]\Cache mappába, legalábbis XP alatt. Ha az ember itt bogarászik, előbb-utóbb megtalálja a keresett Flash fájlt. A baj csak az, hogy ezt igencsak nehéz megtalálni. Az almappák neve véletlen karaktersorozat, és a fájl neve sem mindig egyértelmű, ráadásul az SWF kiterjesztés is hiányozhat. Jobb tehát, ha dátum alapján keressük. A fájl dátuma az a dátum lesz, amikor először néztük meg a weboldalt. Könnyítés, ha kiürítjük a cache-t, majd újratöltjük az oldalt. Így viszonylag kevés állományból kell válogatni. Baj lehet az is, hogy egy Flash mozi több .SWF fájlból is állhat, amiket a lejátszó egymás után tölt be. Mivel nem látunk bele az állományokba, nem tudjuk, hogyan működnek. Azt sem tudjuk megállapítani, hogy melyik fájlokat tölti be a főmozi. Csak a próbálgatás marad. Az egész olyan, mint egy kirakós játék: lehet, hogy élvezetes, de semmiképpen nem hatékony.


Jobban járunk, ha olyan szoftvert telepítünk, amely megment ettől a kulimunkától. Az interneten rengeteg ilyet találunk, nem könnyű választani. Az egyszerűbbek közül való a Flash2X Flash Hunter, amely egy shareware szoftver, 7 napig használható ingyenesen. Telepítés után beépül az Internet Explorerbe, a böngésző eszköztárán megjelenő gombjával, vagy jobb egérgombbal a weblapra kattintva, az előugró helyi menüből lehet aktivizálni. Elemzi az oldal HTML kódját és kigyűjti a Flash-tartalmakat. A Flash Hunter saját ablakában egyenként megnézhetjük és elmenthetjük ezeket. Aki nem Internet Explorert használ, az önálló alkalmazásként futtathatja a Flash Huntert. Ilyenkor a honlap webcímét át kell másolni a Flash Hunter saját böngésző címsorába, aztán a többi dolog már ugyanaz, mintha pluginként használnánk. Persze a működéséhez ilyenkor is szükséges, hogy az Adobe Flash Player telepítve legyen.

 

flash-hunter.jpg
 


Több szolgáltatást nyújt a Dreamingsoft Flash Capture. Ez is egy shareware Internet Explorer plugin, a próbaverzió ennél is hétnapos. Tapasztalatunk szerint telepítés után újra kell indítani a gépet, különben az Internet Explorer induláskor elhasal. Az eszköztáron lévő ikonon kívül elsőre a Flash Capture-ből csak annyi látszik, hogy egy kis ikon jelenik meg a Flash blokkok bal felső sarkában, ha az egeret föléjük visszük. Ez a Flash Capture helyi menüje, amelyből lemezre lehet menteni az egész Flash-t, vagy az aktuális képkockát JPEG vagy PNG formátumban, mint egy képlopóval. A pillanatfelvételt Vágólapra is másolhatjuk. A Save Flash To menüpont a Flash fájlok mappákba rendezett, rendszerezett mentésére szolgál, az E-mail Flash értelemszerűen a levélben való küldésükre. Az Options menüpont alatt néhány egyszerű dolgot lehet beállítani. A Show floating toolbar opciónál be lehet állítani, hogy hány másodperc után tűnjön el automatikusan a Flash-tartalmakon megjelenő kis ikon, illetve teljesen ki lehet kapcsolni azt. A Flash Capture ilyenkor is elérhető, a Flash Player jobbgombos menüjéből, vagy az Internet Explorer eszköztárából. Az eszköztár gombjára kattintva diakép nézetben böngészhetjük az aktuális oldalon levő Flash-tartalmakat és az Internet Explorer cache-ében találhatóakat. A Flicker the window frame opció bekapcsolásakor mindössze annyi történik, hogy a Flash blokkok felvillannak, amikor az egeret föléjük visszük.

 

flash-capture.jpg




Flashfelmetszők


Az eddig bemutatott eszközökkel levadászhatjuk a Flash animációkat a weboldalakról, de a begyűjtésen kívül legfeljebb csak nézegetni tudjuk őket. Az animációk feltrancsírozása, elemeik tanulmányozása, futtatható kódjaik visszafejtése nagyobb feladat, és a kapható Flash visszafejtők (decompilerek) között is nagyobb különbségek vannak. A piacot a fizetős és shareware megoldások uralják. A Metrix Media Software, Inc. által fejlesztett Free Flash Decompiler Gold ugyan azt állítja magáról, hogy freeware, de azért ez a megállapítás egy kicsit sántít. Ebből is van ugyanis egy „free” és egy „full” verzió. Az ingyenes változat nem képes a Flash mozi elemeit külön exportálni és FLA-exportra is csak hat alkalommal hajlandó. Tapasztalataink szerint viszont a full, azaz teljes verzió elég jól használható és a maga 39,99 USD-s árával kétségtelenül a legolcsóbbak között van. Nem épül be a böngészőbe, önálló alkalmazásként működik, ezért érdemes az előbb bemutatott Flash-lopók valamelyikével összepárosítva használni. Az SWF fájlban lévő kép és hang elemeket egyenként ki lehet bányászni, az ActionScript forráskódot is vissza lehet nyerni. A Flash animációt tulajdonképpen nem lehet szerkeszteni, de a dinamikus szövegek menet közben átírhatók és a bitmap képeket is ki lehet cserélni.

 

flash-decompiler-gold.jpg
 


Akinek ennél többre van szüksége, annak ajánlhatjuk az Eltima Flash Decompiler Trillix nevű programot. Igen impozáns, de jól áttekinthető, könnyen kezelhető felhasználói felülettel rendelkezik. A telepítőben választhatjuk a magyar nyelvet is, de ez csak a telepítésre és a licencszerződésre vonatkozik, maga a program angol nyelvű. Opcionálisan telepíthetünk vele egy Internet Explorer plugint, amivel a weblapokon lévő Flash-tartalmakat menthetjük le a merevlemezre, vagy átadhatjuk közvetlenül a decompilernek. A fejlesztők alapvetően a Flash animációk visszafejtésére koncentráltak, így pár dolog, például az FLV videók mentése (esetleg a YouTube-ról) kimaradt a termékből. Viszont képes kezelni egyszerre több Flash-t is, amelyekben szimultán böngészhetjük az elemeket. Külön lehet szerkeszteni és menteni a képeket, hangokat, szövegeket, weblinkeket, színeket és görbéket. Sokszor hasznos lehetőség, hogy keresni is lehet az Actionscript kódokban. Ezen kívül, ha kiválasztunk egy elemet, akkor azt is megmutatja a program, hogy azt a Flash mely elemei használják, például egy szöveg, vagy hang melyik klipben fordul elő. Az animáció feltérképezését segíti az is, hogy a szoftver bélyegképes nézetben is meg tudja mutatni az elemeket. A Flash Decompiler Trillix hibája, hogy relatíve drága.

 

flashdecompilertrillix.jpg
 


Olcsóbb megoldás az AVE Imperator FLA. Ennek a szoftvernek az egyik legnagyobb értéke az, hogy nem kell telepíteni. A letölthető ZIP fájlban egy EXE-t kapunk, amely kibontás után rögtön futtatható, bárhonnan. Ez nagyon hasznos, ha USB-s pendrive-on akarjuk hurcolni a cuccot, vagy éppenséggel olyan iskolai, munkahelyi vagy internetkávézó-beli gépen akarunk dolgozni, ahol egyébként nem engedélyezett a szoftverek telepítése. Cserébe viszont jelen alkalmazás igencsak minimalista kivitelezésű. A Flash 9-es verziójáig képes kinyerni az SWF-ből a kódokat, gombokat, képeket, maszkokat, hangokat, alakzatokat, szövegeket, animációkat és általában mindenféle dolgot, de nem képes a komponenseket külön-külön exportálni, csak FLA fájlba tud menteni. A felhasználói felülete kellemes, jól megtervezett, de funkcionalitása inkább egy parancssori szoftverre emlékeztet. Elsősorban azoknak ajánlható, akik a kódok boncolgatásának szerelmesei. Ráadásul valóban nem árt, ha az ember ért az ActionScripthez, mert az elkészített FLA-nak lehetnek kisebb-nagyobb hibái. Ez nemcsak az Imperator °FLA-ra igaz, hanem a másik két, korábban bemutatott decompilerre is: a visszafejtés eredménye kutakodásra alkalmas, de soha nem lehetünk biztosak abban, hogy egyszerűen újra le lehet fordítani az Adobe Flash-sel, vagy ha igen, akkor sem biztos, hogy működik, amit így kapunk.

 

imperator-fla.jpg
 


Ha azt szeretnénk, hogy a kapott FLA fájl lehetőleg minél kevesebb hibát tartalmazzon, akkor a Sothink SWF Decompiler a mi barátunk. Bár a bemutatott szoftverek közül ez a legdrágább, kétségtelen, hogy minden idők legsikeresebb és legismertebb Flash decompilere. Az 1.0-s verzió még akkor jelent meg, amikor más fejlesztők csak kísérleteztek az ilyen termékekkel, vagyis a maga nemében első volt a piacon.
A legutóbbi, 4.5-ös verzió december elején látott napvilágot. Felhasználói felületét alaposan átszabták, így az most az Office 2007-re (és így a Flash Decompiler Trillixre is) emlékeztet. Minden lényeges dolgot tud, amit az eddig bemutatott szoftverek, és még pár extrát is. Firefoxhoz és Microsoft Internet Explorerhez használatos plugint is találhatunk benne a Flash-tartalmak weboldalakról való lementéséhez. Teljesen kompatibilis a Flash-sel 6-ostól a 9-es verzióig és az ActionScript 3.0-ig. Amellett, hogy ízekre tudja szedni a Flash-t és darabonként exportálni képes a részeit, nagyon jól olvasható, hibamentes ActionScript kódot készít. Nem csupán a forráskódot, hanem az alacsony szintű bájtkódot (p-code) és a nyers adatokat is megmutatja, így jóval mélyebb elemzést tesz lehetővé, mint más termékek.

 

sothink-flash-decompiler.jpg
 


Újdonság az új verzióban a bélyegképes böngészés, és a vetítő kontrollpanelje is, amivel a moziban előre-hátra lehet navigálni és zoomolni. Az önvetítő EXE fájlokat is fel tudja dolgozni, de SWF–EXE konvertálás nincs benne, hiszen ezt decompilernek tervezték, nem konverternek. Hasonlóan nem képes videót csinálni a Flash-ből, de az SWF-ben lévő videókat FLV-be tudja exportálni. Az SWF fájlok videóvá alakítására a gyártó egy másik kifinomult megoldást, a Sothink SWF to Video Convertert kínálja, amely AVI, MPEG, MP4, 3GP, 3GPP2, animált GIF és BMP/PNG/GIF/JPEG sorozatokba tud konvertálni.
A cég fejlesztései közül említést érdemel még a Video Encoder for Adobe Flash is, amely AVI, MPEG, MPG, MPE, DAT (VCD), VOB (DVD), WMV, ASF, ASX, MP4, MOV, 3GP, 3G2, 3GPP, DV, QT, RM, RMVB stb. formátumokat képes FLV-be konvertálni. A két szoftver együttes ára 99,95 USD, de felettébb érdemes az SWF Decompiler mellé ezeket is beszerezni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.