Hirdetés

Ezt látnánk szívesen a Windows 9-ben



|

Nem kellene varázslat a kétfejű sárkány megszelídítéséhez: íme a top tippjeink.

Hirdetés

A Microsoft legújabb operációs rendszere jelenleg az informatikai világ egyik legnagyobb talánya, hiszen a Windows 8 egyrészről elődje ösvényén járva stabilitás és sebesség szempontjából kiválóra sikeredett, ám a modern grafikus felülettel járó szignifikáns változtatások miatt cégek és egyszerű felhasználók egyaránt hadi ösvényre léptek, nem hajlandóak fontolóra a rendszerre való áttérést.


A három és fél hónapja piacon lévő operációs rendszer fogadtatása csak körvonalazódik még: a Microsoft állítása szerint ugyan január közepére 60 milliónál is több licencet sikerült értékesíteni, ám arról már nincs információ, hogy ebből mennyi volt a 4500-9000 forintos összegért megvett frissítések, továbbá a számítógépgyártók által bekért „kópiák” mennyisége.


Összességében csupán annyi állapítható meg, hogy a Windows 8 nagy bukás már biztosan nem lesz, ám ettől függetlenül még a legnagyobb rajongói sem állíthatják objektíven, hogy nincs rajta mit csiszolni. Jó kérdés, hogy innentől kezdve egyáltalán milyen formában kapjuk majd az új Windowsokat, hiszen pár hónapos pletykák szerint a Microsoft a nyáron esedékes „Blue” frissítéssel átállhat az Apple által is használt kiadási metódusra, tehát évente jöhetne néhány ezer forintért egy elfogadható mennyiségű újdonságot hozó, nagy horderejű patch a meglévő alapszoftverhez.


Ezzel szemben a frissebb híresztelések alapján a Blue inkább csak egy „feature pack” lehet a Windows 8-hoz, a Windows 9-en pedig továbbra is külön dolgozik a Microsoft, ám a nyári megjelenéssel kapcsolatos szóbeszéd legalább állandó, így néhány hónapon valószínűleg fény derül majd az igazságra. Addig is mi az alábbi fejlesztéseket eszközölnénk a következő Windowsban, Ti mit látnátok szívesen?


1) Több vizuális segédlet
A Windows 8 modern felületének legnagyobb problémáját mindenképp az unintuitív kezelése jelenti: Windowsos múlttal, ám előzetes ismeretek nélkül a felhasználók tipikusan hosszú percekig próbálkoznak a rendszer kitalálásával, mire lassacskán elkezd körvonalazódni, hogy mégis miként lehet elvégezni a legalapvetőbb műveleteket, hozzáférni az alkalmazásokhoz és beállításokhoz. A jövőben mindenképp jelezni kellene a grafikus felület rejtett vezérlőelemeit.


2) Rugalmasabb Snap
A modern grafikus felületen lehetőség van egyszerre két szoftver ablakát is egymás mellé rakni, továbbá az Asztal mellé is berögzíthető egy modern program. Egyrészt meg kellene oldani, hogy tetszőleges arányban felosztható legyen az alkalmazások közti terület, másrészt pedig a magas felbontású kijelzőkön sokaknak hasznos lenne, ha kettőnél több program is kikerülhetne egymás mellé.


3) Egységesített Vezérlőpult
Az operációs rendszer alapvető beállításai jelenleg két helyen szabályozhatóak: egyrészt ott van a megszokott Vezérlőpult, ám ezen felül bemutatkozott a metrós Gépház is. Ezen kettősség mindenképp zavaró, jó lenne minél előbb kitalálni, hogy miként lehetne beköltöztetni az összes opciót a Gépházba.


4) Asztali gyorsmenü
A Start menü eltávolítása nem csak a feltelepített programok hagyományos elrendezésű listájának, hanem a meghajtók, felhasználói mappák, Vezérlőpult, továbbá a kikapcsológomb eltüntetése miatt is kellemetlen. Természetesen a kijelző bal alsó sarkába klikkelve (újabb magától értetődő megoldás) pillanatok alatt elérhetőek egyes hiányolt elemek, ám mi el tudnánk képzelni az óra mellett egy csavarkulcsos ikonnal jelzett gyorsmenüt, ahova be lehetne tenni például a meghajtókat, a felhasználói mappákat (Dokumentumok, Zene), a leállító- és újraindító gombokat, továbbá a fontosabb rendszeralkalmazások ikonjait (Vezérlőpult, Feladatkezelő).


5) Értesítések az ikonokon
Az Apple Mac OS X, iOS és Ubuntu Linux rendszereken az alkalmazások már régóta küldhetnek az indító paneleken lévő ikonjaikra apró értesítéseket, például a háttérbe küldött az e-mail kliens egy kis buborékba kiírhatja az olvasatlan levelek számát. Hasznos és elegáns apróság lenne ez Windows alatt is. (Frissítés: mint kommentelőnk rámutatott, erre a Windows 7 óta már lenne lehetőség).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.