Hirdetés

Ez kellene a Linuxból a Windows 10-be



|

A Windows 10-ben több olyan elem is lesz, ami a Linuxban már van - de mi kellene még a riválistól?

Hirdetés

A Windows 10-ben több olyan új funkció is akad, amely a korábbi kiadások felhasználóinak örömteli lehet, ellenben a linuxosok már sok éve használhatják. Ilyen például a virtuális asztalok lehetősége vagy az egybevont értesítési központ is. A Windows 10 ráadásul abban is az Ubuntura üt majd, hogy egy egységes felületet kínál minden eszközhöz, illetve ablakban futtatja majd az appokat. 

Hirdetés

Miközben ironikus, hogy az ablakban futó alkalmazások újdonságnak számítanak a Windows 10-ben, addig elmondhatjuk, hogy számos olyan funkció van még a Linuxban, amit jó lenne, ha átvenne a Microsoft. Nézzünk meg ezek közül néhányat. 

 

Alkalmazásbolt az Asztalra

A Windows 8 egyik nagy újdonsága volt a Windows Store, viszont a Linuxban ilyen már akkor is volt, amikor még nem ez volt a divat. Akkor még csomagkezelőnek hívták ezeket, és olyan központi helyként szolgáltak, ahonnan minden szoftvert telepíteni lehetett anélkül, hogy a weben turkálnánk utánuk. 

 

Ma App Store-nak hívjuk

 

A Windows Store egyik nagy hibája, hogy nem rendelkezik asztali változattal. Képzeljük csak el, mennyivel könnyebb dolgunk lenne, ha az asztali programokból is úgy lehetne válogatni, mint Linuxon vagy éppen Macen. A két utóbbi platformon az asztali alkalmazásokat néhány kattintással, automatikusan lehet telepíteni, miközben a Windows asztali környezetében még mindig nekünk kell összevadászni a programokat, majd telepítési varázslókkal "végigszenvedni" minden egyes installálást, amit sokszor még beépülők és kéretlen programok is színesítenek. A modern appokkal való újítás jó ötlet volt a Microsoft részéről, de úgy tűnik, nem váltotta be PC-n a hozzáfűzött reményeket. Miután senki nem akart teljesképernyős számológépeket egy 21-27 hüvelykes asztali monitoron, a Windows Store már nem kapott akkora figyelmet, ellenben a csalók és a scammerek alaposan rászálltak. 

 

Csomagtárak

A Linux egyik további előnye, hogy nem csak az adott disztribúció csomagkezelőjére lehet hagyatkozni, mint a Windows Store vagy a Mac App Store esetében. Itt mindenki készíthet saját csomagtárat (repo), így amikor például telepítjük a Chrome-ot vagy a Skype-ot, akkor a Google és a Microsoft csomagtára elérhetővé válik a rendszerünkön. 

 

Egyszerű frissítések

 

Ezekben a szoftverfejlesztők elérhetővé tehetik a saját szoftvereiket a könnyebb installálás érdekében. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy helyről futnak be a különböző frissítéseink, egy eszközön belülről. A Windowsban is jól jönne egy olyan frissítési elem, ami az összes telepített alkalmazásunkat képes frissíteni, nem csak a Microsoft szoftvereit. A felszínen hasonlóan egyszerű megoldásra gondolnánk, mint mondjuk az iOS-ben is - elvégre nem kellene minden programnak saját frissítési rendszer. 

 

Mindig felül opció

Minden népszerűbb Linux lehetőséget nyújt rá asztali környezetben, hogy egy-egy ablak fejlécén jobb gombot nyomjunk, majd beállítsuk, hogy az mindig felül legyen. Bár ez apróságnak tűnik, de azért nagyon hasznos, mert így ennek az ablaknak a tartalma mindig látható marad, bármit is nyitunk meg még mellette. 

A Windowsban erre az alkalmazások saját ilyen funkcióját kell felkutatnunk vagy pedig egy külön segédprogramot keresnünk a célra. Beépített opcióként ilyet sajnos nem találunk. 

 

Mindig felül

 

Webes appok

Manapság már vitathatatlan, hogy a webes és felhős szolgáltatások terjedésével egyre több ilyen alkalmazást használunk. Tehát valójában nem az asztali programokról álltunk át a Modern appokra, hanem inkább a webes appok nyertek teret, és a hagyományos alkalmazásokból is a legtöbben már csak jóval kevesebbet használnak. Gondoljunk csak a Gmailre, a Google Docsra, a Facebookra vagy az Instagramra. 

 

Egyszerű telepíteni

 

Az Ubuntu ennek jegyében integrálja a webes appokat az asztali felületébe. Ezek saját parancsikont és tálcaelemet kapnak, megjelennek az értesítésekben és egyáltalán az operációs rendszerben. A telepítésük ráadásul nem is lehetne egyszerűbb, hiszen elég meglátogatni egy weboldalt a böngészőben, az Ubuntu pedig felajánlja a webes app telepítését. 

Windowson ennek már csak azért is lenne értelme, mert manapság sok webes app eleve jóval több funkciót kínál (vagy jobban működőt), mint a hasonló célú asztali programok. 

 

Ablakkezelés

A Linux rendszerek asztali környezetében az ablakkezelés úgy van megoldva, hogy az ablakkezelő eldönti helyettünk, hová kerüljenek az egyes ablakok. Gyakorlatilag csempeszerűen helyezi el őket, nekünk pedig nem kell látható területre húzgálni és újraméretezni mindegyiket. Gyakorlatilag olyan ez, mint a Windows csempés képernyőfelosztója, amely két-három részre szabdalja a kijelzőt, csak éppen asztali programokkal; és nem függőleges, hanem hálószerű felosztásban. 

 

Ablakkezelés

 

Jól jönne ez a Windowsban is, hiszen egyszerre több ablak lenne kezelhető, külön beállítások nélkül is. Mivel a Microsoft felismerte, hogy az ügyfelei továbbra is inkább az Asztalon dolgoznak, ezért talán a Windows 10-ben ilyen téren is többet mutat. Egyelőre annyi biztos, hogy az új Windows négy ablakot tud egymás mellé tenni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.