Hirdetés

Ezen a héten lesz 25 éves a Linux



|

A kernelfejlesztők csak 7,7 százaléka fizetetlen hozzájáruló.

Hirdetés

Hétfőn délután a nonprofit Linux Foundation felhívta a figyelmet a tényre, miszerint ezen a héten lesz 25 éves a Linux rendszermag. Minden idők legsikeresebb nyílt forráskódú projektjét Linus Torvalds 1991. augusztus 25-én jelentette be egy levelezőlistán, a kérdéses év áprilisa óta dolgozott az akkoriban még minixnek hívott operációs rendszerén.


Hirdetés


A Linux Foundation beszámolója alapján a 3.19-es és 4.7-es verziók közt az operációs rendszer kernelében 400-nál is több vállalat 5000 dolgozója hajtott végre jelentős változtatásokat, 2005 óta pedig összesen 1300 cég 13500 fejlesztője dolgozott a rendszermagon. A klasszikus fizetetlen hozzájárulók aránya az elmúlt egy évben olyan 7,7 százalékra csökkent, ám az alapítvány szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a vállalatok szivacsként szívják fel a tapasztalt kernelfejlesztőket, így azok kiemelkedő fizetésért cserébe űzhetik a hobbijukat.



A Linux rendszermag fejlesztését szponzoráló tíz legfontosabb vállalat az elmúlt olyan egy évben az Intel, a Red Hat, a Linaro, a Samsung, a SUSE, az IBM, a Renesas, a Google, az AMD, a Texas Instruments, továbbá az ARM voltak.


(Forrás: Ars Technica, Linux Foundation | Nyitókép: Tatiane Pires)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.