Hirdetés

EU: legális csak Windowszal PC-t árulni



|

Az Unió bírósága a Sony számára kedvező döntést hozott egy perben.

Hirdetés

Hazánkban a fogyasztói igényekre reagálva a számítógépgyártók legtöbb asztali PC-je és notebookja operációs rendszer nélkül is megvásárolható. Ez nem mindenhol van így, például Nyugat-Európában és Észak-Amerikában az előtelepített Windowst nem tartalmazó eszközöket kerülik a fogyasztók.


Hirdetés


Ebből nyolc évvel ezelőtt jelentős bonyodalom keletkezett, ugyanis a francia Vincent Deroo-Blanquart vásárolt magának 549 euróért egy Windows Vistával előtelepített Sony laptopot. A férfi nem szerette volna használni az operációs rendszert, így felkereste a Sony ügyfélszolgálatát, miszerint kaphatna-e 450 euró pénzvisszatérítést a nem használt szoftver miatt. Ebbe természetesen nem egyezett bele a Sony, de némi vitázás után a cég felajánlotta a laptop teljes árú visszavásárlását. Deroo-Blanquart elutasította az ajánlatot, helyette pert indított a vállalat ellen, ráadásul az eredeti 450 eurós pénzvisszatérítési követeléséhez hozzácsapott még 2500 euró kártérítési igényt is, állítása szerint a gyártó unfair üzleti praktikái miatt.



Nem meglepő módon elvesztette a pert, azonban minden alkalommal kitartóan fellebbezett, így az elmúlt nyolc év alatt egészen az Európai Unió Bíróságáig jutott az ügy. A Fortune beszámolója alapján most nem csak a Sony, de az összes számítógépgyártó számára kedvezően ért véget a per: a bíróság kimondta, hogy nem illegális úgy operációs rendszerrel előtelepített számítógépet árusítani, hogy közben a gyártó vagy forgalmazó nem kínálja ugyanazt a hardvert OS nélkül is.


(Forrás: KitGuru)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.