Hirdetés

EVEREST 2.0



|

Hirdetés

Évek óta figyelemmel kísérjük a kis hazánkból indult, de hamar világszerte közkedveltté vált diagnosztikai szoftver evolúcióját. A 10 éve kezdődött fejlesztői munka szellemi atyja Miklós Tamás, aki kezdetben ASMDemo, majd AIDA munkanéven dolgozott, lényegében ugyanazon a szoftveren. Az eredetileg hobbiprojektnek indult program néhány év leforgása alatt lelkes felhasználók tízezreit csábította el a konkurens diagnosztikai megoldásoktól.


A fejlesztés nem titkoltan mindig is azt célozta, hogy a hasonló szoftvereknél többet nyújtson, precízebb és részletesebb információval szolgáljon a PC-ről. Csúcsát és egyben végét a Windows alatt futó AIDA32 változat 2001-es megjelenése jelentette. Rövid, csupán kétéves pályafutása alatt az AIDA32 milliós nagyságrendű felhasználói bázisra tett szert, utat találva nagyvállalatok hálózati rendszergazdáihoz. 2003-ban azonban véget ért az AIDA32 fejlesztése, és a projektet a kanadai--magyar Lavalys cég vette át, amely EVEREST néven kezdte meg a szoftver utódjának fejlesztését és kereskedelmi forgalmazását.

Az első év
Az EVEREST első verziója kétféle változatban jelent meg: Home Edition jelzéssel az otthoni felhasználók számára, míg Professional néven az üzleti jellegű felhasználásra szánt verzió került piacra. Az ingyenes AIDA32 után azonban csak a Home Edition maradt továbbra is térítésmentes, és a Professional változat 30 dollár körüli indulóára sok céges felhasználót visszatartott attól, hogy EVEREST-felhasználóvá „lépjen elő”. Pedig a cégeket több, kifejezetten a vállalati hálózatokhoz szánt felügyeleti megoldással is próbálta csábítani a Lavalys, így például az EVEREST-ben mutatkozott be az Adatbáziskezelő, Leltárkezelő és Változáskezelő is. A három új modul segítségével nemcsak a hálózat minden gépének adata (hálózati leltár) gyűjthető össze, hanem nagymértékben egyszerűsödött a leltáradatok megjelenítése és az egyes leltározási pillanatok között jelentkező hardveres és szoftveres változások kimutatása is.

A tavaly tavaszi megjelenés tehát csak mérsékelt sikert aratott, és a 2004-es év során megjelent három frissítése sem hozott áttörést. Az otthoni felhasználók széles körű sebességmérő és diagnosztikai lehetőségeket, a vállalati rendszergazdák pedig a mindennapi munkájukat még jobban megkönnyítő szolgáltatásokat láttak volna szívesen az EVEREST első változataiban. Ezért a Lavalys tavaly ősszel visszavonult, és hónapokig gőzerővel a szoftver második generációjának tervezésén, fejlesztésén dolgozott. Fél év elteltével, amikor már azt hihettük, hogy a béta- és próbaváltozatak sora sosem szakad meg, a fejlesztés végre kézzelfogható eredményt hozott.

Ultimate Edition profiknak
A szoftvercsalád 2.0-s verziójában az ingyenes, Home Edition változat leszállóágba került: a Lavalys „kigyomlálta" a szoftveres információkat listázó oldalakat, hogy helyet szorítson az EVEREST család legújabb tagjának, a Ultimate Edition 2005-nek.

Az Ultimate Edition - nevéből is adódóan - az eddigi EVEREST koncepció kicsúcsosodása, amennyiben a PC-használók számára biztosítja mindazt, amit egy diagnosztikai és sebességmérő szoftverrel kapcsolatban elvárnak. Reagálva az addig felmerült kritikákra, a fejlesztők a memóriasebesség-mérés mellé kifejlesztettek hat új benchmark modult, amelyek a processzor különféle szituációkban tapasztalható feldolgozási sebességét tesztelik. Az új modulok digitális fotók feldolgozásával, állományok tömörítésével és többféle, fraktálokon alapuló matematikai algoritmusok futtatásával sokféle szempont alapján rangsorolják rendszerünket. Ráadásul az új sebességmérő megoldások mindegyike fel lett készítve a többprocesszoros és a Hyper-Threading támogatású rendszerek mellett az idei év slágerének ígérkező, többmagos processzorok tesztelésére is. Így nem meglepő, hogy az új benchmarkoldalakon látható referenciaeredmények listájának tetején épp a múlt havi számunkban bemutatott, kétmagos Intel Pentium Extreme Edition 840 processzor trónol.

A Ultimate Edition azon felhasználóknak is igyekszik kedveskedni, akik a hardveres érzékelők által közölt adatokat – hőmérséklet, feszültség, ventilátor-fordulatszám - folyamatosan figyelemmel kívánják kísérni. Az új EVEREST családtag a Tálca értesítési területén konfigurálható színkódolással is megjeleníti ezeket az értékeket. Ennek köszönhetően akár webböngészés vagy filmnézés közben is megfigyelhető, hogyan alakul a nyári forróságban az alaplap és a processzor hőmérséklete, vagy hogy milyen sebességgel forognak a számítógépünket hűtő ventilátorok.

Vállalatok szolgálatában
Egyéb újdonságokon is osztozik a cégek számára készült Corporate Edition - amely a korábbi Professional változat új elnevezése - és a Ultimate Edition. Ilyen például a katódsugárcsöves és LCD-kijelzők vizsgálatára szakosodott Monitordiagnosztika, amely gamma-, színátmenet- (gradient), moaré-, fókusz-, konvergencia- és olvashatósági teszteket is tartalmaz, ezzel segítve a monitor képességeinek vizsgálatát és a helyes beállítások elvégzését, megtalálását. Mindezeken túl a Corporate Edition legújabb verziója a már említett három fő modul továbbfejlesztése mellett a biztonságtechnikára is nagy hangsúlyt helyez - ennek alappillérei az új információs oldalak, ahol a már megszokott vírusvédelmi adatokon túl immár az egyéb telepített biztonságtechnikai megoldásokról, így a kémprogramok ellen védő és a tűzfalszoftverekről is képet kaphatunk.

Az automatizált védelemről az új riasztási szolgáltatás gondoskodik: ennek segítségével a hálózatba kötött számítógépek bármelyikén zajló gyanús eseményekről a rendszergazdát azonnal értesíti az EVEREST vállalati kiadása. Ilyen esemény lehet egy vírus- vagy trójai fertőzés, a felhasználó által kezdeményezett szoftvertelepítés vagy –eltávolítás, esetleg épp egy USB-s flashmemória csatlakoztatása.

Mindent összevetve, az EVEREST 2.0-s változata sokkal összeszedettebb szoftvernek tűnik, mint a megelőző generáció, és végre - elődjével, az AIDA32-vel összevetve - jelentős újdonságokat vonultat fel. A fejlesztők ígérete szerint a kereskedelmi forgalmazású változatok, azaz a Corporate Edition és az Ultimate Edition is hamarosan tovább bővülnek majd, még a nyár folyamán számíthatunk új verziók megjelenésére.

A cikk a 2005. júliusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.